Jura Seven Wood to szkocki single malt, który zadebiutował w roku 2018, jako element serii Jura Signature. Być może łatwo będzie niektórym domyślić się po nazwie, czym trunek ten wyróżnia się na tle innych, ale Isle od Jura Seven Wood składa się z whisky leżakujących w siedmiu różnych rodzajach beczek - z amerykańskiego białego dębu i sześciu innych, francuskich: dębów Limousin, Tronçais, Allier, Vosges, Jupilles i Les Bertranges. Wykorzystanie takiej ilość beczek do maturacji trunków to albo szaleństwo, albo genialny pomysł! Pod wpływem siedmiu rodzajów drewna trunek nabiera równowagi i głębię z nutą dymu. Whisky w kolorze mahoniowo-złotym z aromatyczną fuzją kawy, imbiru i nutą czekolady, karmelizowaną brzoskwinią, ciągliwą lukrecją i kandyzowaną pomarańczą z nutą morskiej mgiełki i dymu w posmaku, funduje bogate wariacje doznań sensorycznych. Jura Seven Wood to egzotyczna whisky, która łączy morski klimat z wręcz pobłażliwymi aromatami pieczonej gruszki, pestkowych owoców i przypraw curry.
Destylarnia Jura mieści się na najmniej zaludnionych terenach Szkocji – tajemniczej i wietrznej wyspie o długości 30 mil. Otoczona nieobliczalnymi wodami Atlantyku stanowi miejsce życia fok i orłów morskich, pięciu tysięcy dzikich jeleni i tylko dwustu ludzi! Pierwszą i jedyną gorzelnię na wyspie założył w 1810 roku Archibald Campbell. Prawie sto lat później destylarnia została zburzona w wyniku sporu o ziemię. W 1963 roku odbudowano ją i wznowiono produkcję. Dzisiaj marka należy do filipińskiej firmy Emperador, która stała się jej posiadaczem za kwotę 430 milionów funtów.
Bazę każdej whisky single malt stanowi woda oraz słód jęczmienny. Jura wykorzystuje krystalicznie czystą wode z jeziora Loch Market, położonego na wysokości 300 metrów nad poziomem morza. Manager i Master Distiller gorzelni powiedział raz: z jeziora Loch nie widać żadnych domów ani budynków, tylko dzikie zwierzęta i góry. Wtedy zdajesz sobie sprawę, jak rozległa i pusta jest Jura i jaką magię tworzy.
Jak powstaje słód jęczmienny, drugi niezbędny składnik whisky? Początkowo ziarno jęczmienia jest namaczane tak długo, aż zacznie kiełkować. Później suszenie torfem hamuje w odpowiednim momencie rozwój rośliny. Obróbka jęczmienia kończy się zacieraniem ziarna w kadziach z gorącą wodą, gdzie dochodzi do uwolnienia naturalnych cukrów. Powstały w wyniku tego procesu wytwór nazywany jest zacierem.
Fermentacja, destylacja, maturacja i butelkowanie to cztery najważniejsze etapy produkcji whisky typu single malt. Fermentacja wykorzystuje drożdże, które są w stanie wytworzyć alkohol o mocy około 8-9%. Podwójna destylacja to już etap bardziej skomplikowany, wykorzystujący kolejno mniejszy i większy miedziany alembik. Podczas destylacji mikstura jest podgrzewana i „rodzielana”. Tylko pewna część płynu jest później umieszczana w beczkach. Dla Jura Seven Wood maturacja stanowi najistotniejszy element. To ten etap najbardziej determinuje finalny smak i aromat single malta. Płyn umieszczany jest w siedmiu rodzajach beczek: z amerykańskiego białego dębu i sześciu innych, francuskich: dębów Limousin, Tronçais, Allier, Vosges, Jupilles i Les Bertranges. Przez cały czas maturacji dębina ma bezpośrednią styczność z zawartością beczek i znacznie wpływa na jej smak. Drewno oddycha, kurczy się i rozszerza, nadając tym samym trunkowi konkretnych walorów aromatycznych. Dąb amerykański zapewnia nuty waniliowe, kokosowe i kremowe. Dąb francuski natomiast funduje akordy bardziej owocowe i orzechowe. Odpowiednio dobrane beczki są kluczem do sukcesu smaku. Producent nie podaje konkretnego czasu dojrzewania destylatów, jednak pewnie jest, że proces ten nie trwa krócej niż trzy lata. Tak bowiem dyktuje prawo.
Jura Seven Wood to whisky wyjątkowa. Każdy rodzaj dębu, z którego zostały wykonane beczki, dodał coś od siebie. Dzięki przemyślanej produkcji powstał trunek o nutach drzewnych i gorzkiej czekolady, z falami maślanych rodzynek i owoców, niezwykle kremowy, lotny i delikatny.
Barwa: złota, dość jasna;
Aromat: jabłko, mocne nuty słodowe, imbir, miód, morele, trochę pomarańczy, dżem malinowy, gałka muszkatołowa i migdały;
Smak: lekka nuta owocowa, drewno, dąb, mleczne nuty, lekki dym i toffi, herbata, nuty goździków;
Finisz: średnio długi i zdecydowanie drzewny.
Oryginalna i nietypowa pozycja destylarni Jura zasługuje na wyjątkowe traktowanie. Po pierwsze trunek powinien być serwowany z odpowiednim szkle – najlepiej w specjalnym kieliszku do whisky, jeśli jednak nie posiadamy takiego, wystarczy klasyczna szklanka o grubym dnie typu tumbler. Dodanie to alkoholu paru kropel wody pozwoli odkryć to, co niewyczuwalne od razu.
I tym razem destylarnia umieściła swój trunek w klasycznej, kultowej już butelce zaprojektowanej niegdyś w taki sposób, aby nie ucierpiała podczas morskich podróży z wyspy na wyspę. Obły kształt i zaokrąglone rogi są dziś charakterystycznie dla szkockiej marki. Etykieta przybrała czarne i miedziane kolory, idealnie pasujące do zawartości butelki, widoczniej dzięki bezbarwności szkła. Trunek sprzedawany jest w ozdobnej tubie imitującej drewno.
Jura Seven Wood to trunek, który zainteresuje fanów nieszablonowych i wręcz szalonych pomysłów. Maturacja w siedmiu rodzajach beczek jest dość niezwykła i z pewnością zachęci wielu miłośników single maltów do przetestowania pozycji destylarni ze szkockiej wyspy. Fuzja smaków i aromatów zawartych w złotym płynie pozwoli dać się ponieść wyobraźni na odległą, tajemniczą wyspę w Szkocji.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Islands |
Producent | Jura Distillery |
Marka | JURA |
Właściciel | Whyte & Mackay |
Bottler | oficjalny |
Wiek | NAS |
Zawartość alkoholu | 42 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie, dąb Limousin, dąb Tronçais, dąb Allier, dąb Vosges, dą Jupilles, dąb Les Bertranges |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | karmel |
Opakowanie | Tuba |