Podczas gdy na całym świecie powstawały whisky i trunki podobne do nich, o równie wysokiej zawartości alkoholu, przedsiębiorcy na Tajwanie mogli jedynie o nich marzyć. Wśród tych przedsiębiorców był również T. T. Lee właściciel jednego z największych tajwańskich koncernów produkcyjnych, który prywatnie był ogromnym miłośnikiem klasycznych szkockich whisky single malt. Sytuacja zmieniła się wraz ze złagodzeniem surowego tajwańskiego prawa w roku 2002. Kraj otworzył się na nowe możliwości, a T. T. Lee postanowił je jak najszybciej wykorzystać. Znalazł więc idealne miejsce pod budowę destylarni – o gorącym, wilgotnym klimacie schładzanym napływającą znad oceanu bryzą, naturalnym wiejskim środowisku i z łatwym dostępem do czystej wody spływającej z lodowców na wierzchołkach gór Snowy Moutians. Obszar ten mieści się w północno-wschodniej części wyspy, a historycznie nazywany był Kavalan. Stąd też powstała tam w 2005 roku destylarnia otrzymała taką nazwę. Prace nad konstrukcją, budową i wyposażeniem destylarni wspomógł dr Jim Swan, specjalista whisky ze Szkocji. Nie tylko wprowadził do planów budowy odpowiednie zmiany, lecz także wybrał odpowiednie miedziane alembiki o mocy produkcyjnej 1,5 miliona litrów whisky rocznie sprowadzone ze Szkocji. Po uruchomieniu produkcji i pierwszych próbach do zespołu dołączył kolejny specjalista, Ian Chang. Ian studiował chemię w Szkocji i nabył tam kilka pierwszych lat doświadczenia pracy w gorzelni. Chang i Swan wspólnie wyprodukowali w 2006 roku pierwszy destylat i dwa lata później w roku 2008 zakorkowali pierwszą tajwańską whisky. Swan uczył Changa i czuwał nad wypracowaniem unikalnego stylu, który dałby marce rozpoznawalność. Gdy w 2010 roku wystawiono w konkursie z degustacją w ciemno zaledwie 3-letnią whisky tajwańską z młodymi trunkami ze Szkocji wierzono, że zrobi ona dobre wrażenie. Nie spodziewano się jednak, że pokona rywali i zajmie wśród nich pierwsze miejsce! Był to pierwszy znaczący sukces dla destylarni Kavalan, po którym nastąpiło wiele następnych. Tradycyjny świat whisky otworzył wreszcie oczy na Azję i jej produkty dając tym samym do zrozumienia, że są chętnie widziane. Popyt na tajwańską whisky gwałtownie rósł zmuszając Changa i Swana do wyposażenia gorzelni w większą ilość alembików. Pierw produkcja wzrosła do 4,5 miliona litrów, a obecnie jest to aż 9 milionów litrów whisky rocznie! Wynika z tego, że niepozorna mała tajwańska destylarnia z 2005 roku jest dziś jedną z największych na świecie.
„Solist” to kolekcja whisky od Kavalan, która weszła na rynek w 2009 roku i nieco nim zatrząsnęła. Jest to kolekcja składająca się z whisky butelkowanych z oryginalną zawartością alkoholu bez rozcieńczania źródlaną wodą oraz pochodzących z jednej beczki. Dlatego zawartość procentów może się różnić w zależności od tego, z której beczki whisky zostało wydobyte. Solist Fino to whisky, która leżakowała w beczce po Sherry stworzonym z odmiany Palomino, czyli po najjaśniejszym i najbardziej wytrawnym Sherry na świecie. Butelkowana jest bez dodatku barwiącego karmelu i bez filtracji na zimno.
Kolor: złocisto-bursztynowy;
Nos: bogaty; sherry, karmel, kremowe toffi, nugat, mleczne krówki, wanilia, czekolada, truskawki, wiśnie, mango, cytrusy, zielone jabłko, solone masło, pieprz, skóra;
Smak: słodki; krówki, wędzone drewno, sherry, karmel, wanilia, prażone orzechy, marcepan, miód, rodzynki, jagody, czarne porzeczki, pieprz, gałka muszkatołowa, cynamon;
Finisz: długi i słodki; taniny, sherry, karmel, orzechy, przyprawy korzenne;
Jak sama nazwa wskazuje – whisky „Solist” najlepiej smakować w wersji solo, bez zbędnych dodatków. Najlepiej posmakuje w kieliszku o pękatej czaszy, która pozwoli uwolnić z trunku wszystkie aromaty i w temperaturze pokojowej. Jeśli procenty są dla Ciebie jednak zbyt wysokie i moc przysłania wrażenia smakowe możesz schłodzić ją kością lodu.
Whisky zamknięto w typowej dla marki prostej okrągłej butelce z pękatą szyjką, którą ozdobiono na froncie tłoczeniem w kształcie nazwy destylarni. Górną część szyjki obleczono złotym kapturem, który komponuje się kolorystycznie z prostokątną etykietą w środkowej części butelki. Złoto-połyskującą etykietę otacza czarna prosta ramka, a wewnątrz niej widnieje kilka czarnych elementów. U samej góry znajduje się logotyp, którym jest rysunek przedstawiający budynek destylarni, poniżej nazwa gorzelni, nazwa trunku i jego opis a także podpis Mistrza Gorzelnika, który go stworzył.
Dodatkowym opakowaniem jest skrzynka z ciemnego drewna, którą dodatkowo udekorowano złotym szerokim pasem z nazwą producenta. Pod nim znajduje się jeszcze nazwa trunku. Razem z butelką tworzy spójną całość, która może stać się doskonałym prezentem – eleganckim, szykownym i gustownym.
Kavalan Solist Fino to jedna z tych butelek, które zdobywają złoty medal w każdym konkursie, w jakim zostaną wystawione. Dowodem jest kilka prestiżowych nagród, w tym złoto z 2017 roku z konkursu International Spirits Challenge oraz złoto z roku 2019 z Międzynarodowego Przeglądu Alkoholi.
Kraj | Taiwan |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Producent | Kavalan Distillery |
Marka | KAVALAN |
Właściciel | King Car Group |
Bottler | oficjalny |
Wiek | No age statement |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | sherry Palomino |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Eleganckie pudełko |