8-letnia szkocka whisky single malt z legendarnej destylarni Glenfarclas, znanej na całym świecie ze wspaniałych ekspresji o nutach sherry. To wydanie pochyla się bardziej w kierunku bogactwa soczystego jęczmienia niż klasycznej sherry. Wydanie z 2007 roku zachwyca akcentami soczystej czekolady, cynamonu i waniliowych cukierków na finiszu.
Destylarnia Glenfarclas to jedna z ostatnich rodzinnych dużych destylarni w Szkocji, należąca do rodziny Grantów od 1865 roku. John Grant kupił destylarnię za 511 funtów i od tego czasu jest ona zarządzana przez 6 różnych pokoleń rodziny Grantów. Nazwa oznacza „dolinę zielonej trawy”, chociaż tłumaczenie nie do końca pasuje do smaganej wiatrem lokalizacji w regionie Speyside. Glenfarclas jest mocno przywiązana do zasad tradycji i innowacji w dziedzinie szkockiej whisky słodowej. To zaangażowanie znajduje odzwierciedlenie w reputacji, jaką destylarnia cieszy się w społeczności whisky.
Należącą od pokoleń do rodziny Grants destylarnia whisky słodowej Glenfarclas, kojarzona jest przede wszystkim z mocno owocowymi i pełnymi przypraw ekspresjami, za którymi stoją oczywiście specjalnie dobrane beczki po sherry. W przypadku 8-latka marka zdecydowała się jednak skupić bardziej na jęczmiennej stronie whisky, wydobywając z ziarna najlepsze, co ma do zaoferowania. Długi proces dojrzewania pozwolił uzyskać delikatną, otulającą whisky.
Na palecie 8-letniej ekspresji rządzą migdały, miód, czekolada i rodzynki. Finisz otula akcentami wanilii, krówek i czerwonego jabłka.
Barwa: złoto;
Aromat: szarlotka z migdałami, cynamonem, sianem, miodem i rodzynkami;
Smak: orzechowy i maślany, z odrobiną trawy i czekolady;
Finisz: krówki waniliowe z rodzynkami i plasterki czerwonego jabłka;
Szkocką najlepiej podawać w tulipanowych kieliszkach, a nie w szklankach. Dobrym zamiennikiem jest kieliszek do wina. Możesz ulec pokusie, by zamieszać swoją szkocką, ale oprzyj się jej! Wirowanie uwalnia alkohol, który może przytłoczyć prawdziwy smak i aromat 8-letniej ekspresji Glenfarclas. Szkocka najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej. Tradycyjnie whisky słodową podaje się z dodatkiem wody źródlanej. Jeśli jednak wolisz zimne trunki, napełnij szkło lodem.
Klasyczna, pękata butelka whisky Glenfarclas, znana również z edycji w innym wieku, i tym razem reprezentowana jest przez beżową etykietę z charakterystycznym logo. W tle widoczne są niewielkie wzniesienia regionu Speyside oraz budynki destylarni. Zielone napisy współgrają z zieloną tubą, w której czeka 8-latek.
Złocisty single malt Glenfarclas wyłamuje się z klasycznego stylu szkockiej destylarni. Tym razem otulający jęczmień zastąpił owocową i pełną przypraw sherry, prezentując zupełnie nowy charakter ekspresji ze Speyside. Dobrze wiedzieć, że destylarnia chętnie wychodzi poza ramy, udowadniając przy tym, że doskonale zna się na rzeczy. 8-latek to single malt dla doświadczonych smakoszy, którym przyjemność sprawia powolna degustacja pełna otulających wrażeń.