Ta kremowa whisky o maślanym charakterze i z nutą pikanterii była destylowana w 1977 roku i została zabutelkowana 18 października 2017 roku w 210 butelkach. Jak przystało na dram ze szkockiej destylarni Glenfarclas, dojrzewała w beczkach po hiszpańskiej sherry. Zabutelkowana z mocą 43,6% alkoholu z pewnością zainteresuje doświadczonych smakoszy whisky słodowej.
Destylarnia Glenfarclas, położona na wschód od rzeki Spey, w gminie Ballindalloch, jest jedną z niewielu, która nadal utrzymuje strukturę firmy rodzinnej. Została założona w 1836 roku, ale w 1865 roku wykupił ją John Grant. Według jego potomków początkowy pomysł Granta zakładał budowę drugiej farmy. Od tego czasu wiele się wydarzyło, a Grantowie to obecnie piąte pokolenie właścicieli destylarni whisky Glenfarclas.
Glenfarclas to tradycyjna whisky z regionu Speyside. Za styl whisky odpowiada głównie rozmiar i kształt alembików. Marka szczyci się tym, że obecnie pracują na sprzęcie takich samych rozmiarów, co oryginalny. Dodatkowo destylarnia posiada własne, prywatne źródło wody w postaci niewielkiego strumyka. Jednak główną cechą whisky Glenfarclas jest ogromny wpływ beczek po sherry na już dojrzałą whisky. Zakup beczek po sherry z południa Hiszpanii jest dość kosztowny, a różnica w kosztach pomiędzy beczkami po sherry a amerykańskim bourbonem jest ogromna i z tego powodu wiele destylarni ze Speyside zrezygnowało z dojrzewania w beczkach po sherry.
Glenfarclas z 1977 roku, zabutelkowany w 2019 roku, zwala z nóg różnorodną gamą smaków i aromatów. Bardzo długa maturacja w beczkach po sherry zapewniła whisky akcentów miodu, owoców i dębu.
Barwa: złocista;
Aromat: maślany, kremowy, nuty przypraw i miodu;
Smak: jeszcze więcej miodu, płatki zbożowe i sherry;
Finisz: dębowy, pikantny, nieco mleczny;
Eksperci zalecają, aby przed degustacją pozwolić whisky odetchnąć przez kilka minut. W przeciwieństwie do innych napojów najlepiej podawać ją w temperaturze pokojowej, ponieważ zimno może spowodować utratę intensywności smaków. Jeśli chodzi o szklankę, najczęściej stosuje się szklankę niską i szeroką, aby napój mógł oddychać i dobrze uwolnić wszystkie swoje aromaty. W przypadku tej wiekowej whisky zrezygnuj z lodu.
W obszernym, drewnianym pudełku z czerwonym napisem, czeka doskonała whisky od szkockiej destylarni Glenfarclas. Pękata butelka z długą szyjką prezentuje się świetnie – bursztynowy płyn widoczny zza gładkiego szkła wygląda zachęcająco. Etykieta w centrum ma beżowy kolor, a w jej centrum umieszczono prostą grafikę, prezentującą widok na budynki gorzelni. Tutaj wszystko do siebie pasuje.
Dojrzewająca w beczkach po sherry, wiekowa whisky z 1977 roku, to doskonały pomysł na prezent dla kolekcjonera, smakosza i wielbiciela single malt whisky. Glenfarclas jest destylarnią z rodzinną tradycją, także jakość i wysoki poziom produktów to pewnik. Pamiętajcie – tylko 210 butelek! Limitowana edycja trafi do prawdziwych szczęśliwców.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Speyside |
Producent | Glenfarclas Distillery |
Marka | GLENFARCLAS |
Właściciel | J & G Grant International |
Bottler | oficjalny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 43.6 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | sherry Oloroso |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Eleganckie pudełko |
Nakład | 210 butelek |