Ta specjalna, limitowana whisky to jeden z 43 reprezentantów kolekcji Glenfarclas The Family Cask. Tym razem szkocka destylarnia prezentuje trunek destylowany w 1986 roku. W międzyczasie alkohol spędził ponad trzy dekady w beczce po sherry typu butt. Dram został zabutelkowany dokładnie 6 grudnia 2018 roku z mocą 55% w 219 butelkach. Ten single malt pełen słodyczy, zachwyca nutami prażonych migdałów, czekolady i ziaren kawy.
Destylarnia Glenfarclas zlokalizowana jest w Ballindalloch, około 20 minut jazdy od Dufftown. Destylarnię założył Robert Hay w 1836 roku. Hay zmarł w 1865 roku, a wtedy zakład przejął John Grant. Destylarnia Glenfarclas jest obecnie jedną z zaledwie pięć niezależnych destylarni w Szkocji. Jest przekazywana z rodziców na dzieci od sześciu pokoleń. Mimo kilku zainteresowanych nabywców, jest w rodzinie Grantów od 150 lat i wygląda na to, że tak pozostanie jeszcze długo. Rodzinna marka szczyci się utrzymaniem jakości od pokoleń.
Woda, wykorzystywana do produkcji whisky, pochodzi źródeł na wzgórzu Ben Rinnes, które znajduje się za destylarnią. Dodatkowo destylarnia posiada zapas wody ze źródeł, aby mieć pewność, że nigdy jej nie zabraknie. Słód jęczmienny jest słodowany w Szkocji i Anglii przez pięć lub sześć dni przy stężeniu 3 ppm. Dla Glenfarclas jakość jęczmienia jest jednym z najważniejszych elementów produkcji. Z tego powodu używa się jęczmienia o wilgotności nie większej niż 12%, która po słodowaniu pozostaje na poziomie poniżej 5%. Do przygotowania słodu jęczmiennego używają szwajcarskich młynów browarniczych marki Buhler. Po przejściu przez młyn słód jęczmienny składa się z 20% łuski, 75% śruty i 5% mąki. Istotne znaczenie dla stylu whisky mają również beczki, w których trunek dojrzewa – w tym przypadku jest to beczka po sherry nr 4335.
Glenfarclas z 1986 roku, zabutelkowany z mocą 55% alkoholu, oferuje słodką i otulającą gamę smaków i aromatów. Na palecie ciemna czekolada, rodzynki, tytoń i kawa.
Barwa: ciemny bursztyn;
Aromat: miodowy, ziarna kawy, ciemna czekolada i rodzynki;
Smak: leśne owoce, przyprawy, nuta skóry i tytoniu;
Finisz: subtelnie dębowy, fale czarnej kawy, gałka muszkatołowa i toffi;
Wieloletnia whisky, wypuszczona z zawartości jedynie jednej beczki po sherry, smakuje obłędnie! Z pewnością każdy smakosz zapragnie dokładnie odkryć wszystkie walory whisky Glenfarclas z 1986 roku. W tym celu rekomendujemy najprostszą formę degustacji, czyli raczenie się trunkiem bez dodatków, z ewentualnym towarzystwem parku kropli niegazowanej wody. Pamiętajmy, jak ważna jest odpowiednia szklanka. Jak zwykle sprawdzi się niski tumbler o grubym dnie.
Whisky z kolekcji Glenfarclas Family Cask wylądowały w obszernych, drewnianych pudełkach z okienkiem, przez które widoczna jest butelka z trunkiem. Na froncie opakowania widnieje czerwony napis o charakterystycznej czcionce – logo marki. Butelka z wiekową whisky ma obłą formę i szyjkę średniej długości. Na przodzie znajdziemy beżową etykietę z czerwonymi napisami i prostą grafiką, prezentującą widok na destylarnię i jej górzyste okolice.
Kolekcja Glenfarclas Family Cask to seria dedykowana doświadczonym smakoszom, kolekcjonerom i fanom single malt whisky. Znawcy wiedzą, co dobre i z pewnością doceniają rodzinną produkcję destylarni Glenfarclas. Tutaj nie ma miejsca na błędy i takich nie znajdziemy. Doskonały dram z 1986 roku powala na kolana.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Speyside |
Producent | Glenfarclas Distillery |
Marka | GLENFARCLAS |
Właściciel | J & G Grant International |
Bottler | oficjalny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 55 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | sherry Oloroso |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Eleganckie pudełko |
Nakład | 219 |