Octomore 07.3 to szkocki single malt, którego destylaty leżakowały przez pięć lat w specjalnych beczkach po bourbonie i hiszpańskim winie. Pozycja destylowana w 2010 roku została zabutelkowana z mocą 63% alkoholu. Ekskluzywny wypust destylarni Bruichladdich funduje mocno torfowe nuty, wzbogacone o akordy owoców, dżemu pomarańczowego i karmelu. „7” w nazwie nawiązuje do numeru serii trunku, „3” natomiast do edycji.
Bruichladdich z gaelickiego oznacza „róg plaży” lub „łagodne zbocze morza”. Destylarnia posiada pod swoimi skrzydłami trzy marki. Pierwsza to klasyczny Bruichladdich, druga to Port Charlotte, a trzeci to Octomore - bardzo mocno torfowa szkocka whisky single malt, zawierająca nawet do 280 ppm fenoli.
Destylarnia została zbudowana w 1881 roku przez braci Roberta, Williama i Johna Gourlay- Harvey na miejscu starej gorzelni na farmie Octomore na wyspie Islay. Poprzedni właściciel rozpoczął produkcję whisky pod tą samą nazwę w 1816 roku. Gorzelnia była w stanie produkować około 10 tysięcy litrów alkoholu rocznie. Po śmierci Georgea Montgomery jego syn i pozostali bracia zaczęli spierać się o prawną własność farmy i gorzelni. To był koniec destylarni Octomore, aż Bruichladdich przyjął ją jako markę i zaczął wykorzystywać stare budynki gospodarcze jako magazyny. Rodzina Harvey prowadziła destylarnię do śmierci Williama w 1936 roku. Później destylarnię wielokrotnie sprzedawano, dopóki Murray McDavid zakupił ją w 2000 roku. W lipcu 2012 roku gorzelnię przejęła firma Rémy Cointreau, która do dziś pozostaje właścicielem marki.
Destylarnia Bruichladdich produkuje rocznie około 1,5 miliona litrów alkoholu. Woda do whisky pochodzi z jeziora Bruichladdich i źródła Octomore. Marka zwraca szczególną uwagę na lokalne pochodzenie jęczmienia. Octomore 07.3 czerpie jęczmień z farmy Lorgba, położonej po sąsiedzku od gorzelni. Zakład nie słoduje samodzielnie jęczmienia, a korzysta z usług słodowni.
Suszenie ziarna torfem odbywa się z wysokim poziomem fenoli. Fenole odpowiadają za obecność dymnych nut w smakach i aromatach, zapewniają akordy palonego ogniska, wodorostów i solanki.
Octomore jest wytwarzany ze słodu o poziomie 169 ppm. To bardzo wysoki wynik! Pamiętajmy jednak, że destylarnia leży na Islay – centrum torfowych single maltów.
Alembiki w Bruichladdich są bardzo wysokie i mają kształt gruszki. To one odpowiadają, za to że alkohol jest czysty i subtelny. Destylarnia stosuje podwójną destylację. Pełni smaków i aromatów single malt nabiera jednak w beczkach. Trunek leżakuje zarówno w klasycznych dębowych beczkach, jak i w beczkach po hiszpańskim winie Ribera Del Duero. Destylaty spędzają na dojrzewaniu pięć lat. Przez pół dekady ciecz wchodzi w interakcję w drewnem beczek, które sprawia, że trunek zaskakuje głębią i wyrazistością.
Octomore 07.3 To luksusowy single malt z najwyższej półki. Wachlarz smaków i aromatów zaskakuje z każdym łykiem bardziej. Dominują nuty torfowe, elementy solanki, owocowe akcenty i Karmelowa słodycz.
Barwa: pełne złoto;
Aromat: nuty palonego ogniska, słodki karmel, konfitura truskawkowa, dżem brzoskwiniowy, kandyzowana skórka pomarańczy;
Smak: biszkopt z pomarańczą, drewno dębu, toffi, ciemna czekolada, czerwone owoce, pieprz;
Finisz: stopniowy, słodki od początku do końca, obecne nuty dymne;
Ten wyjątkowy, wyrafinowany trunek z wyspy Islay nie może być traktowany, jak inne single malt whisky. Należy mu się szczególny szacunek. W tym przypadku powinniśmy kierować się tradycyjnymi zasadami odnośnie picia whisky. Niezbędne będzie więc odpowiednia szklanka: specjalistyczny kieliszek do whisky lub szklanica z grubym dnem w typie tumbler. Zapomnijmy o lodzie czy wykorzystywaniu alkoholu w drinkach. Jedynym akceptowalnym dodatkiem będą dwie lub trzy krople wody dodane do szklanki dla otworzenia wachlarza smaków. Ciesz się czystością whisky.
Opakowanie whisky jest niezwykle eleganckie, dokładnie tak jak jej smak. Luksusowy trunek umieszczono w wysokiej, lekko obłej, lecz smukłej butelce z długą szyjką. Szkło produktu jest lekko przydymione. Napisy na butli umieszczono w porządku poziomym. Ciekawym zabiegiem graficznym jest dobór koloru czcionki do nazwy alkoholu o barwie trunku widocznego przez szkło butelki. Tworzy to niezwykle spójny efekt. Octomore 07.3 sprzedawany jest w białej, wysokiej tubie.
Octomore 07.3 to wyjątkowy, wyrafinowany trunek prosto z wyspy islay w Szkocji. Nawet jak na warunki panujące na wyspie prezentuje on niezwykle mocne torfowe smaki i żywe nuty palonego dymu. Z pewnością zostanie on doceniony przez wielbicieli intensywnych smaków. To zdecydowanie pozycja na specjalną okazję. Wypust destylarni Bruichladdich prezentuje istotne dla gorzelni wartości, którymi są zaufanie do lokalnych przedsiębiorców i współpraca z doświadczonymi gorzelnikami.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | OCTOMORE |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 63 |
Pojemność | 0.7L |