Destylarnia produkująca whisky w Tajwanie do 2005 roku była jedynie marzeniem w głowie przedsiębiorcy T. T. Lee., wielkiego pasjonata szkockich single maltów. W powstaniu pierwszej produkcji whisky w kraju skutecznie przeszkadzało surowe prawo. Zmieniło się ono dopiero w 2002 roku otwierając rynek na międzynarodowy handel i tym samym zezwalając na tworzenie typowo europejskich produktów. T.T. Lee posiadający już wtedy prosperującą firmę King Car Group nie potrzebował większej zachęty do spróbowania swoich sił w produkcji alkoholi wysokoprocentowych. W ten sposób w 2005 roku powstała pierwsza tajwańska destylarnia, która raz na zawsze zmieniła światowy rynek whisky. Jej budowa trwała zaledwie 9 miesięcy i dokonywała się pod czujnym okiem szkockiego specjalisty dr Jima Swana. Za odpowiednią lokalizację uznano wiejskie okolice północno-wschodniej części wyspy, gdzie panował gorący i wilgotny klimat, ochładzany bryzą znad oceanu, czyste powietrze i istniał doskonały dostęp do wody spływającej z roztopionego lodu z wierzchołków gór Snowy Moutains. Specjalnie do wyposażenia gorzelni przywieziono ze Szkocji miedziane alembiki, które początkowo rozwijały moc przerobową liczącą około 1,5 miliona litrów whisky rocznie. Nad produkcją czuwał Ian Chang, chemik z wykształcenia, który ukończył studia w Szkocji i tam też zbierał pierwsze doświadczenia w pracy w gorzelni. Chang z pomocą Swana dopracował styl i charakter whisky, a gdy okazało się jasne, że popyt na nią wciąż wzrasta postanowiono dokupić kolejne alembiki i tym samym powiększyć produkcję do 4 milionów litrów rocznie. Gdy w 2010 roku niespodziewanie whisky od Kavalan wygrało degustację w ciemno, będąc jedną z „młodych szkockich” zmiana tradycyjnego dotąd świata złocistych trunków była wręcz namacalna. Od tamtej pory tajwańskie whisky stało się coraz bardziej doceniane i uznawane. Popyt na nie wzrósł tak bardzo, że w roku 2016 destylarnia Kavalan zakupiła kolejne 16 (!) alembików i podniosła ilość produkcji do 9 milionów litrów whisky rocznie. Mistrz Gorzelnik, Ian Chang, twierdzi jednak, że jest to ilość, która pokryje popyt na nie więcej niż 10 następnych lat. A wszystko zaczęło się od marzenia!
Whisky starzona jest w klasycznych beczkach z dębu amerykańskiego po Bourbonie przez mniej więcej 4 lata i finiszowana przez około 12 miesięcy w beczkach po trzech rodzajach wina Porto: Ruby, Tawny i Vintage pochodzących ze słynnego regionu w Portugalii, Doliny Douro. Wykańczanie w drewnie po Porto łagodzi smaki i nadaje jej wyjątkową gładkość, naturalną słodycz i złożoność.
Kolor: brązowo-czerwony;
Nos: słodki i intensywny; maliny, czerwone winogrona, truskawki, wiśnie, karmel, ciasto bananowe, toffi, cynamon, czekolada deserowa, zioła ogrodowe, liście tytoniu;
Smak: bogaty i pełny; tropikalne owoce, brązowy cukier, dżem z owoców leśnych, miód, wino porto, wiśnie, wanilia, biały pieprz, agrest, kokos, imbir, wata cukrowa, cynamon;
Finisz: przyjemny i trwały; maliny, rodzynki, czerwone porzeczki, cynamon, śliwki, kakao, gorzka czekolada, wanilia, nuta tytoniu;
Kavalan Concertmaster Port Cask Finish wyróżnia się czekoladową nutą zarówno w bukiecie, jak i smaku, dlatego najlepiej będzie przeplatać popijanie trunku i podgryzanie deserowej lub gorzkiej czekolady. Możesz spróbować czekolady z karmelem lub deseru na bazie czekolady, jak np. brownie. Co do whisky – najlepiej w wersji saute, w kieliszki typu glencairn i w temperaturze pokojowej.
Whisky zamknięto w wyróżniającej się wśród szerokiej konkurencji butelce o żywym zielonym kolorze. Jej kształt jest równie unikalny, co kolor – prostokątna budowa, o rozszerzonej podstawie i linii płynnie rozszerzającej się ku górze, którą kończy delikatnie wklęsła część pod szyjką oraz wąska szyjka. Szyjkę otacza połyskujący srebrny kaptur z nazwą firmy należącej do założyciela destylarni – King Car Group. Środkową część butelki zdobi kilka elementów: logotyp marki, którym jest rysunek przedstawiający destylarnię, nazwa destylarni Kavalan podzielona na trzy części, nazwa whisky oraz kilka informacji na jej temat oraz nazwa kolekcji, do której należy w zamaszystym piśmie i w pionie. Całość utrzymana jest w nowoczesnym i intrygującym stylu, obok którego nie da się przejść obojętnie.
Concertmaster finiszowana w beczkach po Porto może pochwalić się naprawdę wieloma nagrodami, w tym m.in. złotem w konkursie San Francisco World Spirits Competiton z roku 2017 i 2018, złotem w konkursie Tokyo Whisky & Spirits Competition oraz złotem i oceną 95 punktów na 100 możliwych w konkursie IWSC w roku 2019.
Kraj | Taiwan |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Producent | Kavalan Distillery |
Marka | KAVALAN |
Właściciel | King Car Group |
Bottler | oficjalny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | bourbon, porto Ruby, porto Tawny, porto Vintage |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Eleganckie pudełko |