10-latek prosto z kolekcji Reserve Cask marki The Single Malts of Scotland to wytwór destylarni Caol Ila. Wydanie z drugiej serii było destylowane w 2009 roku, a zabutelkowane w roku 2020 z mocą 48% alkoholu. Złocisty trunek oferuje akcenty suszonych śliwek, nuty waniliowego kremu, niuanse świeżych ziół z ogródka i klasycznego dla destylarni elementu popiołu z ogniska i delikatnego torfu.
Caol Ila, największa dziś działająca destylarnia na Islay, została założona w 1846 roku przez właściciela destylarni Glasgow, Hectora Hendersona. Woda do Caol Ila pochodzi z Loch Nam Ban, a słód z Port Ellen na drugim końcu wyspy. W 1879 Caol Ila została gruntownie odnowiona i rozbudowana przez Bullach, Lade & Co, innego właściciela Glasgow. Okres ten ugruntował również kwitnące relacje z kontynentem. Łodzie o napędzie parowym, płynące do i ze specjalnego molo w destylarni, pływały po wyspach, dostarczając zaopatrzenie whisky. W 1927 roku, właścicielem Caol Ila została firma Distillers Company Limited. Podczas wojny, gdy wiele szkockich gorzelni wielokrotnie zamykało swoje podwoje, Caol Ila pozostała bez szwanku. Tylko raz, w 1941 roku, wstrzymano produkcję na niedługi czas. II wojna światowa sprawiła, że jęczmień był potrzebny do pilniejszych celów niż produkcja whisky w tamtym czasie. Mimo że czasy się zmieniły, tradycja w Caol Ila pozostała silna. W latach 70-tych zburzono całą destylarnię z wyjątkiem magazynów i odbudowano ją od podstaw. W ramach tego wartego milion funtów procesu odbudowy zainstalowano sześć nowych, miedzianych destylatorów, będących dokładnymi replikami tych, które były przed nimi. Destylarnia pracuje na pełnych obrotach do dzisiaj – nie zwalnia tempa!
W 1999 roku Caol Ila rozpoczęła pracę z nietorfowym słodem, odchodząc od zwykłego stylu Islay. W 2002 roku wydano trzy nowe butelki, pierwszą od ponad 10 lat. W ciągu większości lat pojawiło się ich więcej, a pierwszy nietorfowy single malt został wydany w 2006 roku. Współpraca z The Single Malts of Scotlands zaowocowała bogatym w smaki i aromaty słodem, dojrzewającym w beczkach po sherry i oferującym – poza owocowymi akcentami – nuty klasycznego popiołu z wyspy Islay.
Druga seria whisky z destylarni Caol Ila w ramach kolekcji The Single Malts of Scotland to nie tylko typowe wyspiarskie nuty, ale również elementy sherry i ziół z ogródka.
Barwa: jasne złoto;
Aromat: brzoskwinia, zioła z ogródka, trochę marcepanu i waniliowy pudding;
Smak: tony głębokiego sherry, jeszcze więcej ziół i wanilii, bazylia i mięta;
Finisz: dębowy, z nutami popiołu;
10-letnia whisky smakuje doskonale z niskiej szklanki lub kieliszka przeznaczonego do degustacji. Nie potrzebujecie żadnych dodatków, aby w pełni cieszyć się charakterem tej whisky. Warto jednak wzmocnić wrażenia smakowe i aromatyczne poprzez dodanie do whisky dwie krople wody niegazowanej o temperaturze pokojowej.
Cała kolekcja marki The Single Malt of Scotland jest spójna – jeżeli chodzi o design. Butelka z gładkiego, bezbarwnego szkła nosi na froncie białą etykietę z finezyjnym napisem. Poniżej, w formie tabeli, podano najważniejsze informacje dotyczące wydania. Druga seria czeka na Was w szarym, prostokątnym opakowaniu.
Oto nieco bardziej delikatna odsłona whisky z destylarni Caol Ila. Nie zabrakło nut popiołu z ogniska, jednak pierwsze skrzypce grają nuty owoców i ziół. Idealna pozycja na delikatne zapoznanie się z wyspiarskimi słodami. Kolejny niezębny element kolekcji.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | THE SINGLE MALT OF SCOTLAND |
Wiek | 10Y |
Zawartość alkoholu | 48 |
Pojemność | 0.7L |