Benriach to jedna z najlepszych destylarni na rynku, kt贸ra oferuje intensywnie torfowe i dymne s艂ody. W jej ofercie znajdziemy r贸wnie偶 Heavily Peated Speyside Single Malt Whiskey ze Speyside, dojrzewaj膮c膮 w beczkach po bourbonie przez 17 lat. Trunek butelkowany jest przy 46% alkoholu.
Szkocka whisky single malt ze Speyside, tak intryguj膮ca i niezwyk艂a jak Benriach, nie mog艂aby istnie膰 bez wyj膮tkowego dziedzictwa, datowanego na rok 1898, kiedy to za艂o偶yciel John Duff zbudowa艂 swoj膮 destylarni臋. Benriach stoi na terenie starej farmy Riach w p贸艂nocnym Speyside. Dzi臋ki wieloletniej tradycji destylowania trzech styl贸w whisky: klasycznej, torfowej i potr贸jnie destylowanej; wraz z eklektycznym wyborem beczek z ca艂ego 艣wiata, gorzelnicy zak艂adu byli w stanie odkry膰 pe艂ne mo偶liwo艣ci smakowe single malt whisky, tworz膮c jedne z najbogatszych, najbardziej wielowarstwowych whisky w regionie Speyside.
W 1978 roku gorzelnia zosta艂a zmieniona na zak艂ad Seagrams, kt贸ry z kolei w 2001 roku kupi艂 Pernod Ricard. W tym czasie destylarnia nie pracowa艂a na pe艂nych obrotach. Ostatecznie destylarni臋 wyzwoli艂a niezale偶ne przedsi臋biorstwo BenRiach Distillery Company Limited.
Roczna produkcja wynosi oko艂o trzech milion贸w litr贸w alkoholu. Destylacja produkuje sw贸j w艂asny s艂贸d, co nadaje procesowi tradycyjnego charakteru. Nie jest powiedziane, czy ca艂a produkcja wykorzystuje j臋czmie艅 s艂odowany na pod艂odze, ale nadal mo偶na do艣wiadczy膰 tej klasycznej praktyki podczas wycieczki po destylarni Benriach. Destylarnia do swoich whisky u偶ywa zar贸wno s艂odu torfowego, jak i pozbawionego fenoli. Gorzelnia wykorzystuje wod臋 ze 藕r贸de艂 Burnside Springs.
Alembiki, wykorzystywane w procesie destylacji maj膮 kszta艂t gruszki, co nie jest typowe dla whisky ze Speyside. Dzi臋ki specjalnej budowie miedzianych narz臋dzi, whisky staje si臋 bardzo delikatna, a jej tekstura niezwykle g艂adka. Przed destylacj膮 odbywa si臋 fermentacja przy u偶yciu dro偶d偶y, podczas kt贸rej p艂yn nabiera cech piwa bez chmielu. Wszystkie etapy ko艅cz膮 si臋 wyprodukowaniem destylatu, kt贸ry l膮duje w drewnianej beczce wykonanej z drzewa d臋bu. Tam alkohol dojrzewa przez 17 lat, a偶 zostaje sprawdzony przez Master Distillera i wys艂any do butelkowania.
Dymny, ognisty single malt przybrany nutami orzech贸w i miodu oraz akordami zielonych jab艂ek zapewnia mocny, wyrazisty finisz.
Barwa: jasne z艂oto;
Aromat: torf, nuty jab艂ek i pra偶onych orzech贸w, odrobina miodu;
Smak: dym z ogniska, nuty sk贸ry, s艂odycz, rodzynki z dodatkiem miodu i orzech贸w;
Finisz: mocny, nuty palonego w臋gla;
Torf dzieli. Niekt贸rzy opisuj膮 jego obecno艣膰 w whisky jako cierpki, leczniczy, podobny do koktajlu smo艂owo-jodowego. Inni wr臋cz nie potrafi膮 go znie艣膰. Torf najcz臋艣ciej wyst臋puje w szkockiej kategorii whisky single malt, cho膰 mo偶na go znale藕膰 w whisky z Japonii, Irlandii i USA. Nawiasem m贸wi膮c, nie s艂uchaj ludzi, kt贸rzy m贸wi膮, 偶e ca艂a szkocka jest dymna - w rzeczywisto艣ci whisky torfowa to stosunkowo niewielka ilo艣膰 whisky produkowanej w Szkocji.
Jak traktowa膰 whisky torfow膮? Je艣li nie mia艂e艣 nigdy do czynienia z trunkiem tego typu mo偶esz by膰 zaskoczony. Mamy nadziej臋, 偶e pozytywnie! Z pocz膮tku testuj dymny alkohol bez dodatk贸w, z czasem mo偶esz doda膰 par臋 kropli dla udelikatnienia smaku. Pami臋taj o skorzystaniu z niskiej szklanki typu tumbler.
Whisky Benriach jest bogata zar贸wno w smaku, jak i...w wygl膮dzie. Ju偶 na pierwszy rzut oka, butelk臋 trunku mo偶na okre艣li膰 jako zupe艂ne przeciwie艅stwo minimalistycznego stylu. Jej design jest wr臋cz barokowy. Z艂ote, finezyjne napisy na czarnym tle oraz z艂ote zdobienia towarzysz膮ce du偶ej grafice, kt贸ra przedstawia star膮 destylarni臋 sprawiaj膮, 偶e nie wiadomo na czym skupi膰 si臋 w pierwszej kolejno艣ci. Sama butelka jest wysoka i zgrabna. Single malt sprzedawany jest z r贸wno nieoszcz臋dnie zdobionej tubie.
17-letni Benriach to kolejna warta uwagi propozycja w 艣wiecie torfowych single malt贸w. Jest wci膮偶 jeszcze nieodkrytym klejnotem region贸w Speyside i 艣mia艂o mo偶e konkurowa膰 z klasyczn膮, dymn膮 whisky z wyspy Islay. Obok palonego ogniska, do艣wiadczony smakosz wyczuje nuty orzech贸w i jab艂ka. Wielbiciele mocnych smak贸w doceni膮 wyrazisty i do艣膰 d艂ugi finisz.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Speyside |
Producent | BenRiach Distillery |
Marka | BENRIACH |
W艂a艣ciciel | Brown-Forman |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 17Y |
Zawarto艣膰 alkoholu | 46 |
Pojemno艣膰 | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | d膮b ameryka艅ski po bourbonie |
Filtrowanie | filtrowana na zimno |
Barwienie | karmel |
Opakowanie | Tuba |
Typ whisky | torfowa |
Jim Murray | 93.5 |