Edycja Octomore: 13.1 z destylarni Bruichladdich dojrzewa przez pięć lat w beczkach z pierwszego napełnienia po bourbonie. Do produkcji wykorzystuje się wyłącznie jęczmień Concerto zebrany w 2015 roku na lokalnych polach uprawnych, a następnie torfowany do poziomu 137,3 ppm. Rozlewanie odbywa się bez filtracji na zimno i dodatku sztucznych barwników. Single malt destylowany w 2016 roku, a następnie zabutelkowany z mocą 59,2% oferuje akcenty słodkiego toffi, kokosa i wanilii tuż obok wyrazistych fal torfu.
Kiedy ludzie myślą o szkockiej z Islay, zwykle myślą o jej wyraźnym torfowym charakterze i tamtejszej destylarni Bruichladdich znanej z wykorzystania intensywnych, dymnych smaków w niektórych swoich produktach, takich jak słynna seria Octomore. Założona w 1881 roku destylarnia jest jedną z najbardziej zabytkowych na szkockiej wyspie Islay, co czyni ją jednym z najważniejszych miejsc w słynnym regionie whisky. I chociaż Bruichladdich ma bogatą historię, destylarnia jest jedną z najbardziej innowacyjnych w regionie, zarówno pod względem produktów, jak i wysiłków na rzecz zrównoważonego rozwoju. Bruichladdich była pierwszą szkocką destylarnią, która uzyskała certyfikat B Corp i jest istotną częścią społeczności Islay, zapewniając ogromne wsparcie zarówno swoim pracownikom, jak i lokalnym rolnikom.
Destylarnia produkuje trzy podstawowe linie: nietorfową Bruichladdich, mocno torfową Port Charlotte i supermocno torfową Octomore. Według marki seria Octomore została okrzyknięta najbardziej torfową serią whisky na świecie od czasu jej wprowadzenia na rynek w 2008 roku. Mimo że whisky wykazuje intensywny charakter torfowy, prezentuje także imponującą elegancję, a ta równowaga skłoniła markę do nazwania whisky „niemożliwym równaniem”. Wydanie 13.01 było torfowane do poziomu 137 ppm, co jest niezłym wynikiem, fudującym intensywnie dymny charakter.
Wydanie Octomore 13.1 o mocy 59,2% alkoholu funduje podróż przez torfowy świat. Oprócz klasycznych dla wyspy Islay nut dymu prezentuje również kokosową słodycz i fale toffi.
Barwa: bursztyn o złocistych refleksach;
Aromat: owocowy i słodki, akcenty kokosa
Smak: kokos, wanilia, dym i toffi;
Finisz: długi i trwałe, pełne akcentów morskiej solanki i palonego drewna;
Mocno torfowe whisky doskonale smakują bez dodatków. Do Octomore możecie dodać nieco wody, ale wzmocnić inne smaki i aromaty. Wystarczą dosłownie dwie krople, aby znacznie zmienić charakter trunku i wydobyć z niego nieco więcej niż tylko fale dymu i morskiej solanki. Warto zaopatrzyć się też w odpowiednie szkło, czyli w kieliszek do degustacji whisky.
Intensywna i mocna whisky musiała zostać opakowana w butelkę o ciemnych barwach z czarnego szkła. Prosty, minimalistyczny design podkreśla surowy charakter dramu Octomore 13.1. Poziome napisy na butelce mają szary kolor. Jedynym wyrazistym elementem jest oznaczenie numeru wydania, czyli „13.1”. Równie surowa i prosta jest wąska, smukła tuba, czyli opakowanie na butelkę single malta.
Bruichladdich Octomore 13.1 o wysokiej mocy 59,2% alkoholu to whisky dla twardych. Mowa tutaj o doświadczonych smakoszach i wielbicielach trunków o wyrazistym, torfowym charakterze. Prawda jest taka, że dymną whisky albo się kocha, albo nienawidzi. Jeżeli zaliczasz się do grupy miłośników torfowego stylu, to Octomore 13.1 będzie strzałem w dziesiątkę.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | OCTOMORE |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 59.2 |
Pojemność | 0.7L |