8-letni single malt Tomatin dojrzewał w dębowych beczkach po bourbonie i w beczkach po sherry, a następnie został poddany butelkowaniu z mocą 40% alkoholu. W obłej, litrowej butelce kryją się akcenty zielonego jabłka, soczystej gruszki, mlecznej czekolady, a także zaskakującej kolendry i prażonych migdałów. Szkocka marka kolejny raz potwierdza, że zna się na rzeczy – i to nieustannie od 1897 roku!
Od mieszanek do single maltów
Historia destylarni Tomatin rozpoczęła się w 1897 roku. To wtedy około 15 mil na południe od Inverness w Szkocji postawiono gorzelnię. Tomatin to słowo gaelickie, oznaczające „wzgórze jałowca”. John MacDougall, John MacLeish, Alexander Allan, korzystając z ówczensego boomu na whisky, utworzyli Tomatin Spey District Distillery Ltd. Postawili wszystkie karty na region Highlands, który wydawał się dość przychylny produkcji whisky, biorąc pod uwagę czystą wodę i linię kolejową. Whisky szybko odniosła sukces, a już 30 lat później zarząd postanowił wybudować domy dla pracowników destylarni, których przybywało wraz z rozwojem marki. W latach 70. Tomatin była największą destylarnią whisky w całej Szkocji, produkując wówczas 12 mln litrów alkoholu rocznie. Większość alkoholu w tamtych czasach wykorzystywane było w mieszankach. Wszystko zmieniło się, kiedy japońska firma Takara Shuzo Ltd. zakupiła gorzelnię – wówczas jakość stała się ważniejsza niż ilość i zaczęto wytwarzać single malty.
Odpowiednie beczki
Tomatin oferuje szereg różnych whisky, wykorzystujących różne rodzaje beczek. Whisky z regionu Highland słynie z owocowego i jednocześnie pikantnego smaku. Asortyment obejmuje również 8-latka, dojrzewającego w beczkach po amerykańskim bourbonie i soczystej sherry Oloroso. W swoich czternastu magazynach Tomatin przechowuje około 170 000 beczek. Przed napełnieniem beczki są pielęgnowane i naprawiane we własnej bednarni szkockiej destylarni. Gorzelnicy wiedzą jak istotną rolę odgrywają beczki, dlatego tak dokładnie dbają o ich stan. Dobór beczek do maturacji również nie jest przypadkowy – beczki po bourbonie wpływają na słodycz i kremowy charakter, podczas gdy beczki po sherry zapewniają owocową nutę.
Kolendra, lukrecja i mleczna czekolada
8-letni single malt marki Tomatin zachwyca kremowymi akcentami mlecznej czekolady, które świetnie odnajdują się w wybornym towarzystwie fal przypraw i lukrecji.
Barwa: jasne złoto;
Aromat: zielone jabłka i gruszki, czekolada mleczna, przyprawy;
Smak: cynamon, kolendra i lukrecja, suszone owoce;
Finisz: kremowy, owocowy, nuty orzechów;
Dwie szkoły picia
Istnieją dwie szkoły degustacji single malt whisky. Bardziej surowa sugeruje picie whisky słodowej bez dodatków. Akceptuje ewentualne towarzystwo dwóch kropli wody, które potrafią znacznie poszerzyć wachlarz smakowy i aromatyczny. Druga grupa pozwala na wszystko – na łączenie single malta z czymkolwiek nam się podoba. Sami musicie zdecydować do której z drużyn należycie!
Granat i złote lwy
Oznaczone wiekiem butelkowania marki Tomatin mieszczą się w pękatych butelkach z gładkiego szkła. Na samym froncie, w centrum w szkle wytłoczono złoty napis, tuż nad nim widzimy logo marki, czyli dwa lwy i koronę. Na niewielkiej, granatowej etykiecie znajdziemy opis produktu oraz oznaczenie wieku. Single malta umieszczono w ciemno-niebieskim, prostokątnym pudełku.
Przewrotne smaki
Kolejna ciekawa propozycja od uwielbianej przez cały świat destylarni Tomatin. 8-latek dojrzewający w beczkach po bourbonie i po sherry zachwyca przewrotnością smaków i aromatów. Niektórzy mogą być mile zaskoczeni obecnością akcentów kolendry i lukrecji. Wspaniała, złota whisky, która najlepiej smakuje degustowana w spokojny wieczór lub w towarzystwie najlepszych przyjaciół.