Dlaczego warto kupić Glenfiddich 12 years old?
- Glenfiddich to najlepiej sprzedająca się whisky single malt na świecie
- Lekka, dominują owoce i kwiaty
- Leżakowana 12 lat w beczkach z dębu amerykańskiego i europejskiego
- Doskonała dla początkujących
- Złoty medal na International Spirits Challenge w 2020 roku
12-letni Glenfiddich osiąga najlepsze wyniki sprzedażowe wśród wszystkich single maltów na świecie. Nic dziwnego – wielu smakoszy zaczyna swoją przygodę z whisky słodową właśnie od tego trunku i dla większości z nich otwiera on bramy do nieznanej wcześniej bursztynowej krainy bogatych smaków i aromatów. To pozycja flagowa destylarni z rejonu Speyside i jej honorowy reprezentant. Dzięki wyjątkowej świeżości, którą zapewnia woda z tego samego źródła co w początkach powstania gorzelni oraz za sprawą owocowych elementów, alkohol był i jest wielokrotnie nagradzany w międzynarodowych konkursach. Starannie dojrzewające w najlepszych beczkach po sherry z amerykańskiego i europejskiego dębu przez co najmniej 12 lat whisky, finalnie zyskuje słodkiego i subtelnego, dębowego smaku. Kremowy z długim, gładkim i łagodnym wykończeniem 12-latek jest doskonałym przykładem wyjątkowego stylu destylarni Glenfiddich.
Szkocka gorzelnia działa od 1887 roku, kiedy to William Grant wraz z rodziną postanowił otworzyć biznes alkoholowy. Mężczyzna oraz jego siedmiu synów i dwie córki własnoręcznie zbudowali destylarnię, która pozostaje w rękach rodziny do dziś. „Glenfiddich” z gaelickiego tłumaczy się jako „dolinę jelenia”, co w oczywisty sposób przyczyniło się do przyjęcia przez markę symbolu jelenia jako charakterystycznego znaku graficznego. Warto dodać, że jednym z blendów używanych do produkcji whisky Grant's jest właśnie destylat Glenfiddich!
Glenfiddich zyskuję uwielbiane w każdej stronie świata smaki i aromaty dzięki przemyślanej produkcji i doświadczeniu Master Distillera. 12-letnia wersja alkoholu została wielokrotnie doceniona za walory sensoryczne, między innymi medalem w konkursie Scotch Whish Masters w 2017 roku oraz złotym medalem w International Spirits Challenge w 2017 roku.
Od 1887 roku bazę i serce whisky stanowi woda uzyskiwana ze źródła Robbie Dhu. Krystalicznie czyste źródło było, jest i będzie kluczowe przy produkcji bursztynowego trunku. William Grant doskonale wiedział, jak istotne jest położenie gorzelni w pobliżu czystej wody, a w dodatku w późniejszym czasie zakupił więcej akrów ziemi, aby mógł pozwolić sobie na pełen do niej dostęp. Poza wodą niezwykle istotny jest odpowiednio obrobiony zacier. W przypadku whisky typu single malt mamy do czynienia z zacierem słodowym, czyli wykonanym w pełni z jęczmienia. Obróbka ziarna polega kolejno na jego namoczeniu, wysuszeniu i zatarciu.
Odpowiednio przygotowane ziarno jest poddawane kolejnym procesom. Pierwszy z nich to fermentacja cukrów. Etap ten skupia się na stymulacji drożdży do rozmnażania się, co kończy się zmianą płynu w alkohol o mocy około 8%. Następnie dochodzi do podwójnej destylarni – najpierw w mniejszym, a później w większym alembiku. To w alembikach podgrzewana jest mikstura i następuje rozdzielenie składników. Alembiki gorzelni Glenfiddich są identyczne jak te, których dekady temu używał Grant i jego rodzina. Kumulacją całego przedsięwzięcia jest beczkowanie. Alkohol dojrzewa przez 12 lat z beczkach po sherry, dębu europejskiego i dębu amerykańskiego, zanim zostaje zatwierdzony przez Briana Kinsmana, czyli Master Distillera. Wtedy spędza ostatnie 9 miesięcy w specjalnych kadziach, aż dojdzie do zabutelkowania.
Flagowa pozycja destylarni Glenfiddich to delikatna i słodka whisky wprost ze Szkocji. Idealna propozycja dla tych jeszcze nieprzekonanych do single maltów.
Barwa: ciepły złoty kolor;
Aromat: niezwykle świeży, owocowe nuty, gruszka;
Smak: toffi, śmietanka, dąb, korzenne przyprawy i dąb;
Finisz: długi, łagodny, delikatnie pikantny i owocowy;
12-letni trunek przekonuje finezją. Z reguły single malty serwuje się bez dodatków lub z ewentualnym dodatkiem kropli lub dwiema wody, jednak w tym przypadku można pokusić się o wykorzystanie popularnego alkoholu również w koktajlach. Glenfiddich sprawdzi się jako baza pod klasyczny Old Fashioned, a także w drinku Manhattan. Warto oczywiście poeksperymentować i znaleźć swoje ulubione połączenia. Jeśli zdecydujemy się jednak na degustację whisky bez dodatków, nie zapominajmy o odpowiedniej do tego szklance. Mowa tutaj o szklanicy z grubym dnem typu tumbler lub specjalnym kieliszku do whisky. Dobrze dobrana szklanka pozwoli jeszcze szerzej rozwinąć wachlarz ukrytych w trunku smaków i zapachów.
Butelka whisky Glenfiddich ma charakterystyczny, trójkątny kształt. Jest wysoka, smukła i elegancka. Szkło przybrało ciemno zieloną barwę, podobnie jak etykiety. Połączenie złota z elegancką, mocną zielenią tworzy królewski klimat. Na większej etykiecie nie mogło zabraknąć oczywiście graficznego przedstawienia jeleniej głowy o długich rogach. Na butelce znajdziemy informację o typie alkoholu, mocy trunku, wieku, pojemności szkła, miejsca produkcji oraz dokładniejszą specyfikację. Whisky sprzedawana jest w ozdobnej tubie.
Szkocki single malt destylarni Glenfiddich to propozycja dosłownie dla wszystkich, a zwłaszcza dla chcących zacząć swoją przygodę z whisky słodową. Pewne jest, że ten klasyczny trunek przekona laika do tego typu alkoholi. 12-latek to oczywiście świetny prezent dla znawców i smakoszy szkockich single maltów. Docenią oni klasyczny wybór o świetnej, międzynarodowej renomie. Glendiffich sprawdzi się podczas imprezy, spokojnego wieczoru z książka czy podczas zagorzałej dyskusji przy stole na przeróżne tematy. Elegancko zaprezentuje się na półce barowej.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Speyside |
Producent | Glenfiddich Distillery |
Marka | GLENFIDDICH |
Właściciel | William Grant & Sons |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 12Y |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 1L |
Jim Murray | 85.5 |