Destylarnia Kavalan jest pierwszą powstałą na Tajwanie destylarnią zajmującą się produkcją whisky. Wybudowana została w 2005 roku przez właściciela jednej z największych firm produkcyjnych w kraju, T. T. Lee. O jej powstaniu T. T. Lee marzył przez wiele lat, jednak nie mógł spełnić marzenia z powodu niezwykle restrykcyjnego prawa Tajwanu dotyczącego produkcji alkoholi wysokoprocentowych. Gdy w 2002 roku prawo złagodzono T. T. Lee od razu rozpoczął przygotowania do powstania swojej nowej marki. Pierw skupił się na znalezieniu najlepszej lokalizacji, która gwarantowałaby doskonałą jakość produkowanej whisky. Miejscem idealnym okazał się wiejski obszar w północno-wschodniej części wyspy nazywany w przeszłości Kavalan, którego nazwa została przyjęta później jako nazwa gorzelni. Obszar ten charakteryzuje się naturalnym środowiskiem, czystym powietrzem, łatwym dostępem do źródlanej wody i wody roztopowej spływającej z wysokich gór Snowy Moutains oraz typowym dla Tajwanu gorącym i wilgotnym klimatem, który chłodzi oceaniczna bryza. Do zaprojektowania destylarni, opieki nad budową i pierwszych eksperymentów z produkcją zaproszono specjalistę ze Szkocji, dr Jima Swana. To on zadbał o to, by destylarnia Kavalan została odpowiednio skonstruowana i wyposażona m.in. miedzianymi alembikami także sprowadzonymi ze Szkocji. Pierwszy destylat wyprodukowano w 2006 roku i od razu wiedziano, że głównym produktem marki będzie whisky single malt – ta wersja złocistego trunku była bowiem ulubioną T. T. Lee. Do współpracy z dr Swanem zaproszono Iana Changa, dzisiejszego Mistrza Gorzelnika marki Kavalan. Chang zdobył chemiczne wykształcenie w Szkocji i pierwsze lata doświadczenia pracy w destylarni, wydał się więc najlepszym kandydatem do wykreowania tajwańskiej whisky w oparciu o klasyczne szkockie metody produkcji. W ten sposób w 2008 roku powstała pierwsza butelka whisky zakorkowana na Tajwanie, a w 2010 roku podbiła międzynarodowy rynek. Podczas degustacji w ciemno zestawiona została z młodymi szkockimi whisky i wygrała! Był to niespodziewany sukces, który zapoczątkował całe pasmo sukcesów, nieustających aż do dziś. Obecnie, by sprostać wciąż rosnącemu popytowi na azjatycką whisky Kavalan produkuje aż 9 milionów litrów whisky rocznie, co czyni ją jedną z największych destylarni na świecie. Zdobyte kilka-kilkanaście złotych medali dla każdej stworzonej butelki czyni ją zaś jedną z najlepszych i najczęściej nagradzanych.
Kolekcja „Solist” zadebiutowała na rynku w 2009 roku i składa się z whisky butelkowanych z oryginalną mocą bez rozcieńczania wodą oraz pochodzących wyłącznie z jednej beczki. Solist Manzanilla to jedna z najciekawszych propozycji w kolekcji, ponieważ whisky starzona była w beczkach po winie Sherry Manzanilla, nieco podobnym do Fino, jednak o zdecydowanie bardziej rześkim i mineralnym charakterze z wyraźną słoną nutą.
Kolor: blady bursztyn;
Nos: złożony i bogaty; melon, toffi, kakao, jabłecznik z cynamonem, karmel z solą, morska bryza, jabłko, ziarna kawy, świeże zioła;
Smak: zrównoważony; słodka wanilia, pomarańcza, melon, świeża mięta, solone orzeszki, toffi, lukrecja, skórka cytrusowa, likier truskawkowy;
Finisz: trwały; owoce sadu, dżem z żółtej śliwki, wanilia, sól morska;
Kavalan Solist Manzanilla to jedna z niewielu whisky, które aż tak doskonale łączą się z deserami tworząc wyśmienitą kompozycję. Najlepiej sprawdzi się połączenie – szklaneczka whisky i pucharek wypełniony lodami orzechowymi, karmelowymi i jabłkowymi z posypką z orzechów.
Butelka prezentuje unikalny styl marki – wykonana jest z jasnego szkła, ma prosty okrągły kształt i delikatnie pękatą szyjkę. Koniec szyjki obleczony jest złotym kapturem, a u spodu przewieszono szarfę ze złotą broszką z nazwą firmy King Car Group – kolor szarfy nawiązuje do koloru Sherry Manzanilla i komponuje się również z etykietą. Etykieta podzielona jest na dwie części – górna o przezroczystym tle prezentuje złoty logotyp marki, nazwę destylarni oraz nazwę whisky, natomiast dolna o białym tle przedstawia nazwę beczki, w której leżakowała whisky oraz informacje na jej temat.
Dodatkowym opakowaniem jest skrzynka wykonana z ciemnego drewna i ozdobiona złoto-czerwonymi pasami po prawej stronie frontowej części. Po lewej stronie widnieje nazwa producenta oraz logotyp. Całość utrzymana jest w bardzo eleganckim i szykownym stylu, który oddaje elegancję zamkniętego wewnątrz trunku.
Należy przyznać iż Kavalan Solist Manzanilla nie jest whisky przeznaczoną dla wszystkich, a zdecydowanie nie dla początkujących laików, którzy dopiero rozpoczęli degustacje single maltów. Jest to wyjątkowa i zupełnie unikalna whisky, której niespotykany smak docenią koneserzy i kolekcjonerzy.
Kraj | Taiwan |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Producent | Kavalan Distillery |
Marka | KAVALAN |
Właściciel | King Car Group |
Bottler | oficjalny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 57.8 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | sherry Manzanilla |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Eleganckie pudełko |
Jim Murray | 96 |