Aż do roku 2002 surowe prawo na Tajwanie zabraniało produkcji trunków o tak wysokiej zawartości alkoholu, jaką charakteryzuje się whisky. Gdy przepisy się zmieniły i powstały nowe możliwości T.T. Lee, właściciel jedno z największych koncernów na Tajwanie, postanowił spełnić swoje wieloletnie marzenie o własnej destylarni. Niemalże od razu rozpoczął poszukiwania odpowiedniej lokalizacji i po kilku miesiącach intensywnego przeczesywania wyspy udało mu się ją znaleźć. Idealnym miejscem okazał się wiejski obszar o historycznej przeszłości, którego mieszkańców niegdyś nazywano „Kavalan”. Znajduje się ono w północno-wschodniej części Tajwanu na równinie w pobliżu wysokich gór Snowy Moutains oraz w pobliżu oceanu. Góry dostarczały więc krystalicznie czystej wody lodowcowej, która topniejąc spływała w dół, a napływająca nad ziemię oceaniczna bryza chłodziła gorący klimat Tajwanu czyniąc go jeszcze bardziej wilgotnym. Ponieważ T. T. Lee był ogromnym miłośnikiem klasycznych szkockich single maltów oraz tradycyjnych metod produkcji postanowił zaprosić do pracy szkockiego specjalistę dr Jima Swana. Dr Swan przyjął propozycję i przyjechał na wyspę, by zaprojektować destylarnię, czuwać nad jej budową oraz spędzić pierwsze lata na eksperymentowaniu i wypracowywaniu unikalnego stylu marki. Destylarnię postawiono w zaledwie 9 miesięcy, w roku 2005, i wyposażono ją w sprowadzone ze Szkocji miedziane alembiki o łącznej mocy produkcji 1,5 miliona litrów whisky rocznie. Rok później w 2006, już pod okiem dwóch specjalistów – dr Swana oraz Iana Changa obecnego Mistrza Gorzelnika, wyprodukowano pierwszy destylat. Pierwszą whisky zakorkowano już dwa lata później w roku 2008. Wszystko dzięki temu, że w gorącym klimacie whisky potrzebuje znacznie mniej czasu, by dojrzeć. Na międzynarodowym rynku whisky Kavalan dała się poznać w 2010 roku, a dokładniej na konkursie z degustacją w ciemno. Zestawiono ją wtedy z młodymi szkockimi whisky, z którymi ku zaskoczeniu wszystkich – wygrała. Był to pierwszy z wielu sukcesów tajwańskiej destylarni. Od tamtego czasu Kavalan zdobyła ponad 180 złotych medali, a popyt na azjatycką whisky wzrósł tak bardzo, że gorzelnia musiała podnieść wydajność pierw do 4,5 milionów litrów rocznie, a następnie do aż 9 milionów! Obecnie jest więc jedną z największych destylarni świata i zdecydowanie jedną z najciekawszych.
Kavalan Solist Amontillado należy do kolekcji „Solist”, która skupia w sobie whisky butelkowane z oryginalną zawartością alkoholu bez rozcieńczania oraz pochodzące z jednej beczki, czyli tzw. single cask. Amontillado natomiast to wytrawna Sherry, nieco ciemniejsza od Fino, lecz jaśniejsza od Oloroso. Ten rodzaj Sherry dojrzewa pierw na warstwie naturalnych drożdży, a następnie pozostawiana jest w kontakcie z powietrzem w celu dalszego utleniania. Dzięki temu rozwijają się w niej migdałowo-orzechowe nuty, których później nabiera także whisky.
Kolor: intensywnie kasztanowy;
Nos: bogaty; orzechy włoskie, migdały, toffi, dąb, wanilia, masło orzechowe, suszone owoce, morele, wiórki kokosowe, cynamon, orzechy laskowe, biała czekolada;
Smak: owocowy i przyjemny; sherry, karmel, melon, marakuja, prażone migdały, toffi, dąb, ziarna kawy, melasa;
Finisz: długi i delikatny; suszone owoce, soczyste wiśnie, orzechy włoskie, pieprz;
Samej whisky nie powinno się mieszać z dodatkami, które w przypadku jej cudownie migdałowo-orzechowego smaku są zupełnie niepotrzebne. Wystarczy niska szklanka z grubym dnem lub kieliszek na krótkiej nóżce z pękatą czaszą, która pozwoli wydobyć wszystkie aromaty. Doskonałym dodatkiem będzie deser w postaci lodów orzechowych z polewą czekoladową lub lodów migdałowych ze słonym karmelem.
Butelka Kavalan Solist Amontillado przyciąga uwagę swoją elegancją i ponadczasowością. Typowy dla marki prosty, okrągły kształt i pękata szyjka zostały zestawione ze złoto-zieloną kolorystyką i minimalistycznym stylem. Koniec szyjki oraz korek obleczony został złotym kapturem, a jej spód owinięto zieloną szarfą ze złotym medalem z nazwą firmy. Środkową część butelki zajmuje etykieta podzielona na dwie części – górną o przezroczystym tle pokrywa złoty logotyp oraz nazwa marki, a dolną o białym tle z zielonym akcentem pokrywa nazwa whisky i informacje na jej temat.
Butelka zamykana jest w skrzynce wykonanej z ciemnego drewna, której przód zdobią dwa pasy – złoty i zielony oraz złota nazwa destylarni wraz z logotypem i dekoracją w kształcie półkolistego wieńca. Pudełko tworzy spójną całość z butelką, jednak nawet po zakończeniu degustacji może stanowić doskonały dodatek do wystroju wnętrz.
Kavalan Solist Amontillado w 2016 roku zdobyła prestiżowy tytuł „Najlepszej Whisky Single Malt” w kategorii „Single Cask”. Ten zaszczytny tytuł, jak i mocny charakter z wyrazistym smakiem sprawiają, że whisky zachwyci każdego, nawet najbardziej doświadczonego konesera. Warto podarować butelkę wyjątkowej osobie, którą chciałbyś zaskoczyć nietuzinkowym podarunkiem.
Kraj | Taiwan |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Kavalan Distillery |
Producent | King Car Group |
Marka | KAVALAN |
Właściciel | oficjalny |
Bottler | sherry Amontillado |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 56.3 |
Pojemność | 0.7L |
Finisz - beczka | niefiltrowana na zimno |
Filtrowanie | niebarwiona |
Barwienie | Eleganckie pudełko |