To wydanie z gamy Octomore destylarni Bruichladdich uważane jest za najbardziej torfową whisky na świecie. Comus dojrzewał w najlepszym możliwym dębie, impregnowany najsłodszym winem Reserve Cuvee. 5-latek zachwyca akcentami torfu, dymu, skóry i falami słodkiego karmelu. Zabutelkowany z mocą 61% alkoholu z pewnością zainteresuje wielbicieli wyjątkowych trunków z najwyższej półki.
Historia destylarni whisky Bruichladdich rozpoczęła się w 1881 roku, kiedy to została założona przez braci Roberta Williama i Johna Gourlay Harvey nad jeziorem Loch Indaal na szkockiej wyspie Islay. Już wtedy Bruichladdich była jedną z najnowocześniejszych destylarni. Duża część sprzętu, który ma ponad sto lat, jest nadal używana do produkcji whisky. Po przerwie w produkcji w latach trzydziestych XX wieku doszło do kilku zmian właścicieli, aż do ponownego zamknięcia zakładu w 1994 roku. Sześć lat później Mark Reynier całkowicie odnowił destylarnię i uratował ją przed zapomnieniem. W 2012 roku grupa Rémy Cointreau ostatecznie kupiła Bruichladdich za imponującą kwotę 58 milionów funtów. Niegdyś na wyspie Islay istniała również destylarnia Octomore, na której cześć marka Bruichladdich postanowiła wypuścić całą serię single malt whisky.
Produkcja whisky w destylarni Bruichladdich przeszła ewolucję. Do 1994 roku używano wyłącznie słodu nietorfowego, co wyróżniało Bruichladdich spośród innych destylarni na wyspie Islay. Po ponownym otwarciu w 2001 roku Bruichladdich skupił się na whisky torfowych i nietorfowych. W 2012 roku postanowili jednak wrócić do korzeni i od tego czasu wprowadzali na rynek wyłącznie nietorfową whisky pod nazwą Bruichladdich. Jednak whisky torfowa oferowana jest wciąż w ramach innych linii produktowych. Każdego roku w Bruichladdich produkuje się około 350 000 litrów najlepszej whisky, z czego kolekcja Octomore oferuje dymne wydania.
Bruichladdich Octomore Comus w wieku 5 lat to podobno najbardziej torfowa whisky na świecie, ale poza nutami dymu oferuje smakoszom akcenty gruszki, ananasa i karmelu.
Barwa: złocista pomarańcza;
Aromat: wyrazisty dum, skóra i słodki karmel;
Smak: dębowy orzech, ananasy, gruszki, syrop miodowy i torf;
Finisz: krótki, ale mocny i wyrazisty, pełen akcentów morskiej solanki.
Mocne, torfowe wydanie nie potrzebuje wiele do udanej degustacji. Właściwie wystarczy tylko szkło. Ważne jednak, żeby było odpowiednie – najlepiej sprawdzi się szklanka do sherry lub specjalistyczna szklanka do degustacji whisky o tulipanowej formie. Bruichladdich Octomore Comus doskonale smakuje bez dodatków, jednak niepozorna kropla wody lub dwie wzmocnią nieco wrażenia płynące ze smaków i aromatów tego dramu.
To wyjątkowe wydanie whisky Bruichladdich zasłużyło na elegancką prezentację. Opakowanie na whisky to smukła, zgrabna tuba w białym kolorze. Ma minimalistyczny styl i niewiele napisów oraz zdobień. Butelka wewnątrz została wykonana z mlecznego szkła. Jest wysoka i ma długą szyjkę, a na froncie nosi napisy informujące o zawartości. Całość wygląda tajemniczo i zachęcająco.
Wyjątkowo mocne, torfowe wydania whisky Bruichladdich z kolekcji hołdującej niedziałającą już dzisiaj destylarnię Octomore to propozycja dla doświadczonych. Smakosze lubujący się w torfowych single maltach będą zachwyceni. Najbardziej surowa whisky na świecie to doskonały pomysł na prezent dla fana dymu i wyrazistego torfu.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | OCTOMORE |
Wiek | 5Y |
Zawartość alkoholu | 61 |
Pojemność | 0.7L |