Druga edycja 22-letniego, torfowego single malta od destylarni Benriach, dojrzewającego w beczkach z dębu amerykańskiego i finiszującego w beczkach po sherry Pedro Ximenez. Nazwa pozycji nawiązuje do gleby Albarize w regionie Jerez Hiszpanii, w której dojrzewały winogrona wykorzystane następnie do przygotowania owocowej sherry. Złocista whisky, butelkowana z mocą 46% alkoholu to połączenie soczystych owoców z nutami wyrazistego torfu.
Historia zaczyna się w połowie lat 70. XIX wieku, kiedy były menedżer destylarni Glendronach, John Duff, zaczął marzyć o stworzeniu imperium whisky. Wizjoner i marzyciel Duff zbudował imponującą destylarnię Glenlossie w 1876 roku. Rynek whisky rósł w siłę. W końcu był to czas boomu, więc Duff zdecydował się zainwestować 16 tysięcy funtów w budowę destylarni Benriach – co oznacza „nakrapiana góra” - w 1898 roku. Położona w północnym Speyside, na terenie starej farmy Riach, w pełni wykorzystywała i wciąż wykorzystuje bogate w minerały wody Burnside Springs. Benriach była jedną z co najmniej 33 szkockich gorzelni powstałych w czasie boomu przemysłowego końca lat 90. XIX wieku, aby zaspokoić rosnące pragnienie konsumentów złotego nektaru. W 1994 roku Benriach stał się marką samą w sobie, wypuszczając pierwszy w historii 10-letni słód.
Benriach słynie z niewiarygodnie szerokiej gamy whisky. Obszerny i zróżnicowany katalog nie powstałby, gdyby nie pomysłowość doświadczonych specjalistów szkockiej marki. Tutaj rządzi kreatywność. Z najlepszych pomysłów zrodził się również 22-latek o torfowym zabarwieniu. Mocno dymny charakter czerpie z suszonego przy użyciu torfu ziarna, a owocowy klimat ze specjalnych beczek po sherry Pedro Ximenez. Winogrona użyte do produkcji soczystej sherry wyrastają z gleby Alabriza. To najlżejsza gleba (alba znaczy biała) i najlepsza do uprawy winogron Palomino. Zawiera od 30 do 80% kredy, reszta to mieszanka wapienia, gliny i piasku. Ma podobne właściwości do gleby w Chablis i Szampanii.
Druga edycja 22-letniego Benriacha Albarize PX zachwyca owocowym profilem, wzbogaconym o akcenty czekolady i przypraw. A do tego ten dym!
Barwa: brązowe złoto;
Aromat: torfowy dym, palone ognisko, nuty sherry i korzennych przypraw;
Smak: fale ciemnej czekolady, cynamonu, pomarańczy, nuty dymne;
Finisz: moc kakao i owoców, dość długi;
Najlepszym sposobem na poznanie tego wyjątkowego single malta będzie degustacja w towarzystwie wody. Wystarczą dwie lub trzy krople krystalicznej wody o pokojowej temperaturze, aby z powodzeniem otworzyć paletę smaków i aromatów drzemiących w 22-letnim dramie. Bez lodu i innych dodatków – po prostu czysta whisky. Dobrze mięć pod ręką specjalistyczny kieliszek do degustacji lub niską szklankę o grubym dnie.
W ciemno-brązowej skrzynce czeka na Was zgrabna butelka o szyjce średniej długości. Na jej froncie widnieje bordowa etykieta z budynkiem destylarni Benriach w tle. Złotymi napisami określono wiek single malta i wyróżniono cechy tego dramu. Całość została utrzymana w ciemnych, przytłumionych barwach i eleganckim stylu.
To whisky dwa w jednym – zarówno dla wielbicieli torfowych smaków, jak i fanów soczystych, owocowych dramów. Świetna opcja, jeżeli szukacie miłego balansu wśród dymnych smaków. 22-latek stanowi dobrą propozycję prezentową dla wielbiciela marki lub doświadczonego smakosza whisky słodowej. Dla niejednego degustatora wieczór z whisky Benriach stanie się bardziej przyjemy i interesujący.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | BENRIACH |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |