Gorzelnia Kavalan powstała w 2005 roku, co czyni ją pierwszą wybudowaną na Tajwanie destylarnią produkującą whisky. Jej stworzenie było od wielu lat marzeniem T. T. Lee, właściciela jednej z największych tajwańskich firm King Car Group. Niestety aż do 2002 roku było to niemożliwe, a wręcz zabronione przez prawo. Gdy w 2002 roku złagodzono ustawy T. T. Lee od razu poświęcił się poszukiwaniu najlepszego miejsca pod budowę destylarni. Finalnie wybudował ją w wyjątkowej lokalizacji o historycznej przeszłości, której dawna nazwa brzmiała właśnie Kavalan. Miejsce to charakteryzuje się typowym dla wyspy gorącym i wilgotnym klimatem, do którego dołącza bryza nadlatująca znad oceanu, świeże powietrze i łatwy dostęp do krystalicznie czystej wody roztopowej spływającej w dół z wysokich wierzchołków gór Snowy Moutains. Ponieważ T. T. Lee był wielkim miłośnikiem klasycznych szkockich single malt i tradycyjnych metod produkcji, sprowadził do zaprojektowania i opieki nad wznoszeniem specjalistę ze Szkocji, dr Jima Swana. Dr Swan pozostał na Tajwanie przez 9 miesięcy budowy destylarni oraz kolejne kilka lat, by wspólnie z Ianem Changiem wypracować unikalny styl marki. Ian Chang także przyjechał do Tajwanu specjalnie na zaproszenie marki, ponieważ wcześniej studiował on w Szkocji na kierunku chemicznym i zdobywał pierwsze doświadczenie w pracy w gorzelni. Destylarnia oficjalnie została otwarta w 2005 roku, a już w 2008 zakorkowała swoją pierwszą butelkę whisky. Razem udało im się stworzyć coś naprawdę wyjątkowego, co okazało się być kamieniem milowym w światowej historii whisky. W 2010 roku poddano degustacji w ciemno 3-letnią whisky od Kavalan wśród „młodych szkockich”. Ku zdumieniu degustatorów tajwańska whisky okazała się być najlepszą. Od tamtej pory Kavalan niezmiennie napotyka same sukcesy zdobywając coraz więcej prestiżowych nagród i miłośników. Z początkowej ilości produkcji sięgającej 1,5 miliona litrów rocznie destylarnia, by odpowiedzieć na rosnące zapotrzebowanie, powiększyła produkcję aż do 9 milionów litrów rocznie. A z tego, co ostatnio podawał mediom Mistrz Gorzelnik, Ian Chang, nie jest to ich ostatnie słowo…
Seria Solist debiutowała na rynku w 2009 roku zwracając uwagę smakoszy z całego świata na unikalną, tajwańską whisky. Jest to seria, którą tworzą whisky zabutelkowane z oryginalną mocą bez rozcieńczania wodą. Solist Fino to jedna z najbardziej docenianych i najczęściej nagradzanych whisky od Kavalan. Starzona była w beczce po winie Sherry wyprodukowanym ze szczepu Palomino, czyli po najjaśniejszym i najbardziej wytrawnym Sherry świata. Zabutelkowana bez filtracji na zimno i bez barwienia karmelem.
Kolor: złocisto-bursztynowy;
Nos: bogaty; sherry, karmel, kremowe toffi, nugat, mleczne krówki, wanilia, czekolada, truskawki, wiśnie, mango, cytrusy, zielone jabłko, solone masło, pieprz, skóra;
Smak: słodki; krówki, wędzone drewno, sherry, karmel, wanilia, prażone orzechy, marcepan, miód, rodzynki, jagody, czarne porzeczki, pieprz, gałka muszkatołowa, cynamon;
Finisz: długi i słodki; taniny, sherry, karmel, orzechy, przyprawy korzenne;
Najlepsze doznania smakowe i zapachowe zapewni Kavalan Solist Fino w wersji saute. Serwowana w niskiej szklance i temperaturze pokojowej około 18-20⁰C. Jeśli jednak moc nierozcieńczonego wodą alkoholu jest dla Ciebie nie do przebrnięcia i trudno jest Ci odnaleźć aromaty pośród procentów, nic nie stoi na przeszkodzie byś schłodził whisky dużą kością lodu.
Typowy dla marki nowoczesny i minimalistyczny design tym razem otrzymał nieco więcej elegancji i szyku. Okrągłą butelkę o pękatej szyjce ozdobiono bowiem złotym kapturem oraz złotą połyskującą etykietą. Prostokątna etykieta otoczona jest czarną ramką, wewnątrz niej umieszczone są czarne napisy. Na samej górze widnieje logotyp marki, którym jest rysunek przedstawiający budynek destylarni. Pod nim znajduje się nazwa destylarni, nazwa whisky oraz informacje na jej temat a także podpis Gorzelnika.
Butelka zamykana jest w eleganckiej skrzynce wykonanej z ciemnego drewna i ozdobionej złotą połyskującą wstawką. Na złotym tle widnieje nazwa destylarni oraz whisky. Skrzynka zamykana jest z bocznej strony prostym zamkiem. Po skończonej degustacji może stać się wspaniałym elementem wystroju wnętrza – sprawdzi się zarówno w pokoju dziennym, sypialni jak i kuchni.
Wydaje się iż w każdym konkursie, na jakim pojawi się Kavalan Solist Fino złoto zarezerwowane jest specjalnie dla tej butelki. Poświadcza to wiele prestiżowych nagród – podwójne złoto z roku 2015 i 2016 z konkursu San Francisco World Spirits Competition, złoto z 2017 roku z konkursu International Spirits Challenge oraz złoto z roku 2019 z Międzynarodowego Przeglądu Alkoholi.
Kraj | Taiwan |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Producent | Kavalan Distillery |
Marka | KAVALAN |
Właściciel | King Car Group |
Bottler | oficjalny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 57 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | sherry Palomino |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Eleganckie pudełko |