Ten złocisty, wspaniały dodatek do serii eksperymentalnej szkockiej destylarni Glenfiddich, łączy wpływy Szkocji i Somerset. Single malt o mocy 43% alkoholu został wykończony w beczkach po mieszance brandy i soku jabłkowego, czyli Somerset Pomona Spirit z firmy Somerset Cider Brandy Co. Kolejny odważny eksperyment Glenfiddich powiódł się – powstała niezwykle interesująca pozycja, idealna do degustacji w ciepły, letni wieczór. Glenfiddich Orchard Experiment z pewnością zainteresuje niejednego smakosza i poszukiwacza wrażeń.
Glenfiddich to nie tylko najsłynniejsza destylarnia w Szkocji, to także destylarnia numer jeden na świecie pod względem obrotów i ilości destylowanego alkoholu. Utworzona w 1887 roku przez rodzinę Grantów, która zbudowała giganta, markę William Grant and Sons, została założona w Dufftown w sercu regionie Speyside. W 1963 roku Glenfiddich wypuścił swój pierwszy oficjalnie butelkowany single malt. Sukces był ogromny – w ciągu zaledwie roku sprzedano 4000 skrzynek. W 1974 roku ich wielkość sprzedaży wyniosła 120 tysięcy skrzynek. Z pewnością pomocny był fakt, że Glenfiddich jako pierwszy stworzył świat marki wokół swojego single malta. Dziś destylarnia nadal jest mocno zaawansowana w kwestii marketingowej.
Marka Glenfiddich obecna jest na rynku od wielu dekad – bez przeszkód więc może pozwolić sobie na eksperymenty. Zazwyczaj wychodzą jej świetnie! Tak też jest i tym razem. W przypadku wydania Glenfiddich Orchard Experiment doszło do spotkania Birana Kinsmana (Malt Master destylarni Glenfiddich) z mistrzynią destylacji Somerset Cider Brandy Co., Matildą Temperley. Po spacerze po zabytkowych sadach zrodził się niesamowity, oryginalny pomysł. Do Somerset w Szkocji zostały wysłane beczki, które napełniono pysznym słodem i pozostawiono do dojrzewania.
Glenfiddich Orchard Experiment o mocy 43% alkoholu to whisky pełna soczystych owoców a jabłkowymi nutami na czele. W tle znajdziecie słodkie nuty wanilii i toffi.
Barwa: jasne złoto;
Aromat: zielone jabłko, kremowa wanilia, cukierki toffi;
Smak: gruszki, sok pomarańczowy i ciepła szarlotka z lodami waniliowymi;
Finisz: akcenty cydru, przyprawy dębowe i lekka pikanteria;
Porozmawiajmy najpierw o szkle. Spopularyzowana przez amerykanów whisky często kojarzy nam się z kwadratową szklanką typu tumbler. Jeśli to jedyne szkło jakie masz - w porządku - sprawdzi się. W przeciwnym razie, spróbuj znaleźć kieliszek w kształcie tulipana. Taka szklanka pozwoli aromatom wyrazić siebie. Krótki kieliszek do wina też nie będzie złym wyborem. A co z lodem? To drażliwy temat. Podobnie jak w przypadku wina, unikaj dodawania kostek lodu do whisky. Po pierwsze dlatego, że kostka rozcieńczy cenny napój, ale przede wszystkim dlatego, że zimno może zmienić jej aromaty. Zamiast lodu użyj specjalnych kostek do whisky, które odpowiednio schodzą dram. Możesz dodać również parę kropli wody, która odświeży płyn i nieco otworzy wachlarz single malta.
Zielono-czerwony kolor opakowania, a także soczyste zielenie na etykiecie, nawiązują oczywiście do sadów pełnych jabłek, z których produkuje się Somerset Pomona Spirit. Zwykle złocisty jeleń również nabrał jabłkowych barw. Butelka ma klasyczny dla marki kształt, a szyjka jest dość długa. Na białej etykiecie umieszczono najważniejsze informacje na temat single malta.
Glenfiddich Orchard Experiment o mocy 43% alkoholu, to ciekawa propozycja w świecie whisky. Wielu z Was lubi tego typu połączenia – whisky spotyka się z brandy, winem czy alkoholem innego rodzaju. Tego typu eksperymenty są ryzykowane, ale kiedy stoją za nimi doświadczeni specjaliści, nie ma się czego obawiać. To idealna propozycja na letni wieczór spędzany z przyjaciółmi na świeżym powietrzu.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Speyside |
Producent | Glenfiddich Distillery |
Marka | GLENFIDDICH |
Właściciel | William Grant & Sons |
Bottler | oficjalny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 43 |
Pojemność | 0.7L |