Luksusowy single malt stworzony wyłącznie z wyselekcjonowanego jęczmienia uprawianego na farmie Irene na wyspie Islay, torfowanego do 133 ppm, dojrzewał w beczkach po amerykańskim bourbonie z drugiego napełnienia. Butelkowany z wysoką mocą 62,9% alkoholu jest świetnym przykładem na to, jak plony z jednego rocznika wpływają na charakter dramu. Do wyprodukowania tej pozycji wykorzystano 52 tony specjalnego ziarna. Octomore 9.3 jest częścią serii dialogos i z łatwością sprowokuje debatę wśród entuzjastów whisky. Ten single malt perfekcyjnie łączy delikatność dębu z dymem torfowym.
Whisky Octomore powstaje w destylarni Bruichladdich na zachodnim brzegu zatoki Loch Indaal, w pobliżu miasta Port Charlotte na wyspie Islay. W 1881 roku Robert, William i John Gourlay Harvey postanowili rozpocząć produkcję whisky. W tamtych czasach destylarnia była na najwyższym poziomie technicznym, a dziś większość wyposażenia jest nadal używana w niezmienionej formie. To nadaje autentyczności procesowi produkcji. Destylarnia została zamknięta w 1994 roku i ponownie otwarta w 2000 roku. Od tego czasu odnosi duże sukcesy w branży. Co ciekawe, od ponownego otwarcia gorzelni zainstalowane zostały kamery internetowe, które umożliwiają internautom podglądanie wnętrz wiktoriańskiej destylarni.
Octomore 9.3 powstał w wyjątkowy sposób. Gorzelnicy destylarni z Islay, wykorzystując wiekowy sprzęt, stworzyli single malta o niespotykanym charakterze. Sercem tej whisky jest dokładnie wyselekcjonowany jęczmień, pochodzący z upraw z jednego roku. Wyhodowany w Irene’s Field na farmie Octomore w 2011 roku złocisty jęczmień stał się podstawą smaków i aromatów whisky. Ziarno następnie zostało wydestylowane, a whisky trafiła do 134 dębowych beczek po bourbonie na czas dojrzewania. Miękki dąb i specjalny jęczmień przebijają legendarny dym torfowy z Islay.
Octomore 9.3 to klasyka gatunku z Islay. Zaraz obok dymnego charakteru znajdziemy tutaj przyjemne nuty dębowych beczek i odrobinę miodu.
arwa: jasny bursztyn;
Aromat: słodycz dębowego drewna, odrobiona miodu i delikatny dym;
Smak: jęczmienny, dębowy i drzewny, w tle akcenty dymu;
Finisz: elegancki, kremowy, lekki i przyjemny, dym na końcu;
Nie ma innej opcji niż degustacja bez dodatków. W przypadku tak eleganckiego i wyjątkowego single malta wszelkie mieszanie jest wręcz zabronione! W celu odkrycia pełni charakteru Octomore 9.3 warto dodać do szklanki odrobinę wody, która przypomni naszemu podniebieniu, że mamy do czynienia z dymną klasyką Islay.
Elegancki smak i aromat musi iść w parze z elegancką butelką. Wysoka, smukła z mlecznego szkła butelka została zakończona grafitową zakrętką. Na jej gładkiej tafi wytłoczono szare i białe napisy. Prosty i wyrafinowany design świetnie pasuje do charakteru single malta. Whisky kupicie w czarnej tubie ze złotymi elementami.
Octomore 9.3 destylarni Bruichladdich to pozycja dla wyrafinowanych smakoszy whisky słodowej. Nie każdy doceni wyjątkowość jęczmienia z Islay. Jedynie doświadczone podniebienie będzie w stanie w pełni odczuć niecodzienne wartości płynące z degustacji tej wyjątkowej whisky. Zachowajcie ją na specjalną okazję!
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Islay |
Producent | Bruichladdich Distillery |
Marka | OCTOMORE |
Właściciel | Rémy Cointreau |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 5Y |
Zawartość alkoholu | 62.9 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Tuba |
Typ whisky | torfowa |
Ilość torfu | 133 pm |
Nakład | 18000 butelek |