Ta edycja celebruje porę roku, kiedy Benriach produkuje torfową whisky. Smoke Season to obecnie najbardziej zadymiony single malt w ofercie. Poprzez to wyrażenie Benriach utrwala dziedzictwo, używając słodu wędzonego torfem Highland. Dram leżakowany w kombinacji beczek po bourbonie i beczkach z pierwszego tłoczenia oferuje ciepłe i łagodne nuty z biszkoptową słodyczą, skórką cytryny, miodem, palonym chlebem i popiołem.
Destylarnia Benriach w pobliżu miasta Elgin w Speyside jest doskonałym przykładem tego, co można osiągnąć dzięki dobremu zarządzaniu beczkami. Doskonałe single malty z destylarni są wykorzystywane od wielu dziesięcioleci w branży blended whisky. Butelki single malt były trudne do zdobycia. Na szczęście zmieniło się to wraz z erą Billy’ego Walkera. Dziś, nawet po zmianie właściciela na Brown Forman, Benriach ma imponujące portfolio ekstrawaganckich single maltów o szerokiej gamie profili smakowych. Są bardzo lekkie, wytrawne, gładkie, typowe whisky Speyside z różnorodnymi aromatami owocowymi. Ale Benriach ma w swojej ofercie również mocno torfowe, oleiste i bardzo dymne whisky. Taka różnorodność jest rzadkością w Speyside. Benriach, podobnie jak wiele innych destylarni w Szkocji, eksperymentowała z szeregiem ciekawych wykończeń drewna. Umożliwiło to wprowadzenie na rynek szerokiej gamy wykończeń rumu, sherry, madery i beczek po porto.
Benriach produkuje swoją whisky przy użyciu kadzi zaciernej o pojemności 5,8 tony, ośmiu kadzi fermentacyjnych i czterech aparatów destylacyjnych. Obydwa destylatory do przemywania i dwa destylatory do spirytusu ogrzewane są parą. Choć pojemność wystarczyłaby na około 2,8 mln litrów, Benriach produkuje obecnie około 1,8 mln litrów alkoholu rocznie. Woda dla Benriach pochodzi z pobliskiego źródła Bourmade, a słód jest słodowany w prywatnej słodowni. Część jest torfowana, a bardzo mała część jest nawet potrójnie destylowana. Torf wykorzystany do edycji Benriach Smokey Season pochodzi z Highland. Tamtejszy torf różni się od torfu z Islay (z alg i minerałów), ponieważ jest to torf z tej ziemi, na którą składają się stare drzewa, paprocie, wrzosy co daje bardzo charakterystyczne nuty dymne.
Benriach Smokey Season o mocy 52,8% alkoholu oferuje owocowe aromaty, smak karmelu i palonego chleba i finisz z brązowym cukrem i dymem.
Barwa: złocisty;
Aromat: karmel, ananas, skórka cytrusów, wytrawny dym z nutą pieprzu;
Smak: miód tymiankowy, palony chleb, karmel, popiół, świeża skórka cytryny;
Finisz: owoce sadu z utrzymującym się dymem i brązowym cukrem.
Wytrawna whisky pełna mocnego dymu zachowa swój charakter podczas degustacji bez dodatków. Jeżeli chcecie jednak nieco rozwinąć wachlarz smaków i aromatów tego wyjątkowego dramu, warto pomyśleć o dodatku paru kropli wody niegazowanej o pokojowej temperaturze.
Beżowa tuba, a w niej pękata butelka z bezbarwnego szkła. Na obszernym opakowaniu widoczna jest data otwarcia destylarni, a także nazwisko Master Blender odpowiedzialnej za stworzenie tego wyjątkowego, dymnego dramu. Na białych etykietach butelki znajdziecie dokładny opis złocistego single malta. Tutaj rządzi prosty, minimalistyczny styl.
Dymna whisky Benriach Smokey Season to dram dla wielbicieli mocniejszych wrażeń. Fani mocnych, dymnych akcentów będą w siódmym niebie, mogąc skosztować najbardziej torfowego dramu w katalogu szkockiej destylarni. Tutaj nie ma miejsca na kompromisy – trzeba lubić torf, żeby zakochać się w tej edycji.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | BENRIACH |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 52.8 |
Pojemność | 0.7L |