Destylarnia Bruichladdich (po gaelicku – „stok na wybrzeżu”) to oprócz Abhainn Dearg, jedna z najbardziej wysuniętych na zachód destylarni. Zlokalizowana na półwyspie Rhinss, na wyspie Islay. Prezentowana edycja pochodzi z serii The Cooper’s Choice. Beczka po bourbonie (numer 1404) została napełniona destylatem w listopadzie 2004 roku, by po pełnych 10 latach maturacji (2016 rok) trafić do 408 butelek, z mocą 46%.
The Vintage Malt Whisky Company to jedna z firm (tzw. niezależnych bottlerów) oferująca szeroką gamę whisky pochodzących ze szkockich gorzelni. Flagową serią firmy jest seria The Cooper’s Choice, w ramach której prezentowane są jednobeczkowe edycje (single cask) whisky słodowych. Oprócz niej firma oferuje również whisky zbożowe (grain) butelkowane pod szyldem Cooper’s Choice Golden Grains. The Vintage Malt Whisky Co. odpowiedzialna jest również za stworzenie kilku innych marek whisky, bez informacji na temat pochodzenia destylatu. Przykładami są: The Ileach i Finlaggan reprezentujące wyspę Islay, Tantallan – single Malt, pochodzący z nieokreślonej destylarni z regionu Highland czy Glenalmond – blended single malt, również z regionu Highland.
Sama spółka została założona w 1992 roku przez Briana Cooka, byłego dyrektora Morrison Bowmore Distillers, posiadającego ponad 25-letnie doświadczenie w branży. Jego głównym celem było otwarcie się na niezależnych dystrybutorów win oraz wyrobów spirytusowych na całym świecie i zaoferowanie im szeregu whisky słodowych. Dzięki takiemu podejściu, po 25 latach działalności, firma wyeksportowała ponad 10 milionów butelek whisky do ponad 30 krajów na całym świecie. W konsekwencji tego firma the Vintage Malt Whisky Co stała się jedną z wiodących na rynku. W 2016 roku Whisky Magazine przyznał firmie złoty medal w konkursie Independent Bottler’s Challange oraz tytuł „Lowland Independent Bottler of the Year 2016”.
Whisky pochodzące z serii The Cooper’s Choice również zdobyły szereg nagród. Zawdzięczać to można przede wszystkim innowacyjnemu i kreatywnemu podejściu do ‘wykańczania’ dojrzałych whisky w beczkach, w których uprzednio leżakowały inne alkohole np. Porto, Madera, francuskie wina czy hiszpańskie sherry. Osobą odpowiedzialną za ten sukces jest między innymi master blender Andrew – syn założyciela firmy.
Nazwa The Cooper’s Choice wywodzi się od bednarza – wykwalifikowanego rzemieślnika odpowiedzialnego za produkcję oraz przygotowanie beczek, w których później leżakuje whisky, będących jednym z kluczowych elementów całego procesu produkcji bursztynowego trunku. Bo któż jest w stanie wybrać najlepszą dębową beczkę, aniżeli osoba która ją produkuje? To pewnego rodzaju hołd dla ludzi-rzemieślników, których wiedza jest kluczowa i tak cenna, bo często przekazywana z pokolenia na pokolenie.
Z racji naturalnie limitowanej ilości butelek pochodzących z jednej, konkretnej beczki – z reguły od 300 do 600 butelek – rekomendujemy degustowanie ich w czystej postaci, w klasycznym tulipanowym kieliszku. W przypadku edycji cask strenght warto czasem dodać kroplę wody, co pomoże odkryć pełnię smaków i aromatów konkretnej edycji.
Prezentowana tu edycja Bruichladdich wydestylowana została 3 lata po przejęciu gorzelni przez firmę Murray McDavid (również niezależny bottler), a pieczę nad nią przejął związany wcześniej z Bowmore człowiek-legenda, Jim McEvan.
Kolor: jasny bursztyn, złocisty
Zapach: świeży, białe kwiaty, ananas oraz niedojrzałe, zielone jabłko. Wanilia, cień dębiny oraz wyraźne cytrusy, spod których wychodzą akcenty morskie – jodyna, suszone wodorosty. Lekkie fenole.
Smak: Akcenty fenolowe są zdecydowanie bardziej wyraziste aniżeli w zapachu, pojawiają się akcenty morskie, wodorosty przechodzące w wytrawność – popiół, węgiel drzewny.
Finisz: krótki, spójny z zapachem. Wyraźnie wytrawny, popiołowo-węglowy z delikatnym echem owoców.
2015 rok przyniósł odświeżenie designu butelek The Cooper’s Choice. Klasyczne butelki zostały zastąpione nowymi, pękatymi butelkami o grubym dnie i wąskiej szyi. Centralnie umieszczona etykieta zawiera informacje na temat nazwy serii oraz szczegółowe informacje o zabutelkowanej whisky – datę destylacji, nazwę destylarni, datę butelkowania, zawartość alkoholu oraz numer konkretnej beczki, w której alkohol dojrzewał. W górnej części etykiety umieszczono grafikę przedstawiającą bednarzy przygotowujących beczki. Charakterystyczny dla nowych butelek The Cooper’s Choice jest również pasek umieszczony pod główną etykietą – zawiera on informacjeo rodzaju wykorzystanej beczki, w tym wypadku – ‘Bourbon Cask Matured’.
Butelka zapakowana jest kartonik z okienkiem prezentującym główną etykietę butelki, całość utrzymana w jasnej kolorystyce.
10-letnia Bruichladdich, która okres maturacji spędziła jedynie w beczce po Bourbonie, to whisky bardzo klasyczna, gdzie destylat nie został zdominowany przez beczkę. Podczas degustacji wyraźnie czuć jego charakter – pierwsze skrzypce grają fenole oraz akcenty wytrawno-popiołowe. To świetny przykład młodej, bezkompromisowej Bruichladdich. Biorąc pod uwagę korzystną cenę, to pozycja obowiązkowa dla fanów tej gorzelni!
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Islay |
Producent | Bruichladdich Distillery |
Marka | COOPERS CHOICE |
Właściciel | Vintage Malt Whisky Company |
Bottler | niezależny |
Wiek | 10Y |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Kartonowe opakowanie |
Nakład | 480 butelek |