HIGHLAND PARK DARK ORGIN 46,8% 0,7L

KukunawaOfertaHIGHLAND PARKSzkocjaSingle Malt
zdjęcie produktu HIGHLAND PARK DARK ORGIN 46,8% 0,7L 0

cena: 349.00 zł
DOSTĘPNOŚĆ 0 sztukCZAS WYSYŁKI do 48 godzinBRANDHIGHLAND PARK
VOL%46.8
POJEMNOŚĆ0.7L
KRAJSzkocja
RODZAJSingle Malt
NA OKAZJEHigher expectations
NA OKAZJEDymne i torfowe

Mroczne widmo i beczki w trumnach.

Historia powstania szkockiej destylarni Highland Park, na odległych, północnych granicach kraju, wiąże się z działalnością niejakiego Magnusa Eunsona. Ten nad wyraz obrotny i przedsiębiorczy duchowny w latach 1798 - 1815 destylował z sukcesami whisky, a beczki ze złocistym trunkiem przechowywał między innymi pod amboną kościoła. Wieść niesie, że gdy pewnego dnia doniesiono mu u planowanej wizycie urzędników podatkowych i potencjalnym przeszukaniu, ukrył beczki w trumnie, przykrył białym całunem i założył dębowe wieko. Gdy do kościoła przybyli urzędnicy, zastali rodzinę „zmarłego”, wraz z duszpasterzem odprawiającą modły nad zmarłym na zarazę. Nikt nie odważył się sprawdzić zawartości trumny. Trunek ocalał, a Eunson mógł dalej zajmować się, zarówno duszpasterstwem, jak i bimbrownictwem. Nawiązując do tej, jak i innych mrocznych historii, destylarnia z Kirkwall wypuściła na rynek, zamkniętą w czarnej butelce, whisky Highland Park Dark Origins.

Suszony wrzos i co z tego wynikło.

Owiane północnymi wiatrami, oddalone od świata, mroczne Kirkwall to swoista „alma mater” dla whisky sygnowanych jako Highland Park. Charakterystyczny, ostry klimat północnej Szkocji i wyspiarska pogoda mają wpływ na smak ostatecznego produktu palonego słodu jęczmiennego. Do podgrzewania tegoż używa się tu lokalnego, stosunkowo młodego i kruchego torfu, susząc w komorze spalania także endemiczne wrzosy. Tym samym uzyskuje się charakterystyczną kwiatową nutę, a otrzymany torfowy zapach jest minimalny, jedynie zaznaczający szkocki charakter whisky spod znaku Highland Park. Woda także jest tutaj kluczowa, a ta użyta do produkcji tej whisky pochodzi z lokalnego źródła, umiejscowionego tuż obok budynków destylarni.

Wielebny Eunson byłby dumny.

By nawiązać do swojej mrocznej historii i nielegalnej działalności wielebnego Magnusa Eunsona, włodarze destylarni z Highland Park, do starzenia zamkniętej w czarnej butelce whisky Dark Origins, użyli dwukrotnie większej ilości beczek po sherry, niż w np. klasycznej, 12 to letniej whisky Highland Park. Tutaj procent beczek po sherry to 80 z pierwszego napełnienia (first fill) i 20% z ponownego napełnienia (refill sherry cask), zamiast klasycznego 50/50 (sherry, bourbon), a dwie trzecie beczek pochodzi z dębu europejskiego. W destylarni używane są dwa zestawy kotłów destylacyjnych. Highland Park używa 23 magazynów, które mogą pomieścić ponad 400 tysięcy beczek. To bardzo dużo dobrej whisky; wielebny Eunson byłby dumny.

Wiśnie w gorzkiej czekladzie; deser czy whisky?

Kolor: bogaty mahoń, ciemny i bogaty.

Nos: suszone przyprawy, prażone orzechy, dojrzałe banany, pieczone jabłko; oczywiście czarne wiśnie, rodzynki i silne nuty sherry.

Smak: gorzka czekolada, skórka pomarańczowa, wiśnie w zalewie, morele, pieprz, delikatny torf.

Finisz: dość długi, z wyczuwalnym, acz nieutrzymującym się torfem, gorzka czekolada, wiśniowe, pozostające na podniebieniu ślady.

Kapeczka maraschino.

Nie wiemy, czy wielebny Eunson samodzielnie degustował swoje produkty i wątpimy, by używał do tych celów liturgicznych naczyń, lecz jeśli posiadacie w domowym barku solidny kielich, lub choćby wysoki kieliszek, zwężający się ku dołowi, warto przyrządzić w nim koktajl na bazie Highland Park Dark Origins. W miksologii można iść dwoma ścieżkami: albo przełamujemy smaki podstawowego alkoholu, albo wybieramy jeden, dominujący w nim aromat i na jego podstawie budujemy koktajl. Niewątpliwie wyczuwalne nutki sherry powinny dać nam wskazówkę, by iść tą drugą drogą, a koktajlem, który idealnie podkreśli proporcje beczek, użytych do starzenia whisky jest New York Sour.

