Arran The Bothy, Quarter Cask batch 3 to już trzecia seria tej limitowanej edycji. Na rynku pojawiła się w 2017 roku, w ilości 13 800 butelek. Zabutelkowana zgodnie z filozofią destylarni Arran – ‘Pure by Nature’, bez filtracji na zimno, bez dodatku karmelu, w mocy beczki – 53,2%.
Arran to wyspa leżąca u zachodnich wybrzeży Szkocji, pomiędzy Ayrshire i Kintyre. Na początku XIX wieku działało tu prężnie ponad 50 małych, w większości nielegalnych gorzelni. Ostatnią, która swoją działalność zakończyła w 1837 roku była destylarnia Lagg Distillery. Co ciekawe, whisky produkowana w tamtym okresie na wyspie Arran cieszyła się dość dużą renomą, co czyniło ten obszar jednym z głównych ‘okręgów’ produkcji whisky, zaraz po dolinie rzeki Livet.
Sama destylarnia Arran to stosunkowo młoda gorzelnia - powstała w 1994 roku. Zlokalizowana w północnej części wyspy o tej samej nazwie, w małej miejscowości – Lochranza. Wówczas Harold Currie (w przeszłości dyrektor Chivas Regal oraz House of Campbell oraz weteran lądowania w Normandii w 1944 – D-Day) założył firmę o nazwie Isle of Arran Distillers. Produkcja destylatu ruszyła rok później, w 1995. W tym samym momencie rozpoczęła się również sprzedaż new make’a, czyli świeżego destylatu. Co ciekawe, wpłacenie 2400 dolarów zapewniało prawo uzyskania 240 butelek tej whisky. Była to jedna z metod poprawy kondycji finansowej firmy. Drugą była emisja obligacji, uprawniających udziałowców do otrzymania w 2001 roku, dwunastu butelek whisky Arran Founder’s Reserve.
Trzecia edycja whisky Arran The Bothy, Quarter Cask to kompozycja podobna do poprzedzających ją. Składa się z destylatów dojrzewających przez nieokreślony czas w beczkach po bourbonie pierwszego napełnienia (1st fill), a następnie finiszowana przez 18 miesięcy w mniejszych beczułkach o pojemności 125 litrów – tzw. quarter cask. Dzięki temu zabiegowi destylat dojrzewa niejako ‘szybciej’, nabierając dodatkowych walorów zapachowo-smakowych, dzięki większemu kontaktowi alkoholu z drewnem.
Arran to niewielka, niezależna destylarnia czerpiąca wodę z lokalnego źródła – Gleann Easan Biorach (po gaelicku Ostre wodospady), jak również z jeziora Loch na Davie (zlokalizowanego za pasmem wzgórz za destylarnią). Niewielkie zabudowania o zabielonych ścianach doskonale współgrają z okolicznym krajobrazem. Wyjątkowego charakteru budynkom destylarni nadają pagodowe dachy.
Na wyposażenie destylarni Arran składają się: kadź zacierna (wykonana ze stali nierdzewnej), 4 kadzie zacierne (sosna oregońska) oraz para alembików. Moce produkcyjne zakładu to około 1 miliona litrów alkoholu. Destylaty dojrzewają w pobliskim wielopoziomowym magazynie. Ciekawostką jest fakt, iż do niedawna część beczek Arrana – z powodu braku miejsca – dojrzewała w magazynach... Springbanka, w Campbeltown.
Okolica, w której dojrzewa destylat Arran słynie z ciepłego i łagodnego mikroklimatu – atmosfera morskiej bryzy i czystego górskiego powietrza w połączeniu z ciepłym strumieniem Prądu Zatokowego sprzyja szybszemu dojrzewaniu single maltów.
W 1998 r. gorzelnia wypuściła na rynek swojego pierwszego single malta – trzyletnią Arran Single Malt Whisky. Wydarzenie to uświetnił swoją obecnością Evan McGregor – aktor ze szkockim rodowodem, znany m.in. z sagi Star Wars.
