W 2016 roku destylarnia z regionu Speyside Benriach wypuściła pierwszą partię z serii Peated Cask Strength, czyli torfowe wydania, będące kontrą dla klasycznego, finezyjnego stylu. Whisky z kolekcji charakteryzują się również wysoką mocą – to wydanie zostało zabutelkowane z mocą 56% alkoholu. Słód dojrzewał w małych beczkach po sherry Oloroso.
Od otwarcia w 1897 roku destylarnia Benriach nie działała zbyt długo, bo tylko dwa lata. Została wówczas zamknięta, chociaż w dalszym ciągu wykorzystywano jej podłogi słodowe do obrabiania ziarna dla sąsiedniej gorzelni whisky. Dopiero w 1965 roku życie wróciło do destylarni regionu Speyside. Początkowo Benriach zajmował się destylacją słodów na potrzeby mieszanek innych marek. Minęło prawie 30 lat, zanim Benriach wprowadził do świata whisky swój pierwszy single malt. Znaczącą datą w historii destylacji whisky był rok 2020. Benriach postanowił całkowicie przeorganizować swój asortyment i jeszcze bardziej podkreślić swój niekonwencjonalny i kreatywny styl.
W ofercie szkockiej destylarni znajdują się single malty nietorfowe i torfowe w różnym wieku. Jakby tego było mało, Benriach opiera się na bardzo zróżnicowanym i wyrafinowanym systemie zarządzania beczkami w zakresie dojrzałości destylatów. Beczki to DNA destylarni. Oprócz niepozornych beczek z dziewiczego dębu wykorzystywane są beczki w których wcześniej dojrzewał bourbon, sherry, rum, wino porto i Marsala. Wydanie Benriach Peated Cask Strength Batch 1 dojrzewało w beczkach po sherry Oloroso, a dopełnia je torfowy charakter.
Benriach Peated Cask Strength Batch 1 prezentuje delikatnie torfowe nuty, które zostały złagodzone przez akcenty jabłek, wanilii i karmelowe niuanse.
Barwa: jasne złoto;
Aromat: karmel, wanilia, pieczone jabłka i nuta torfu;
Smak: słodki, z nutą wanilii i toffi, soczyste jabłka w cynamonie;
Finisz: długi, jeszcze więcej wanilii i toffi;
Torfowa whisky o jabłkowo-waniliowym charakterze doskonale smakuje z kroplą wody niegazowanej. Oczywiście, jeżeli macie ochotę, dodajcie do dramu trochę lodu. Ostrożnie jednak! Zbyt dużo wody rozwodni whisky, a jej obniżona temperatura zaburzy odbiór smaków i aromatów. Dlatego rekomendujemy jednak najprostszą formę degustacji, czyli raczenie się whisky bez dodatków.
Wysoka, wąska tuba w czarnym kolorze zwraca uwagę dużym, miedzianym napisem – nazwą destylarni Benriach. Mniejsze, złote i białe napisy dokładnie opisują whisky, z jaką mamy do czynienia. W opakowaniu znajdziecie delikatnie profilowaną butelkę z bezbarwnego szkła. Na jej froncie czarna etykieta i złocista grafika, ukazująca proces tworzenia beczki.
Benriach Peated Cask Strength Batch 1 o mocy 56% alkoholu to świetny single malt na kontynuację przygody ze szkockimi słodami, ale również na jej rozpoczęcie dla ciekawych whisky torfowych. Wyśmienita, dymno-waniliowa whisky o jabłkowych nutach prezentuje nieco mocniejszy charakter regionu Speyside i poświadcza o wyjątkowości destylarni Benriach.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | BENRIACH |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 56 |
Pojemność | 0.7L |