Dlaczego Arram Machrie Moor 7th Edition?
- Pierwotnie edycja Machrie Moor produkowana była w Arran przez 4 tygodnie w roku
- Seria Machrie Moor debiutowała w 2010 roku, edycja 7-ma w 2016 roku
- Bogata, niejednoznaczna, dużo jabłek, cytrusów, wanilii, palonego karmelu, miodu, gorzkiej czekolady oraz pieprzu, dymu, owoców tropikalnych, suszonej trawy i pikantnego torfu
- Stworzona z lekko torfowych destylatów (20 p.p.m.) leżakowanych w beczkach po Bourbonie
- Nie filtrowana na zimno, nie barwiona, butelkowana z mocą alkoholu 46% ABV
- Doskonała pod mięso z grilla oraz dla początkujących adeptów torfowych whisky
- Nazwa serii Machrie Moor odnosi się do torfowiska o tej samej nazwie znajdującego się na wyspie Arran
- Limitowana, polecana kolekcjonerom
Pierwsza torfowa edycja whisky z gorzelni, z miasta Lochranza - Arran Machrie Moor debiutowała na rynku w 2010 roku. Prezentowane tutaj siódme wydanie ograniczono do 15000 butelek, pojawiło się w 2016 roku. Podobnie jak poprzednie edycje z tej serii, whisky nie posiada deklaracji wieku, zabutelkowana została z mocą 46%.
Arran to wyspa leżąca u zachodnich wybrzeży Szkocji, pomiędzy Ayrshire i Kintyre. Na początku XIX wieku działało tu prężnie ponad 50 małych, w większości nielegalnych gorzelni. Ostatnią, która swoją działalność zakończyła w 1837 roku była destylarnia Lagg Distillery. Co ciekawe, whisky produkowana w tamtym okresie na wyspie Arran cieszyła się dość dużą renomą, co czyniło ten obszar jednym z głównych ‘okręgów’ produkcji whisky, zaraz po dolinie rzeki Livet.
Sama destylarnia Arran to stosunkowo młoda gorzelnia - powstała w 1994 roku. Zlokalizowana w północnej części wyspy o tej samej nazwie, w małej miejscowości – Lochranza. Wówczas Harold Currie (w przeszłości dyrektor Chivas Regal oraz House of Campbell oraz weteran lądowania w Normandii w 1944 – D-Day) założył firmę o nazwie Isle of Arran Distillers. Produkcja destylatu ruszyła rok później, w 1995. W tym samym momencie rozpoczęła się również sprzedaż new make’a, czyli świeżego destylatu. Co ciekawe, wpłacenie 2400 dolarów zapewniało prawo uzyskania 240 butelek tej whisky. Była to jedna z metod poprawy kondycji finansowej firmy. Drugą była emisja obligacji, uprawniających udziałowców do otrzymania w 2001 roku, dwunastu butelek whisky Arran Founder’s Reserve.
To siódma odsłona eksperymentowania z destylatem i beczkami. Do jej stworzenia wykorzystano słód torfowany do poziomu ok 20. ppm. Wiek samej whisky jest nieznany, nieoficjalnie mowi się o kupażu destylatów około 7-8 letnich.
Arran to niewielka, niezależna destylarnia czerpiąca wodę z lokalnego źródła – Gleann Easan Biorach (po gaelicku Ostre wodospady), jak również z jeziora Loch na Davie (zlokalizowanego za pasmem wzgórz za destylarnią). Niewielkie zabudowania o zabielonych ścianach doskonale współgrają z okolicznym krajobrazem. Wyjątkowego charakteru budynkom destylarni nadają pagodowe dachy.
Na wyposażenie destylarni Arran składają się: kadź zacierna (wykonana ze stali nierdzewnej), 4 kadzie zacierne (sosna oregońska) oraz para alembików. Moce produkcyjne zakładu to około 1 miliona litrów alkoholu. Destylaty dojrzewają w pobliskim wielopoziomowym magazynie. Ciekawostką jest fakt, iż do niedawna część beczek Arrana – z powodu braku miejsca – dojrzewała w magazynach... Springbanka, w Campbeltown.
Okolica, w której dojrzewa destylat Arran słynie z ciepłego i łagodnego mikroklimatu – atmosfera morskiej bryzy i czystego górskiego powietrza w połączeniu z ciepłym strumieniem Prądu Zatokowego sprzyja szybszemu dojrzewaniu single maltów.
Gorzelnia nigdy nie bała się eksperymentować z wykorzystaniem różnych beczek np. po czerwonych winach, tokaju czy koniaku. Świetnym przykładem jest dziesięcioletni Arran – edycja z 2005 roku, uświetniająca dziesiątą rocznicę pracy destylarni – Arran Champagne Wood Finish. To edycja, która przez ostatnie dwa lata finishowana była w beczkach po szampanie.
Destylarnia większość swojej whisky butelkuje z mocą 46%, nie dodaje karmelu oraz nie stosuje filtracji na zimno, co sprawia, iż pełnia smaku zawartego w olejkach eterycznych znajduje się w butelce.
Whisky Arran używana jest głównie do produkcji whisky single malt; zaledwie niewielka część trafia do produkcji ich asortymentu whisky blended: Lochranza Blend, Robert Burns Blend i Arran Gold Single Malt Whisky Cream Liqueur.
Kolor: jasnozłoty
Zapach: rześki, słodko-owocowy (wanilia, karmel, owoce tropikalne), aromaty cytrusowe. W tle delikatne tchnienie torfowego dymu.
Smak: ponownie owoce cytrusowe wymieszane z tropikalnymi, akcenty ziołowe przykryte cienką warstwą torfowego dymu
Finisz: średniej długości, wytrawno-torfowy
Ta młoda, torfowa i zaskakująco świeża whisky z powodzeniem spełni oczekiwania w kategorii whisky codziennej, niezobowiązującej do spokojnego sączenia. Świetnie sprawdzi się jako baza do whisky sour, gdzie jej delikatnie dymny charakter doda głębi temu klasycznemu koktajlowi.
Odmienny charakter Machrie Moor został ponownie podkreślony przez samo opakowanie. Kartonowa, czarna tuba opatrzona jest miedzianymi napisami zawierającymi podstawowe informacje o samej whisky. Poniżej nazwy Machrie Moor widnieje grafika psa przykutego do skały, strzegącego dostępu do niezbadanego torfowiska o nazwie Machrie Moor zlokalizowanego w zachodniej części wyspy. Według legendy był to ulubiony pies wojownika Fingala. Sama butelka również utrzymana jest w czerni, zaś rdzawo-miedziane napisy informują Nas o szczegółach edycji – nazwie, torfowym charakterze oraz zawartości alkoholu. Butelka zdecydowanie odróżnia się od pozostałych.
Opisywane tutaj siódme wydanie Arran Machrie Moor to kolejny, bardzo udany eksperyment Jamesa MacTaggarta. Połączenie świeżości i owocowo-cytrusowego charakteru destylatu Arran z delikatnym torfowym dymem dało niezwykły efekt i dodatkową głębię samej whisky. Zaskakująco przyjemna, dobrze zbalansowana, młoda whisky. Serdecznie zachęcamy do spróbowania tej pozycji. To również nie lada gratka dla miłośników gorzelni z miasta Lochranza!
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Highlands |
Producent | Arran Distillery |
Marka | ARRAN |
Właściciel | Isle of Arran Distillers |
Bottler | oficjalny |
Wiek | NAS |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | tuba |
Typ whisky | torfowa |
Ilość torfu | 20 ppm |
Nakład | 9000 butelek |