Zanim whisky osiągnie wspaniale bogate smaki i aromaty ma długą drogę do pokonania. Jura The Road dojrzewa najpierw w klasycznych beczkach z dębu amerykańskiego, a następnie finiszuje w beczkach po 20-letniej sherry Pedro Ximénez. Pełna głębokich aromatów pozycja jest częścią Sherry Cask Collection. Butelkowany z mocą 43,6% single malt oferuje przyjemne akordy ciepłych przypraw, akcenty słodkiego ananasa, trawiaste elementy oraz orzechowe nuty. Nazwa odnosi się do jedynej drogi istniejącej na szkockiej wyspie Jura, która prowadzi wzdłuż wybrzeża.
„Jura” w języku nordyckim oznacza „wyspę jeleni”. Destylarnia Jura mieści się w małej wiosce Craighouse na zzkockiej wyspie Jura, gdzie jeleni jest więcej niż ludzi. Zakład został założony w 1810 roku i od 1993 roku należy do Whyte & Mackay Ltd. Jura Distillery znana jest głównie jako producent single maltów, ale zdarza się, że dostarcza swoje słody do różnych blendów. Istotne zmiany w gorzelni nastąpiły w latach 70. XX wieku, kiedy to zarząd zdecydował się postawić nowe budynki destylarni. Ich architektem był William Delmé-Evans. Nowa destylarnia zaczęła produkować słód bardziej zbliżony do stylu regionu Highlands, a nie mocno torfowej whisky sąsiadów Islay.
Dojrzewanie whisky w beczce jest jednym z najbardziej wpływowych procesów określających smak whisky. Najbardziej kluczowy jest czas maturacji oraz rodzaj drewna beczki. Drewno beczki dodaje różnych złożonych smaków i aromatów cieczy. Istnieją duże różnice między głównymi rodzajami dębu. Marka Jura zdecydowała się na wykorzystanie drewna z dębu amerykańskiego, rosnącego na wschodzie USA i w kilku częściach Kanady. Bardzo gęste drewno dębu amerykańskiego zawiera wiele substancji odpowiedzialnych za przejście typowego smaku wanilii do whisky. Szkocka whisky dojrzewa w zużytych beczkach, które były już używane między innymi do trzymania bourbona i sherry. Beczki sherry mieszczą zazwyczaj około 500 litrów whisky i są drogie, co wpływa później cenę trunku. Do leżakowania whisky używa się beczek używanych do wszystkich głównych stylów sherry, przy czym najczęstsze są słodkie Pedro Ximénez i bogate Oloroso. Marka Jura w przypadku swojej pozycji Jura The Road postawiła na Pedro Ximénez, która zapewniła single maltowi nuty słodkiej czekolady, pomarańczy i suszonych owoców.
Jura The Road emanuje ciepłem przyjemnych przypraw, połączonym z akcentami trawiastych i orzechowych nut.
Barwa: złocista;
Aromat: nuty pikantnego rumu, ananas, trawiasty, słodowy;
Smak: piernik, mleczna czekolada, sułtanki i karmel;
Finisz: ciepły cynamon, orzech;
Sposobów na degustacje single malt whisky jest wiele i każdy z nich warty jest uwagi. Najbardziej klasyczne podejście do raczenia się whisky obejmuje picie jej bez dodatków w szklance typu tumbler lub specjalnym kieliszku do degustacji. Specjaliści radzą dodać do whisky odrobinę wody, dosłownie dwie lub trzy krople, które wysuną na wierzch ukryte głębiej akcenty. Wielu wielbicieli whisky słodowej pije ją z dodatkiem lodu, a nawet w postaci alkoholowych koktajli! Postaw na Mint Julep, Whisky Sour lub Manhattan.
Jura The Road mieści się w butelce z bezbarwnego szkła o ciekawym kształcie. Szyjka zwęża się ku górze i jest zakończona czarnym korkiem z graficznym wzorem ułożonym w wijącą się drogę w kolorze miedzianym. Na czarnej, kwadratowej etykiecie, umieszczonej na froncie butelki znajdziemy opis whisky. Na poniższej etykiecie w kolorze wodorostów umieszczono podpis Master Distillera odpowiedzialnego za stworzenie wspaniałej i bogatej receptury. Single malt sprzedawany jest w tubie. Na jej przedzie umieszczono formę imitującą kształt butelki, której tło wypełnia żwirowa droga z zielonym poboczem na szkockiej wyspie Jura.
Pełna słodkich, owocowych smaków i orzechowych, trawiastych aromatów whisky Jura The Road to idealna propozycja dla wielbicieli łączeń wielu biegunów sensorycznych. Podczas degustacji złocistej whisky może liczyć na odczucia przyjemnego otulenia, nagłego orzeźwienia, a nawet zaskakującej pikanterii. Fani marki Jura nie będą rozczarowani, a ci, który dopiero co zapoznają się z wypustami szkockiej destylarni z odległej wyspy, nabiorą ochoty na testowanie innych pozycji z obszernego katalogu gorzelni.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | JURA |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 43.6 |
Pojemność | 1L |