T.T. Lee, właściciel prosperującego przedsiębiorstwa King Car Group, od wielu lat marzył o założeniu własnej destylarni i produkcji whisky. Jego wielką pasją była klasyczna szkocka whisky i tradycyjny sposób jej tworzenia, niestety surowe prawo jego kraju, Tajwanu, nie umożliwiało otwarcia tego typu produkcji. Wszystko zmieniło się w 2002 roku, gdy Tajwan otworzył swoje granice na handel zagraniczny. Na reakcję T.T. Lee nie trzeba było długo czekać, niemalże od razu rozpoczął poszukiwanie odpowiedniego miejsca pod budowę oraz specjalistów do stworzenia planu i do samej produkcji. Po wielu miesiącach udało się znaleźć wiejską okolicę w północno-wschodniej części wyspy, gdzie panował wyjątkowy i zupełnie unikalny klimat. Składały się na niego: bliskość wysokich gór Snowy Mountains, z których spływała doskonała woda roztopowa, czyste powietrze, naturalne środowisko, bryza napływająca znad oceanu i gorący, wilgotny mikroklimat. Do zaprojektowania destylarni zaproszono szkockiego specjalistę dr Jima Swana, który osobiście doglądał budowania gorzelni. Powstała ona w zaskakująco szybkim tempie i po 9 miesiącach była całkowicie gotowa. Wyposażenie, czyli miedziane alembiki, zostały sprowadzone ze Szkocji wraz z Ianem Changiem, Mistrzem Gorzelnikiem, który w Szkocji ukończył studia chemiczne i nabywał pierwsze doświadczenie w pracy w destylarni. I tak otwarcie destylarni miało miejsce w 2005 roku, a już trzy lata później w roku 2008 zabutelkowano pierwszą whisky. Z początku nieufni krytycy względem whisky tworzonej w tak odmiennym od szkockiego klimacie musieli w końcu przyznać, że destylarnia Kavalan dokonała czegoś niemożliwego. Gdy w roku 2010 whisky od Kavalan zdobyła pierwszą nagrodę podczas degustacji w ciemno pośród młodych trunków ze Szkocji, otworzyła się zupełnie nowa era. Od tamtej pory Kavalan zdobywa złoto lub srebro na każdym konkursie na jakim się pojawia i sukcesywnie zmienia negatywną opinię na temat tajwańskich produktów w opinię co najmniej pozytywną – tajwańskie whisky jest dziś postrzegane jako jedno z najlepszych na świecie.
Kavalan Solist Vinho to whisky, która dojrzewała w beczkach z amerykańskiego dębu, w których wcześniej leżakowały zarówno wina czerwone, jak i białe. Przed umieszczeniem wewnątrz destylatu, beczki wyczyszczono, zeszlifowano i wypalono ponownie. Efektem jest złożona whisky o owocowym charakterze z wyraźnymi waniliowymi nutami drewna. Butelka należy do kolekcji „Solist”, do której należą whisky nierozcieńczane wodą źródlaną, tj. butelkowane z oryginalną mocą, z jaką zostały wydobyte z beczki. Kolekcja debiutowała w 2009 roku wprowadzając wiele zamieszania i zmian na światowym rynku alkoholi mocnych.
Kolor: intensywnie złoty;
Nos: słodki i bogaty; figa, wanilia, wiśnia, kokos, śliwka, skórka cytrusowa, konfitura truskawkowa, brzoskwinia, zboże, toffi, praliny, ciemna czekolada, dąb, gruszka, mango, przyprawy świąteczne, cynamon, goździki, capuccino;
Smak: bogaty; wanilia, karmel z brązowego cukru, daktyle, rodzynki, czekolada, melon, mango, mandarynka, kiwi, owoce cytrusowe, pieprz, kakao naturalne, owoce tropikalne, czarne wiśnie, goździki, dżem śliwkowy;
Finisz: długi i harmonijny; rodzynki, ciemna czekolada, dąb, owoce tropikalne, szczypta pieprzu;
Solist Vinho zawsze powinno proponować się w wersji saute, by miała możliwość zachwycić degustujących swoją wyjątkową złożonością niezmąconą niepotrzebnymi dodatkami. Także do degustacji potrzebna jest jedynie niska szklanka z grubym dnem typu old fashion. Niemniej, whisky ma dość wysoką zawartość alkoholu, jeśli więc jej moc nazbyt się narzuca, można dodać dużą kość lodu, która schłodzi alkohol, lecz go nie rozcieńczy.
Whisky zamknięto w klasycznej butelce z jasnego szkła, której cechą charakterystyczną jest delikatnie pękata szyjka oraz tłoczenie na froncie w kształcie półokrągłego wieńca oraz nazwy destylarni. Szyjkę zwieńcza złoty krótki kaptur, który kontrastuje kolorystycznie z etykietą w środkowej części butelki. Prostokątna etykieta jest w kolorze ciemno-granatowym, otocza ją srebrna prosta ramka, a w jej wnętrzu widnieją srebrne napisy. Na samej górze umieszczono mały rysunek przedstawiający destylarnię, pod nim nazwę firmy podzieloną na trzy części, nazwę whisky i informacje na jej temat oraz podpis Mistrza Gorzelnika.
Butelka chowana jest w prostokątne pudełko o granatowym kolorze, którego frontowa część ozdobiona jest nazwą firmy wraz z rysunkiem-logotypem i nazwą whisky. Dodatkowym elementem jest logo konkursu World Whiskies Awards, w którym w 2015 roku butelka zdobyła tytuł „Najlepszej whisky single malt na świecie”.
Kavalan Solist Vinho to jedna z tych butelek stworzonych przez Kavalan, które zdobyły na przestrzeni lat naprawdę wiele prestiżowych nagród. Na koncie posiada m.in. podwójne złoto oraz srebro w konkursie World Spirits Competition, superior złoto w konkursie Tokyo Whiskies & Spirits Competition oraz podwójne złoto w konkursie International Spirits Challange z roku 2020.
Kraj | Taiwan |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Producent | Kavalan Distillery |
Marka | KAVALAN |
Właściciel | King Car Group |
Bottler | oficjalny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 56.9 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | wino |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Eleganckie pudełko |