Nazwa single malta Birnie Moss odnosi się do torfowego obszaru w pobliżu gorzelni Benriach. Złocista whisky swoją premierę miała w 2008 roku, tuż po tym, jak szkocka gorzelnia trafiła w ręce nowych właścicieli, firmy Intra Trading. Dymna whisky jest torfowana do poziomu 35 ppm, co zapewnia dość intensywny profil. Za balans i równowagę odpowiadają akcenty zielonych jabłek, wanilii i pomarańczowej skórki.
Położona w „Sercu Speyside”, w północno-wschodnim regionie Morayshire, Benriach prezentuje tradycyjny urok swojego regionu. Zbudowana przez Johna Duffa w 1898 roku, czerpie wodę ze źródeł Burnside znajdujących się pod ziemią. Chociaż gorzelnia rozpoczęła produkcję whisky słodowej już w 1898 roku, destylarnia padła ofiarą niefortunnych zdarzeń i działała wówczas jedynie dwa lata, a następnie zamilkła na ponad pół wieku. Zakładu nie zburzono tylko dlatego, że sąsiednia destylarnia Longmorn korzystała ze słodowni podłogowych w gorzelni Benriach.
W 1965 roku, przemysł szkockiej whisky wszedł w złotą erę, otwierano nowe destylarnie i przywracano do życia stare. Wtedy Benriach powrócił do gry. Najbardziej interesujący okres działalności szkockiej destylarni przypadł na 2004 roku – to właśnie wtedy zakład stał się niezależny, tuż po wykupieniu go przez Billy'ego Walkera, Wayne'a Kieswettera i Geoffa Bella. Po przejęciu destylarni nowi właściciele odziedziczyli najstarsze beczki, sięgające 1965 roku. Celem grupy przedsiębiorców było stworzenie z marki Benriach najwyższej jakości słodu regionu.
Dzisiaj destylarnia Benriach kontynuuje produkcję whisky zarówno z torfowego, jak i nietorfowego jęczmienia słodowego. BenRiach ukazuje swoją wyjątkowość dzięki szczególnym metodom i umiejętnościom ludzi, którzy wytwarzają whisky, użytym składnikom, charakterystycznym miedzianym destylatorom i wysokiej jakości beczkom wybranym do dojrzewania. W przypadku pozycji Benriach Birnie Moss największą rolę odgrywa ziarno jęczmienia, torfowane do poziomu 35 ppm. Czy torf biorący udział w tym procesie pochodzi z torfowiska Birnie Moss? Bardzo prawdopodobne! Producent nie zdradza, jak długo whisky odpoczywała w dębowych beczkach, jednak możecie być pewni, że nie trwało to krócej niż trzy lata.
Benriach Birnie Moss oferuje klasyczny charakter torfu, zrównoważony nutami słodyczy, wanilii i kremowego dębu.
Barwa: jasne złoto;
Aromat: bogate nuty torfu dobrze zbalansowane z wanilią i dębem;
Smak: słodkie aromaty typowy dla Speyside, mnóstwo wanilii, dymu i owoców tropikalnych;
Finisz: mocny z utrzymującymi się owocowymi aromatami, dymem i torfem;
Torfową whisky albo się kocha, albo nienawidzi. Intensywny alkohol ma jednak zdecydowanie więcej fanów, niż przeciwników. Jeżeli nigdy wcześniej nie degustowaliście torfowego single malta, dobrze będzie zrobić to bez żądnych zakłóceń – czyli bez dodatków. Później warto dodać do whisky dwie krople wody, które rozwiną wachlarz smaków i aromatów, drzemiących w Benriach Birnie Moss.
Ognista whisky z ognistą etykietą – nie mogło być inaczej. Bez ognia, torfowa whisky nigdy by nie powstała. Aby single malt osiągnął dymny charakter, ziarno jęczmienia suszy się za pomocą ognia z torfem. Dlatego właśnie ogień stanowi główny element zarówno etykiety, jak i zgrabnej tuby, w której umieszczono została butelka.
Whisky torfowana do poziomu 35ppm nie jest wcale agresywna i niewiarygodnie intensywna, co czyni ją idealną pozycję na pierwszy raz z dymnym alkoholem. Benriach Birnie Moss przełamie lody. Świetna propozycja na początek przygody. Z pewnością zachęci do dalszych eksperymentów i otworzy podniebienie na nowe doznania.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | BENRIACH |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 48 |
Pojemność | 0.7L |
Jim Murray | 90 |