3-letnia straight rye whiskey z kolekcji rozlewni That Boutique-y Whisky Company została zabutelkowana z mocą 49,1% alkoholu w butelce z graficzną etykietą. Wydanie z pierwszej partii beczek przyniosło jedynie 406 butelek. Destylarnia w pobliżu Louisville została ożywiona po latach zastoju i zaprezentowała bursztynowy dram, pełen nut czekolady, orzeszków ziemnych i pieprzu.
Tradycja gorzelnictwa została wznowiona w pobliżu centrum Louisville, kiedy Corky Taylor ożywił swoją rodzinną markę. Z korzeniami sięgającymi lat 80. XIX wieku marka whisky Peerless zyskała nowe życie w 2015 roku wraz z otworzeniem Kentucky Peerless Distilling Co. Pierwsza whisky została zabutelkowana w 2017 roku, a pierwszy bourbon w został wydany latem 2019 roku. W tej rzemieślniczej destylarni znajdującej się w odrestaurowanym magazynie tytoniu z 1912 roku, odwiedzający mogą zobaczyć, gdzie kukurydza, jęczmień i żyto są dostarczane, mielone, fermentowane, a następnie przetwarzane przez specjalnie zaprojektowaną 26-metrową kolumnę. Potomkowie czwartego i piątego pokolenia założyciela firmy Peerless, Henry'ego Kravera, łączą historię i technologię, aby przywrócić tę cenioną markę do łask.
Największa różnica między bourbonem a żytem pojawia się już na początku — w surowcach. W przypadku bourbona, mieszanka zbóż, inaczej zwana zacierem, musi zawierać co najmniej 51 procent kukurydzy, podczas gdy w przypadku amerykańskiej whisky żytniej musi to być co najmniej 51 procent żyta. Pozostałe 49 procent w obu rachunkach może pochodzić z kombinacji zbóż, w tym jęczmienia, kukurydzy i żyta. Zarówno bourbon, jak i zacier żytni otrzymują dodatek drożdży i zaczynają fermentować. Po fermentacji whisky jest destylowana w alembikach, a w końcu trafia do dębowych beczek – w przypadku naszego bohatera, na 3 lata.
3-letnia whisky żytnia z destylarni Peerles zachwyca ciepłymi akcentami toffi i miodu, które świetnie sprawdzają się w zestawie z orzeźwiającymi falami kopru włoskiego i czarnego pieprzu.
Barwa: ciepły bursztyn;
Aromat: toffi, miód, pieprz i włoski koper;
Smak: czekolada, orzeszki ziemne, słody karmel i czarny pieprz;
Finisz: grzanka z masłem i nuty kminku;
Żytnia to najbardziej pikantna odmiana whisky. Aby jeszcze bardziej wzmocnić wyrazistość jej smaków i aromatów, warto dodać do 3-latka dwie krople wody. Degustacja nie powiedzie się bez odpowiedniego szkła, a najlepsza będzie niska szklanica zwana tumblerem lub specjalistyczny kielich do degustacji. Nie bagatelizujcie tego, szkło naprawdę ma znaczenie!
Na etykiecie 3-letniej żytniej od destylarni Peerless znajdziecie oryginalną gorzelnię w Henderson w stanie Kentucky, a także wizerunek założyciela Henry'ego Kravera, wraz z jego prawnukiem Corky Taylorem i praprawnukiem Carsonem Taylorem, współzałożycielami nowej destylarni Kentucky Peerless w formie kart baseballowych. Po prostu krótka lekcja historii marki na samym froncie lekko pękatej butelki z bezbarwnego szkła.
Whisky żytnia, niegdyś bardziej popularna od bourbona, dziś powraca na scenę w blasku reflektorów. Smakosze bursztynowych alkoholi z całego świata coraz częściej sięgają po tę bardziej wyrazistą i pikantną odmianę. 3-latek od That Boutique-y Whisky Company to idealne wyrażenie do degustowania podczas kolacji ze znajomymi, na szalonej imprezie, ale również podczas spokojnego wieczoru z dobrą książką.
Kraj | USA |
---|---|
Rodzaj whisky | Rye Whiskey |
Marka | THAT BOUTIQUE-Y WHISKY COMPANY |
Wiek | NAS |
Zawartość alkoholu | 49.1 |
Pojemność | 0.5L |