Specjalna edycja Tastival została przygotowana przez wyspiarską destylarnię Jura w 2016 roku. Pierwsze lata whisky spędziła w beczkach z amerykańskiego dębu, aby następnie wylądować w beczkach po sherry trzech rodzajów: Amoroso Oloroso, Palomina Fino i Apostoles Oloroso. Limitowana edycja 8 tysięcy butelek nie powstałaby, gdyby nie zaangażowanie specjalisty destylacji Williego Cochrane'a. Jura Tastival Triple Sherry Finish to przede wszystkim soczyste nuty sherry, dużo przypraw i czekoladowych akcentów.
Gorzelnia została założona w 1810 roku, ale niedługo później przestała działać i popadła w ruinę. Została odbudowana na początku lat 60-tych przez dwóch lokalnych przedsiębiorców - Robina Fletchera i Tony'ego Riley-Smitha. Architektem nowego zakładu był William Delme-Evans, którego praca została ukończona dopiero w 1963 roku i obejmowała przebudowę oraz instalację wyższych destylatorów, pozwalających destylarni na tworzenie różnych mieszanek słodów. Od wznowienia marki, celem było wyprodukowanie słodu najwyższej jakości. W samej whisky nuty dymne zmieszane ze słodyczą tworzą klasyczny styl słodów Highland, mimo że geograficznie to wyspiarska destylarnia szkockich Hebrydów.
Po pierwsze, czym jest Sherry? Podobnie jak szkocka dla whisky produkowana jest w Szkocji, Sherry odnosi się do starych win produkowanych w regionie winiarskim Jerez w Hiszpanii. Warto zauważyć, że nie wszystkie wina produkowane w tym regionie mogą być oznaczone jako Sherry. Produkcja musi być zgodna z określonymi procesami. Sherry to w rzeczywistości zbiorcze określenie 8 różnych stylów wina: Fino, Manzanilla, Amontillado, Palo Cortado, Oloroso, Pedro Ximénez, Moscatel i Cream, a ich dalsza kategoryzacja opiera się na barwie. Jura Tastival z 2016 roku finiszuje w beczkach po trzech różnych typach sherry. Każda z dębowych beczek daje coś od siebie.
Jura Tastival 2016 prezentuje moc trzech różnych odmian sherry. Każda z nich odpowiada za konkretne smaki i aromaty
Barwa: ciemny i głęboki bursztyn;
Aromat: rodzynki, przyprawy, czerwone owoce i mleczna czekolada;
Smak: szarlotka z cynamonem, orzechy w miodzie i przyprawy do grzanego wina;
Finisz: goryczka dębu, jeszcze więcej przypraw i owoców;
Limitowana, rzadka whisky powinna być degustowana w odpowiedni sposób – tak, aby każdy łyk był wyjątkowy. Dlatego szczególnie mocno rekomendujemy raczenie się soczystą whisky bez dodatków lub z paroma kroplami wody w szklance. Jedna kostka lodu również nie zaszkodzi, ważne jedynie, żeby zbytnio nie rozwodnić swojej whisky.
Za projekt etykiety Jura Tastival 2016 odpowiada grafik Florian Schommer. Artysta zaprojektował etykietę w nieprzypadkowych barwach – w oczywisty sposób bordowy kolor kojarzy się z sherry. Niewielka etykieta ozdobiona została kwiecistymi wzorami, a talent artysty widoczny jest jeszcze bardziej na opakowaniu whisky. Butelka ma klasyczny dla marki lekko obły i pękaty kształt.
Jura Tastival 2016 odpowiada na wezwania spragnionych mocnego i wyrazistego owocowego charakteru. To single malt odpowiedni dla wielbiciela soczystej słody i nut przypraw korzennych. A do tego ta dębowa goryczka płynąca z beczek po bourbonie! Jedna z 8000 butelek może być Wasza. Świetna opcja dla prezent dla smakosza i fana whisky słodowej, dla którego przemyślana degustacja stanowi miły element codzienności.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | JURA |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 51 |
Pojemność | 0.7L |