Limitowana ilość 1925 butelek czteroletniego single malta z holenderskiej destylarni Zuidam, znanej z whisky Millstone, została zabutelkowana z mocą 49% alkoholu. Ten dram stanowi element zróżnicowanej kolekcji, opartej na współpracy z destylarniami z całego świata z rozlewnią That Boutique-y Whisky Company. Bądźcie gotowi na akcenty suszonych owoców, kwiatów, ziół i ciasta świątecznego.
Nazwana na cześć kamienia używanego w tradycyjnym młynie do mielenia ziaren, Millstone Whisky zadebiutowała na scenie whisky w 2007 roku z 5-letnią ekspresją. Od tego czasu wyprodukowali szeroką gamę butelek typu single malt, wykorzystując zarówno słód torfowy, jak i nietorfowy, a także niesamowitą gamę wysokiej jakości beczek pierwszego napełnienia, od klasycznego amerykańskiego dębu po PX, a nawet Moscatel. Whisky Millstone powstaje w destylarni Zuidam, działającej od 1975 roku i otwartej przez Freda van Zuidama. Stawiając sobie za priorytet wytwarzanie małych, wysokiej jakości i ekskluzywnych produktów, właściciel szybko stworzył jedną z najlepszych gorzelni w całym kraju. Biznes kwitł, a destylarnia rozszerzyła się, a marka nadal pozostawała firmą rodzinną. Fred van Zuidam przeszedł na emeryturę i przekazał gorzelnię swoim synom, Patrickowi i Gilbertowi, którzy nadal produkują tam alkohole różnej maści.
Ponad jedna czwarta ziemi w Holandii jest wykorzystywana pod rolnictwo, a pszenica, jęczmień i żyto to trzy najbardziej znane tam uprawiane rośliny. Nic dziwnego, że rodzina Zuidam zwróciła się do lokalnych rolników, aby pozyskać bazę dla ich single maltów i żytniej. W ciągu ostatnich kilku lat rozpoczęli uprawę własnych upraw jęczmienia i żyta na pobliskich polach uprawnych, zachowując tym samym lokalność. Co więcej, destylarnia nadal wykorzystuje jedną z najbardziej tradycyjnych i nietypowych metod mielenia ziarna – wiatraki. Proces ten jest stosowany do całego ziarna, które przechodzi przez destylarnię, niezależnie od tego, czy jest to whisky, czy gin.
4-letni single malt z holenderskiej destylarni zachwyca otulającymi akcentami ciasta, ciemnej czekolady, cynamonu i ziół prosto z ogrodu.
Barwa: bursztynowa;
Aromat: owoce suszone, brązowy cukier, kwiaty, zioła z ogrodu i ciasto;
Smak: czekolada, kawa z mlekiem, skórka pomarańczowa, nuta toffi i jabłko z cynamonem;
Finisz: ciemna czekolada i jeszcze więcej owoców;
Otulająca, 4-letnia whisky, dojrzewająca – jak przystało na każdą whisky – w dębowych beczkach, najlepiej smakuje degustowana w gronie bliskich osób. Dram ten stwarza idealne pole do dyskusji na temat wyczuwalnych przez podniebienie smaków i aromatów. A jest ich całe mnóstwo! Radzimy dodać do szklanki odrobinę wody, dosłownie parę kropli, aby jeszcze bardziej wyostrzyć wrażenia sensoryczne.
Kolejny raz rozlewnia That Boutique-y Whisky Company nie zawodzi i zachwyca wspaniałą, graficzną etykietą. Nie mogło być inaczej – głównym elementem kolorowej etykiety jest oczywiście młyn, istotne narzędzie przy produkcji holenderskiej whisky. W tle widzimy złociste alembiki, rozległe pole jęczmienia, a nawet muchomory! Widać, że destylarnia Zuidam prężnie działa i produkuje wyjątkowe trunki.
Zdecydowanie dobrym krokiem dla That Boutique-y Whisky Company było włączenie do oferty whisky z destylarni spoza Szkocji czy USA. Dzięki temu kolekcja stała się jeszcze bardziej różnorodna, a smakosze z całego świata mogą poznać mniej popularne dramy z różnych stron globu. 4-latek od holenderskiej gorzelni jest jednym z nich i bez problemu dorównuje nawet największym produkcyjnym i popularnym gigantom świata bursztynowych alkoholi.
Rodzaj whisky | Single Malt |
---|---|
Marka | THAT BOUTIQUE-Y WHISKY COMPANY |
Wiek | 4Y |
Zawartość alkoholu | 49 |
Pojemność | 0.5L |