Seria Signature to czteroczęściowa linia wprowadzona na rynek przez markę Arran jesienią 2023 roku. Kolekcję otwiera edycja 1, Remnant Renegade. Stewart Bowman, menadżer destylarni, osobiście dobrał wyrażenia, które jego zdaniem odzwierciedlają różnorodność i jakość marki. Destylowany i dojrzewający na wyspie Arran dram Remnant Renegade to połączenie wybranych beczek: klasycznych beczek po sherry i beczek po sherry typu hogsheads oraz beczek po bourbonie z różnych lat, w tym z połowy lat 90-tych. Single malt zabutelkowany z mocą 46% alkoholu, rozkochuje w sobie nutami cynamonu, pomarańczy i orzechowym finiszem.
Wyspa Arran położona jest na południu Szkocji, niedaleko Campbeltown i niedaleko Glasgow. Destylarnia Arran zmieniła nazwę jesienią 2019 roku, wraz z otwarciem Lagg, drugiej destylarni na wyspie. Obecnie znana jest jako destylarnia Lochranza, ale marką jej whisky pozostaje Arran. Destylarnia powstała w 1993 roku w miejscowości Lochranza, a jej założycielem jest Harold Currie (były dyrektor Chivas Brothers). Specjalista marzył, aby swoją przygodę z alkoholami zwieńczyć stworzeniem czegoś własnego. W jego projekt zaangażowane zostały inne wielkie nazwiska z branży, takie jak David Livingstone (Laphroaig) i James MacTaggart (Bowmore). Oczekiwania były duże, a ludzie ciekawili, w jakim stylu whisky będzie produkować destylarnia Arran. Hal Currie całe życie poświęcił whisky ze Speyside, podczas gdy jego zespół miał styl bardziej typowy dla whisky wyspiarskiej. Pierwsza partia destylarni Arran została wyprodukowana 17 sierpnia 1995 roku, a pierwszą whisky zabutelkowano w 1998 roku. Świat whisky przyjął ją z zachwytem i nabrał ochoty na więcej.
W Lochranza są dumni ze swojego produktu, ponieważ wszystkie ich whisky mają naturalny kolor, nie są filtrowane na zimno i są butelkowane z zawartością minimum 46% alkoholu. Destylarnia produkująca whisky Arran wykorzystuje wodę z Loch Na Davie, jeziora, którego woda przepływa przez mineralne skały. Świetnej jakości są również drożdże oraz jęczmień, niezbędny do procesu destylacji. Istotą wydania Remnant Renegade są jednak beczki – whisky Arran wykorzystuje ich różnorodność, tworząc wielowymiarową whisky.
Arran z kolekcji Singature Series to doskonale opracowane wydanie. Jego twórcy skupili się na najmniejszym szczególe, budując whisky wyważoną i wielowymiarową. Bursztynowy dram zachwyca nutami orzechów w miodzie i falami jabłek w karmelu.
Barwa: świetlisty bursztyn;
Aromat: cynamon, wanilia, pomarańcza i owoce z sadu;
Smak: jabłka w karmelu, herbatniki i orzechy;
Finisz: orzechy w miodzie i gałka muszkatołowa;
Zamawianie whisky „on the rock” może wydawać się świetne, szczególnie, że znamy taki obraz z filmów. Pomyślcie jednak, czy na pewno tego chcecie. Bourbon smakuje z lodem doskonale, jednak whisky słodowa niekoniecznie. Lód może zbytnio rozcieńczyć single malta i zadziałać na nasze zmysły otępiająco. Lepiej podstawić na wodę – wykorzystać parę kropli i dodać do szklanki z bursztynowym alkoholem. Niegazowana woda o pokojowej temperaturze rozwinie wachlarz smaków i aromatów.
Pękata butelka z bezbarwnego szkła o krótkiej szyjce, zwieńczonej brązową zakrętką, ma minimalistyczny design. Etykieta na froncie jest beżowa. Podpisał się na niej odpowiedzialny za stworzenie edycji Stewart Bowman. Zamiast pudełka szkocka marka wykorzystała jutowy worek, nadając prezentacji nieco bardziej ekologicznego wymiaru. Wydanie bazuje na ponownym wykorzystywaniu beczek, więc taki zabieg to strzał w dziesiątkę i dopełnienie myśli.
Wspaniała whisky z wyspiarskiej destylarni Arran to kwintesencja charakteru beczek, wykorzystanych w procesie dojrzewania dramu. Beczki różnego rodzaju, po sherry i bourbonie, oraz wiedza najlepszych specjalistów w branży, zaowocowały wielowymiarową whisky. Wydanie zainteresuje fanów whisky Arran, ale też dociekliwych smakoszy, szukających nowych wrażeń.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | ARRAN |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |