Gdy w 2005 roku oficjalnie otwarto destylarnię Kavalan, stała się ona pierwszą tajwańską destylarnią na świecie. Pomimo tego iż oczekiwania z nią związane były naprawdę wysokie, jej właściciel T. T. Lee nie wydawał się być poruszony czy przestraszony. Wręcz przeciwnie, wiedział, że zrealizowane dzięki budowie destylarni marzenie przekuje w sukces, gdyż posiadał już wieloletnie doświadczenie w produkcji najróżniejszych napojów w swoim pierwszym przedsiębiorstwie King Car Group. Nad projektem gorzelni i budową czuwał specjalnie zatrudniony do tego zadania specjalista ze Szkocji dr Jim Swan. Postanowił on wyposażyć gorzelnię w dwa miedziane alembiki sprowadzone ze Szkocji o łącznej mocy produkcyjnej 1,5 miliona litrów whisky rocznie oraz zatrudnić do produkcji Iana Changa. Chang ostatnie lata przed przyjazdem na Tajwan spędził bowiem na studiowaniu chemii oraz zdobywaniu doświadczenia w pracy w destylarniach w Szkocji. Miejsce, w którym zdecydowano się wybudować gorzelnię zapewniało stały dostęp do krystalicznie czystej źródlanej wody, charakteryzowało się gorącym i wilgotnym klimatem typowym dla wyspy, lecz schładzanym oceaniczną bryzą i naturalnym środowiskiem. Wiadomo więc było, że jakość whisky będzie zdecydowanie zadowalająca, wystarczyło popracować nad unikalnym charakterem. Gorący klimat Tajwanu sprzyjający dojrzewaniu trunków w beczkach pozwolił na zabutelkowanie pierwszej whisky zaledwie 3 lata po wybudowaniu gorzelni. Po kolejnych dwóch latach pracy nad stylem postanowiono zadebiutować na szerokim międzynarodowym rynku i poddać whisky ocenie. W konkursie polegającym na degustacji w ciemno zestawiona została z młodymi whisky produkowanymi w Szkocji. Wtedy właśnie, w roku 2010, 3-letnia, pierwsza na świecie tajwańska whisky okazała się być najlepszą ze wszystkich zaprezentowanych. Ten sukces raz na zawsze zmienił tradycyjny i nieco zamknięty świat koneserów złocistych trunków i otworzył go na bardziej egzotyczne doznania, jakimi były whisky z Azji. Rosnący popyt zmusił markę Kavalan do zwiększenia produkcji, pierw do 4,5 milionów litrów whisky rocznie, a następnie do aż 9 milionów. Obecnie w destylarni pracuje nie bagatela 20 miedzianych alembików i mówi się, że nie są to ostatnie, które pojawiły się w tym miejscu.
Kolekcja „Solist” skupia w sobie whisky pochodzące z jednej beczki i butelkowane z oryginalną zawartością procentów bez uprzedniego dodawania wody źródlanej. Stąd też między butelkami występują różnice w wysokości alkoholu. Kolekcja ta debiutowała na rynku w 2009 roku raz na zawsze odmieniając niezbyt dotąd przychylną opinię na temat azjatyckich whisky. Solist Vinho leżakowała przez co najmniej 4 lata w beczkach wykorzystanych wcześniej do starzenia wina białego i czerwonego. Zanim jednak umieszczono w nich destylat, beczki zeszlifowano i wypalono ponownie.
Kolor: intensywnie złoty;
Nos: słodki i bogaty; figa, wanilia, wiśnia, kokos, śliwka, skórka cytrusowa, konfitura truskawkowa, brzoskwinia, zboże, toffi, praliny, ciemna czekolada, dąb, gruszka, mango, przyprawy świąteczne, cynamon, goździki, capuccino;
Smak: bogaty; wanilia, karmel z brązowego cukru, daktyle, rodzynki, czekolada, melon, mango, mandarynka, kiwi, owoce cytrusowe, pieprz, kakao naturalne, owoce tropikalne, czarne wiśnie, goździki, dżem śliwkowy;
Finisz: długi i harmonijny; rodzynki, ciemna czekolada, dąb, owoce tropikalne, szczypta pieprzu;
Kavalan Solist Vinho nie przepada za finezyjnymi czy też klasycznymi dodatkami. Dlatego najlepiej serwować ją w niskiej szklance o grubym dnie lub w profesjonalnym kieliszku do degustacji whisky. Ma wysoką zawartość alkoholu, jeśli więc jej moc przyćmiewa wspaniały smak można dodać dużą kość lodu, która schłodzi płyn niepotrzebnie go nie rozcieńczając.
Whisky zamknięto w prostej okrągłej butelce z delikatnie pękatą szyjką i ozdobnym tłoczeniem na froncie w kształcie nazwy destylarni. Szyjkę otoczono krótkim kapturem w kolorze ciemnego złota, a środkową część butelki udekorowano prostokątną etykietą w kolorze ciemnego granatu. Etykietę otacza srebrna ramka, a wewnątrz niej widnieje logotyp marki – rysunek destylarni, nazwa marki, nazwa trunku i jego opis oraz podpis Mistrza Gorzelnika, który czuwał nad jego wyprodukowaniem. Całość jest elegancka, minimalistyczna i nowoczesna.
Zdecydowanie przypadnie do gustu wszelkim miłośnikom whisky, którzy lubią smakować trunki uznane za najlepsze w swojej kategorii i nagradzane złotem. Solist Vinho bowiem może pochwalić się znaczną ilością prestiżowych nagród - podwójne złoto oraz srebro w konkursie World Spirits Competition, podwójne złoto w konkursie International Spirits Challange czy superior złoto w konkursie Tokyo Whiskies & Spirits Competition.
Kraj | Taiwan |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Producent | Kavalan Distillery |
Marka | KAVALAN |
Właściciel | King Car Group |
Bottler | oficjalny |
Wiek | No age statement |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | wino |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Eleganckie pudełko |