Jura The Sound to jeden z podstawowych dramów w obszernym katalogu szkockiej destylarni. Złota whisky dojrzewała w beczkach po 15-letniej sherry Pedro Ximanez. Jura upodobała sobie ten konkretny rodzaj beczek i często decyduje się na wykorzystywanie ich w procesie maturacji swoich słodów. Podczas degustacji na pierwszym planie jawią się nuty syropu pomarańczowego, wiśni i przypraw. Bądźmy również gotowi na przyjemny, czekoladowy finisz. Pełna smaków i aromatów wyspiarska whisky prezentuje delikatniejszą odsłonę charakteru gorzelni z jednego z najmniej zaludnionych terenów w całym kraju. Single malt inspirowany dźwiękami natury, ale również dźwiękiem złocistego płynu, który powoli spływa z butelki po tafli szklanki.
Dla wielu dziś destylarnia Jura to jedna z najciekawszych gorzelni na świecie. Wyjątkowy zakład mieści się 60 mil od zachodniego wybrzeża Szkocji na wyspie Jura. Wyobraź sobie, że na wyspie tej żyje aż 5000 jeleni i jedynie 200 ludzi. Przez lata osiedlania tych terenów, lokalni mieszkańcy nauczyli się, jak koegzystować z naturą i czerpać z niej to, co najlepsze. Destylarnie whisky Jura założył w 1810 roku Laird Archibald Campbell. Dzisiaj gorzelnia jest świetnym przykładem miejsca, w którym tradycja spotyka się z nowoczesnością. Poza tym stanowi główne źródło zatrudnienia dla lokalnej, niewielkiej społeczności. Jura to wyspa gorzelników.
Jak powiedział kiedyś Master Distiller marki, Graham Logan: z jeziora Loch nie widać żadnych domów ani budynków, tylko dzikie zwierzęta i góry. Wtedy zdajesz sobie sprawę, jak rozległa i pusta jest Jura i jaką magię tworzy. Ten naturalny zbiornik od dekad stanowi źródło krystalicznie czystej wody, niezbędnej w wielu etapach produkcji whisky. Obok wody, elementem bez którego wyprodukowanie złocistego alkoholu byłoby niemożliwe jest złocisty jęczmień. Ziarno jęczmienia stanowi bazę pod zacier, który później bierze udział w fermentacji i podwójnej destylacji w miedzianych alembikach. W destylatorach whisky zostaje dokładnie oczyszczona, a później może zostać przeniesiona do beczek na czas maturacji. Jura The Sound spędza w dębowych beczkach po sherry co najmniej 3 lata. Minimalny okres dojrzewania słodów został uregulowany w 2009 roku. Nad każdym z kroków produkcji czuwa wykwalifikowany mistrz gorzelni – to on decyduje o rozpoczęciu butelkowania. Jura The Sound podlega butelkowaniu z mocą 42,5%.
Jura The Sound to whisky o niezwykle ciepłych i przyjemnych walorach sensorycznych. Przygotujmy się na zgrabne połączenia miodu, owoców i przypraw.
Barwa: bursztynowe złoto;
Aromat: karmel, dąb, słód i miód;
Smak: syrop pomarańczowy, płatki róży, wiśnie, przyprawy;
Finisz: czekoladowy, chleb z masłem;
Amatorscy smakosze whisky często zastanawiają się, w jaki sposób specjaliści delektują się single maltem. Nie ma na to prostej odpowiedzi. Najczęściej jednak natkniemy się na znawców, którzy zdecydują się na połączenie trunku z wodą o temperaturze pokojowej w proporcjach 1:5. Taki sposób degustacji whisky słodowej spowoduje, że ukryte wcześniej głęboko akcenty aromatyczne staną się bardziej wyczuwalne dla podniebienia. W przypadku Jura The Sound dodanie do szklanki wody ujawni nuty wiśni i różanych płatków.
Marketingowcy marki Jura zdecydowali się na ujednolicenie kolekcji single maltów pod względem desingu opakowań. Wszystkie pozycje zyskały profilowane w połowie butelki z bezbarwnego szkła z tłoczoną nazwą destylarni na froncie. Jura The Sound ubrana została w dwie etykiety – większą, czarną oraz mniejszą, srebrną. Znajdziemy na nich informacje na temat trunku oraz podpis Master Distillera gorzelni. Trunek sprzedawany jest w szarej tubie, na której widzimy wybrzeże wyspy i szalejące fale. Czy usłyszysz dźwięk niespokojnej wody, rozbijającej się o skaliste wybrzeże?
Jesteś amatorem, który dopiero co rozpoczyna przygodę z single malt whisky? A może odwiedzasz ten tajemniczy świat już od jakiegoś czasu, a teraz szukasz czegoś nowego? Jura The Sound przypadnie do gustu każdemu, niezależnie od stopnia doświadczenia w degustacji whisky słodowej. Dzięki kremowym i ciepłym smakom trunek otuli podniebienie i przeniesie nas prosto nad brzeg szkockiej wyspy. Niezapomniane wrażenia gwarantowane.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | JURA |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 42.5 |
Pojemność | 1L |