Przed Wami czwarta już edycja wyjątkowego, szkockiego single malta z destylarni Arran. Machrie Moor, butelkowany z mocą 58,1%, to kwintesencja wyspiarskiego torfu. Nazwa dramu nawiązuje do torfowiska na wyspie Arran położonego na jej zachodnim brzegu. Surowa w wyglądzie, jak i w smaku – spodziewajcie się wietrznych akcentów dymu i cytrusowych nut.
Arran to destylarnia whisky w mieście Lochranza w Szkocji, jedyna na wyspie Arran. Gorzelnia zaczęła powstawać w 1994 roku z pomysłu Harolda Currie, byłego dyrektora Chivas. Podczas budowy gorzelni para orłów zbudowała swoje gniazdo na klifie w pobliżu gorzelni - ponieważ orły są gatunkiem chronionym, budowa destylarni została czasowo wstrzymana. Finalnie gorzelnia została otwarta w 1995 roku. Kiedyś na wyspie było około pięćdziesięciu gorzelni, ale większość z nich była destylarniami nielegalnymi. Ostatnia legalnie założona destylarnia na Arran, zwana „Lagg”, została zamknięta w 1837 roku. Destylarnia Arran zapoczątkowała nową erę w historii wyspiarskiego gorzelnictwa.
Do niedawna część beczek z whisky Arran przechowywana była w magazynach Springbank z powodu braku miejsca w gorzelni. W końcu destylarnia dorobiła się własnego, rewolucyjnego magazynu. Arran oferuje system zakupu beczek umożliwiający posiadanie własnej beczki, którą można przechowywać na miejscu w destylarni, dopóki nie dojrzeje. Jednak zanim czwarta edycja Arran Machrie Moors trafi do magazynów, jest destylowana z torfowego słodu w miedzianych alembikach. Ten single malt kategoryzowany jest jako „cask strength”, co oznacza, że jest butelkowany wraz z mocą z beczki – stąd właśnie dość wysoki procent alkoholu.
Czwarta edycja torfowego single malta Arran Machrie Moor oprócz dymu oferuje ciepłe nuty miodu, orzeźwiające akcenty skoszonej trawy i ziół.
Barwa: złoto;
Aromat: torfowy i cytrusowy, akcenty skoszonej trawy, siana i ziół, lekkie akcenty miodu;
Smak: fale dymu i palonego ogniska, delikatne nuty jagód i kwiatów;
Finisz: długi i wyrafinowany, pełny dymu;
Dymny single malt to whisky dość specyficzna. Powiedzmy sobie szczerze: smakosze whisky dzielą się na fanów i przeciwników torfowych dramów. Wielbiciele delikatnych i słodkich akcentów raczej nie znajdą w tym słodzie tego, czego szukają. Jednak jeżeli zaliczasz się do fanów wyrafinowanych i surowych single maltów, degustuj je z głową – czyli najlepiej z kroplą wody w niskiej szklance typu tumbler lub kieliszku do białego wina.
Monochromatyczne, surowe opakowanie – design butelki stanowi idealne uzupełnienie charakteru single malta. Zgrabna butelka wykonana z czarnego szkła zwraca uwagę ciekawą etykietą. Dostrzeżecie na niej srebrnego psa na łańcuchu. Poniżej umieszczono wszystkie informacje na temat tego wyjątkowego dramu, włącznie z dopiskiem, że mamy do czynienia z whisky bez filtracji na zimno i sztucznych barwników. Tajemnicze psa spotkacie również na srebrzystej, blaszanej tubie.
Arran Machrie Moors to single malt dla fanów wyrazistych, surowych i mocnych smaków. Tylko smakosze doświadczeni z whisky torfową będą w stanie w pełni docenić ten wyrafinowany dram. Świetna opcja na prezent dla zdeklarowanego wielbiciela torfowych słodów. I ta tajemnicza butelka.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Highlands |
Producent | Arran Distillery |
Marka | ARRAN |
Właściciel | Isle of Arran Distillers |
Bottler | oficjalny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 58.4 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | tuba |
Typ whisky | torfowa |
Ilość torfu | 20 ppm |
Nakład | 10800 butelek |