Do shakera nalewamy 40 ml Highland Park Dark Origins, dodajemy 30 ml soku ze świeżo wyciśniętej cytryny i 15 ml syropu cukrowego (w proporcjach 50% wody, 50% cukru). Akcentujemy ulubionym bitterem, np. Angostura Bitter lub bitterem wiśnionym. Jeśli jesteście szczęściarzami i w Waszym domowym barku stoi butelka likieru z wisienek maraschino warto dodać kilka mililitrów. Jeśli lubicie, dodajcie także białko jajka od szczęśliwej kury. Całość shakerujemy intensywnie przy użyciu dobrej jakości lodu. Gotowy koktajl przecedzamy przez podwójne sito (double strain) do schłodzonego kieliszka na kostki lodu. Klasycznie całość powinniśmy stopować kapką wytrawnego, czerwonego wina; lecz nic się nie stanie, jeśli do tego celu użyjemy sherry lub nawet domowej wiśniówki. Gotowym koktajlem możemy wypić zdrowie wielce zasłużonego dla historii bimbrownictwa wielebnego Eunsona.

Ezio czy Eunson?

Highland Park Dark Origins butelkowana była w 2014 roku, przy czym destylarnia z Kirkwall z góry założyła, że będzie to edycja limitowana, a ostatnia edycja wypuszczona została z destylarni w połowie 2017 roku. Czarna butelka, bez oznaczenia wieku destylatu, z zawartością alkoholu 46,8% jest zgodna z globalną polityką producentów whisky NAS (No Age Statement). Butelkę zdobi srebrno – szara etykieta, umieszczono na niej także informację o procencie użytych do maturacji beczek po sherry. Na czarnym (mrocznym) opakowaniu znajduje się podobizna zakapturzonej postaci, mająca zapewne prezentować wielebnego Eunsona, choć nam bardziej kojarzy się z postacią z gry Assasin’s Creed Origins; przypadek?

Sherry sherry whisky.

Ze względu na limitowany charakter omawianej whisky, szczególny i nieczęsto spotykany dobór beczek do starzenia, jest to pozycja warta uwagi każdego kolekcjonera szkockich trunków. Większa moc destylatu, charakterystyczny posmak sherry i ciemnej czekolady, ciekawa historia stojąca za powstaniem tej pozycji i intrygujące opakowanie powinno bez wątpienia zachęcić do wzbogacenia swojej kolekcji właśnie tą whisky.

Podobne whisky

zdjęcie produktu HIGHLAND PARK 17 Y THE LIGHT 52,9% 0,7LHIGHLAND PARK 17 Y THE LIGHT 52,9% 0,7LHIGHLAND PARK | 17Y | 52.9 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Higher expectations1199.00 zł |
zdjęcie produktu HIGHLAND PARK VALKNUT 46,8% 0,7LHIGHLAND PARK VALKNUT 46,8% 0,7LHIGHLAND PARK | 46.8 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Higher expectations | Dymne i torfowe349.00 zł |
zdjęcie produktu HIGHLAND PARK FULL VOLUME 47,2% 0,7LHIGHLAND PARK FULL VOLUME 47,2% 0,7LHIGHLAND PARK | 47.2 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Higher expectations | Dymne i torfowe490.00 zł |
zdjęcie produktu HIGHLAND PARK 18Y 43% 0,7L GBHIGHLAND PARK 18Y 43% 0,7L GBHIGHLAND PARK | 18Y | 43 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Dla konesera | Dymne i torfowe569.00 zł |
zdjęcie produktu HIGHLAND PARK 15 Y VIKING HEART 44% 0,7LHIGHLAND PARK 15 Y VIKING HEART 44% 0,7LHIGHLAND PARK | 15Y | 44 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Higher expectations480.00 zł |

Promowane whisky

zdjęcie produktu GLENMORANGIE ORGINAL 10Y 40% 0,7L GB NEWGLENMORANGIE ORGINAL 10Y 40% 0,7L GB NEWGLENMORANGIE | 10Y | 40 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram | Na prezent139.00 zł |
zdjęcie produktu ARDBEG 10Y 46% 0,7LARDBEG 10Y 46% 0,7LARDBEG | 10Y | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram | Dymne i torfowe | Na prezent199.00 zł |
zdjęcie produktu ABERLOUR 12Y DOUBLE CASK 40% 0,7L + SZKLANKIABERLOUR 12Y DOUBLE CASK 40% 0,7L + SZKLANKIABERLOUR | 12Y | 40 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram | Zestawy175.90 zł |
zdjęcie produktu GLEN MORAY 12Y 40% 0,7L GBGLEN MORAY 12Y 40% 0,7L GBGLEN MORAY | 12Y | 40 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram | Na prezent109.90 zł |
zdjęcie produktu CUTTY SARK PROHIBITION 50% 0,7LCUTTY SARK PROHIBITION 50% 0,7LCUTTY SARK | 50 | 0.7L | Szkocja | Blended | Everyday dram | Dymne i torfowe106.00 zł |

Opinie

Strefa Klienta

Mapa SerwisuArtykuły o whisky

Informacje

Regulamin PlatformyRegulamin PełnomocnictwaPolityka prywatnościKlauzula informacyjna RODOOdstąpienie od umowy

Kontakt

biuro@kukunawa.pl FacebookKontaktO nas