Wyspiarska destylarnia Arran prezentuje drugą odsłonę swojej wyjątkowej, torfowej serii Machrie Moor. Nazwa single malta butelkowanego z mocą 58,2% alkoholu zainspirowana została lokalną historią o pewnym wojowniku, który przykuł swojego psa do kamienia. Zwierze miało strzec wejścia na torfowisko Machrie Moor na wyspie Arran. Druga edycja miała swoją premierę w 2015 roku – na rynku pojawiło się jedynie 9 tysięcy butelek.
Destylarnia Arran w 2018 roku rozpoczęła budowę swojej drugiej destylarni – Lagg Distillery. Destylarnia Arran została zbudowana w 1995 roku i znana jest z produkcji ciekawych single maltów o wyspiarskim charakterze, również torfowych. Gorzelnia wykorzystuje swoją whisky również w blendzie Lochranza. Arran to dynamiczna destylarnia whisky, która robi wszystko po staremu. Swoje dramy wytwarzają tradycyjnymi metodami przy użyciu doskonałych, wyselekcjonowanych składników, ożywiając w ten sposób klasyczne dziedzictwo produkcji na szkockiej wyspie. Arran to jedyna działająca destylarnia na wyspie, która niegdyś była domem dla wielu nielegalnych gorzelni.
Arran Machrie Moor Cask Strength 2nd Edition zawdzięcza swoją wysoką moc butelkowani prosto z beczki. Słodki, dymny single malt osiąga poziom 20 ppm fenoli, które odpowiadają za obecność torfowych smaków w dramie. Ale ile tak naprawdę wiemy o torfie? Na początek dobrze wiedzieć, że torf nie jest wcale szkocki czy celtycki. Duża część północnej Europy od Szkocji po Syberię jest pokryta torfem, podobnie jak stan Waszyngton i Kanada. Nawet Rwandzie, Nowej Zelandii i Australii występuje torf. Istnieje ze względu na specyficzne warunki klimatyczne i geologiczne – w przypadku Szkocji to deszczowa pogoda i twarde skały stwarzają idealne warunki do gromadzenia torfu. Martwe rośliny, ze względu na podmokłe warunki nie mają wystarczającej ilości tlenu do całkowitego rozłożenia osadów organicznych. Zamiast tego wrzosy, trawy, mchy czy drzewa zmieniają się w torf, warstwa po warstwie i rosną milimetr po milimetrze – proces ten trwa od 8 tysięcy lat. Torf sprawia, że czujemy aromaty przeszłości.
Druga edycja torfowego singla malta destylarni Arran prezentuje subtelne wyważenie torfowego dymu i maślanej słodyczy. Na finiszu akcenty soczystych owoców i lukrecji.
Barwa: złoto
Aromat: ziemisty, skoszona trawa, subtelny dym i grzanka z masłem;
Smak: słodki, torfowy, obecna trawa cytrynowa i toffi;
Finisz: słony, dymny, akcenty lukrecji i owoców;
Istnieje wiele sposobów na doświadczenie smaków torfowej whisky. Klasyczna degustacja zakłada picie jej bez dodatków lub z odrobiną wody z niskiej szklanki typu tumbler lub specjalistycznego kieliszka do degustacji. Stworzono jednak parę interesujących receptur na koktajle alkoholowe na bazie torfowych dramów. Wystarczy sięgnąć po formułę któregoś z klasycznych drinków i zamienić whisky z przepisu na whisky torfową. Wybrany koktajl zyska na wyjątkowości i zafunduje podniebieniu jeszcze więcej wrażeń w rozszerzonej formie.
Pies z historii o wojowniku znalazł swoje miejsce na czarnej jak złoża torfu etykiecie whisky Arran. Przywiązany grubym łańcuchem, dzielnie strzeże torfowiska Machrie Moor. Prezentacja whisky jest tak samo surowa, jak jej smak – monochromatyczne barwy robią swoje. Butelka ma wyjątkowo długą szyjkę i wykonana została z czarnego, gładkiego szkła. Single malta zapakowany jest w srebrzystą, zgrabną tubę.
Idealny single malt dla rozpoczynających swoją przygodę z torfową whisky. Druga edycja whisky Arran Machrie Moor jest torfowana do poziomu 20 ppm, co stanowi idealny balans pomiędzy dymnymi, torfowymi smakami, a kremową delikatnością pozostałych nut smakowych i aromatycznych. Idealna dla ciekawskich!
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | ARRAN |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 58.2 |
Pojemność | 0.7L |