Gorzelnia nigdy nie bała się eksperymentować z wykorzystaniem różnych beczek np. po czerwonych winach, tokaju czy koniaku. Świetnym przykładem jest chociażby dziesięcioletni Arran – edycja z 2005 roku, uświetniająca dziesiątą rocznicę pracy destylarni – Arran Champagne Wood Finish. To edycja, która przez ostatnie dwa lata finishowana była w beczkach po szampanie.
Destylarnia większość swojej whisky butelkuje z mocą 46%, nie dodaje karmelu oraz nie stosuje filtracji na zimno, co sprawia, iż pełnia smaku zawartego w olejkach eterycznych znajduje się w butelce.
Pomimo swojego kameralnego, wręcz butikowego charakteru, Arran to dość prężnie działająca destylarnia, wybiegająca swoimi działaniami w przyszłość. W 2017 roku właściciele Arrana zdecydowali o wskrzeszeniu oraz budowie destylarni Lagg. Według założeń to destylarnia, w której docelowo produkowany będzie torfowy destylat – edycje Machrie Moor, umożliwiając jednocześnie zwiększenie produkcji klasycznego Arrana w Lochranza.
Wspomniana destylarnia pracuje od marca 2019 roku – w kwietniu rozpoczęto destylację. Efektem współdziałania obu destylarni jest whisky blended, która pojawiła się na rynku w maju 2020.
Kolor: jasny bursztyn
Zapach: bardzo floralny, woda różana. Wyraźnie owocowy – jabłka, gruszki oraz dojrzałe brzoskwinie. Bardzo świeży, rześki z akcentem mentolu.
Smak: owocowy, jabłka, słodkie winogrono. Odrobina karmelu. Na drugim planie lekka pikantność, cień pieprzu.
Finisz: krótki, kremowy, przyjemny, rozpoczynający się echem owoców, kończący lekka wytrawnością pochodzącą z beczki.
Trzecie wydanie Arran The Bothy, Qurter Cask to kontynujacja filozofii Pure By Nature – zabutelkowana bez rozcieńczania, w mocy beczki. Aby doświadczyć pełni jej smaku oraz odkryć wszystko to co ma do zaoferowania rekomendujemy jej degustację w szkle degustacyjnym , w czystej postaci, bez dodatków. Osobom o mniejszym doświadczeniu sugerujemy dodanie kilku kropel czystej wody, dzięki czemu whisky bardziej się otworzy.
Charakterystyczna dla gorzelni, smukła, wysoka butelka z centralnie umiejscowioną etykietą. Na etykiecie zawarte podstawowe informacje – dumnie prezentująca się nazwa The Arran Bothy Cask Quarter Cask. Pod nazwą umieszczono szczegółowe informacje na temat batcha na 3: zawartość alkoholu – 53,2%; liczbę butelek w serii – 13 800 oraz datę zabutelkowania – 09.2017. Poniżej znajduje się grafika przedstawiająca tytułową otwartą chatkę (Bothy), będącą najprawdopodobniej pewnego rodzaju hołdem dla nielegalnych gorzelników produkujących niegdyś whisky na wyspie Arran. Całość utrzymana w ciemnym kolorze, odcieniach czerni. Nad etykietą charakterystyczne przetłoczenie ukazujące parę orłów – to odwołanie do czasu budowy destylarni.
Butelka zapakowana jest w tubę utrzymaną w podobnej kolorystyce.
Trzecia edycja udanej serii Arran The Bothy to whisky odmienna od tradycyjnego charakteru destylarni. Zaskakujacy floralny charakter to dość nieoczywiste i rzadkie nuty zapachowe jak na tą gorzelnie – to właśnie wspaniały przykład eksperymentowania z beczkami i ich zestawiania w co raz to nowsze, zaskakujące kompozycje. Serdecznie polecamy!
Wybrane bottlingi z portfolio Arran i Lagg
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Highlands |
Producent | Arran Distillery |
Marka | ARRAN |
Właściciel | Isle of Arran Distillers |
Bottler | oficjalny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 53.2 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie 1st fill |
Finisz - beczka | 18 miesięcy dąb amerykański quarter cask |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Tuba |
Nakład | 13800 |