Po sukcesie pierwszej edycji otwierającą trylogię Smuggler’s Series, jesień 2016 roku przyniosła jej drugą odsłonę – Arran The High Seas. Cała seria została poświęcona historii przemytniczej odbywającej się na wyspie Arran, na przełomie XVIII oraz XIX wieku. Podobnie jak pierwsza część – The Illicit Stills – whisky została zabutelkowana bez deklaracji wieku, w tym wypadku z mocą 55,4%.
Arran to wyspa leżąca u zachodnich wybrzeży Szkocji, pomiędzy Ayrshire i Kintyre. Na początku XIX wieku działało tu prężnie ponad 50 małych, w większości nielegalnych gorzelni. Ostatnią, która swoją działalność zakończyła w 1837 roku była destylarnia Lagg Distillery. Co ciekawe, whisky produkowana w tamtym okresie na wyspie Arran cieszyła się dość dużą renomą, co czyniło ten obszar jednym z głównych ‘okręgów’ produckji whisky, zaraz po dolinie rzeki Livet.
Sama destylarnia Arran to stosunkowo młoda gorzelnia - powstała w 1994 roku. Zlokalizowana w północnej części wyspy o tej samej nazwie, w małej miejscowości – Lochranza. Wówczas Harold Currie (w przeszłości dyrektor Chivas Regal oraz House of Campbell oraz weteran lądowania w Normandii w 1944 – D-Day) założył firmę o nazwie Isle of Arran Distillers. Produkcja destylatu ruszyła rok później, w 1995. W tym samym momencie rozpoczęła się również sprzedaż new make’a, czyli świeżego destylatu. Co ciekawe, wpłacenie 2400 dolarów zapewniało prawo uzyskania 240 butelek tej whisky. Była to jedna z metod poprawy kondycji finansowej firmy. Drugą była emisja obligacji, uprawniających udziałowców do otrzymania w 2001 roku, dwunastu butelek whisky Arran Founder’s Reserve.
Nazwa The High Seas, tłumaczona jako ‘pełne morze’, to odwołanie do przemytniczych ucieczek nielegalnych bimbrowników, ściganych przez poborców podatkowych po sąsiednich wyspach. Również rodzaj użytych beczek koresponduje z nazwą – w przypadku tej edycji wykorzystano głównie beczki po bourbonie (1st fill) oraz beczki po rumie. Dodano również niewielką ilość destylatów silnie torfowanych celem nadania głębi i morskiego charakteru whisky.
Arran to niewielka, niezależna destylarnia czerpiąca wodę z lokalnego źródła – Gleann Easan Biorach (po gaelicku Ostre wodospady), jak również z jeziora Loch na Davie (zlokalizowanego za pasmem wzgórz za destylarnią). Niewielkie zabudowania o zabielonych ścianach doskonale współgrają z okolicznym krajobrazem. Wyjątkowego charakteru budynkom destylarni nadają pagodowe dachy. Na wyposażenie destylarni Arran składają się: kadź zacierna (wykonana ze stali nierdzewnej), 4 kadzie zacierne (sosna oregońska) oraz para alembików. Moce produkcyjne zakładu to około 1 miliona litrów alkoholu. Destylaty dojrzewają w pobliskim wielopoziomowym magazynie. Ciekawostką jest fakt, iż do niedawna część beczek Arrana – z powodu braku miejsca – dojrzewała w magazynach... Springbanka, w Campbeltown.
Okolica, w której dojrzewa destylat Arran słynie z ciepłego i łagodnego mikroklimatu – atmosfera morskiej bryzy i czystego górskiego powietrza w połączeniu z ciepłym strumieniem Prądu Zatokowego sprzyja szybszemu dojrzewaniu single maltów.
Pomimo swojego kameralnego, wręcz butikowego charakteru, Arran to dość prężnie działająca destylarnia, wybiegająca swoimi działaniami w przyszłość. W 2017 roku właściciele Arrana zdecydowali o wskrzeszeniu oraz budowie destylarni Lagg. Według założeń to destylarnia, w której docelowo produkowany będzie torfowy destylat – edycje Machrie Moor, umożliwiając jednocześnie zwiększenie produkcji klasycznego Arrana w Lochranza.
Wspomniana destylarnia pracuje od marca 2019 roku – w kwietniu rozpoczęto destylację. Efektem współdziałania obu destylarni jest whisky blended, która pojawiła się na rynku w maju 2020.
Kolor: jasnozłoty/słomkowy;
Zapach: bardzo świeży, z dominacją cytrusów i nutą morskiej bryzy. Odrobina dymu, kwiatowych perfum – najprawdopodobniej wpływ wykorzystanych tu beczek po rumie;
Smak: rześki. Cukrowa słodycz, karmel, wanilia, czekolada. W tle akcenty dymu z płonącego ogniska. Smak bardzo dobrze zbudowany, rozgrzewający;
Finisz: długi, początkowo słodki, przechodzący w wytrawność.
Arran The High Seas to druga w serii Smuggler’s Series i kolejna whisky z destylarni z Lochranza wydana w wersji cask strenght. Z racji jej wyjątkowości i limitowanego charakteru sugerujemy degustację w dedykowanym do szkockiej whisky single malt szkle. Odrobina czystej, źródlanej wody zdecydowanie pomoże otworzyć Nam tą whisky, abyśmy mogli w pełni docenic to co ma do zaoferowania.
Cała seria Arran Smuggler’s Series zyskała wyjątkowe opakowanie nawiązujące do motywu przewodniego kolejnych trzech edycji. Whisky przelano do 8700 butelek z czarnego szkła (skrzętnie skrywających zawartość), które opatrzono lekko naddartymi etykietami. Tradycyjnie umieszczono na nich podstawowe informacje, m.in. nazwę edycji, zawartość alkoholu.
Butelka umieszczona jest gustownym pudełku w kształcie ksiązki z wyciętym miejscem, w którym można ją ukryć. Pudełko utrzymane w niebieskim kolorze z licznymi ornamentami, charakterystycznymi dla starych ksiąg. Całość opakowania podkreśla przemytniczy sznyt tej serii.
Arran The High Seas to druga w serii Smuggler’s Series, limitowana do 8700 butelek edycja stanowiąca nie lada gratkę dla miłośników oraz kolekcjonerów whisky. Z racji swojego wyjątkowego opakowania może być wspaniałym prezentem dla miłośników szkockiej poezji... Oprócz tego, to przede wszystkim kolejna, ciekawa edycja z tej młodej destylarni stworzona przez Jamesa MacTaggarta – ikonę i żywą legendę świata whisky single malt.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | ARRAN |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 55.4 |
Pojemność | 0.7L |