Wspaniała whisky żytnia z Tennessee, niezależnie butelkowana przez That Boutique-y Rye Company dla serii Rye Series, dojrzewała przez 4 lata, zanim została zabutelkowana z mocą 45% alkoholu. Rozlewnia nie ujawnia, z której gorzelni pochodzi, ale dla niektórych wskazówkę może stanowić etykieta na froncie bezbarwnego szkła. Na podniebieniu soczysty melon i papaja, zrównoważone przez kremowy dąb, karmel i przyprawy.
Whisky żytnia to rodzaj whisky wytwarzany z przewagą ziarna żyta. Termin ten odnosi się zarówno do amerykańskiej whisky żytniej, składającej się z co najmniej 51% zacieru żytniego, jak i kanadyjskiej whisky, która może zawierać żyto lub nie. Przepisy kanadyjskie oficjalnie nie wymagają, aby zacier zawierał żyto, choć historycznie tak właśnie było. Rye whisky ma smak trawiasty i pieprzny, z charakterystycznym pikantnym wykończeniem. W zależności od marki mogą pojawić się nuty dębu, dymu lub owoców. Żyto jest bardziej ostre i ma bardziej agresywny smak niż bourbon.
Whisky żytnia to kreacja zrodzona z Ameryki Północnej. W Starym Świecie tradycje whisky skupiały się wokół słodowanego jęczmienia. W Europie jęczmień był powszechną uprawą wykorzystywaną do spożycia przez ludzi, paszy dla zwierząt gospodarskich i produkcji piwa. Irlandczycy, Szkoci i niemieccy imigranci do Nowego Świata przywieźli z Europy swoje tradycje. Zmieniły się jednak składniki, aby sprostać wyjątkowemu klimatowi Ameryki. Żyzna gleba w Ameryce Północnej była idealna do uprawy ziarna żyta. Browarnicy i gorzelnicy zaczęli wytwarzać alkohol, aby wykorzystać dostępne zapasy. Wkrótce zdali sobie sprawę, że dodatek pikantnego ziarna żyta stworzył spirytus o bogatym smaku i złożonym aromacie. Wkrótce opisano ten nowy alkohol jako „Rye Whisky”, aby odróżnić go od jego europejskiego kuzyna, zrobionego głównie ze słodu jęczmiennego.
4-letnia żytnia ze stanu Tennessee zaraz obok egzotycznych owoców oferuje równoważące akcenty słodkiego, ciągnącego się karmelu i kremowego dębu. Na finiszu spodziewajcie się porządnej dawki przypraw.
Barwa: ciepłe złoto;
Aromat: melon i papaja, akcenty dębu;
Smak: przyprawy, karmel, morela i pigwa;
Finisz: jeszcze więcej dębu i przypraw;
Jesteś fanem koktajlu Manhattan? Ten wyrafinowany drink z długą historią może być przygotowany również na bazie żytniej whisky. Koktajl ma tylko trzy składniki, ale już po pierwszym łyku na podniebieniu wiele się zadzieje. Nuty owoców i karmelu pochodzą z żytniej, słodko-pikantne nuty z wermutu i ziołowy niuans z gorzkich. Kiedy macie ochotę na prawdziwie klasyczny koktajl, to właśnie po niego sięgnijcie. Historia mówi, że napój został wynaleziony w klubie o nazwie The Manhattan Club w Nowym Jorku, stąd nazwa.
Rozlewnia That Boutique-y Whisky Company pozostawia tajemnicą pochodzenie żytniego 4-latka. Wiadomo jedynie, że jest on destylowany w gorzelni w stanie Tennessee. Podobno etykieta na bezbarwnej butelce może pomóc w rozszyfrowaniu zagadki – pamiętajmy, że etykiety tej niezwykłej kolekcji często odnoszą się do historii destylarni. Tutaj widzimy płonący i walący się wielopiętrowy budynek i mężczyznę z konnej straży, obserwującego sytuację.
Wspaniała, bogata w smaki i aromaty żytnia whisky z Tennessee w wieku 4 lat dedykowana została wymagającym smakoszom. Ci, którzy dość już mają szkockich single maltów, przyda się mała odmiana. Jeszcze więcej smaku i ostrości w butelce z ciekawą, graficzną etykietą.
Rodzaj whisky | Rye Whiskey |
---|---|
Marka | THAT BOUTIQUE-Y WHISKY COMPANY |
Wiek | 4Y |
Zawartość alkoholu | 45 |
Pojemność | 0.5L |