Single malt Quarter Cask dołączył do stałego asortymentu wyspiarskiej marki Arran. Wydanie o mocy 56,2% alkoholu dojrzewa początkowo w beczkach po bourbonie pierwszego napełnienia, a następnie przez dwa lata w tzw. „quarter cask”, czyli beczkach znacznie mniejszych od klasycznych. Bursztynowy dram zachwyca akcentami cytrusów, nutami dębu, falami kokosa i elementami moreli z ananasem.
W sercu majestatycznej „Szkocji w miniaturze” w destylarni Lochranza powstaje wyjątkowa whisky Arran. Ta butikowa destylarnia, założona w 1995 roku przez Harolda Currie, byłego dyrektora Chivas Brothers, zdobyła swoje miejsce w branży whisky, oferując autentyczność, jakość i głęboki związek z rodzinną wyspą. Dzięki rocznej produkcji wynoszącej około 610 tysięcy litrów i szerokiej gamie whisky opatrzonych pieczęcią Arran, w ciągu ostatnich 20 lat stała się odnoszącą sukcesy destylarnią. Powstanie destylarni Lochranza stanowiło znaczący moment w historii produkcji whisky na wyspie Arran. Przed jej otwarciem na wyspie nie było destylarni przez ponad 158 lat, od zamknięcia ostatniej destylarnia w 1837 roku. Pomimo tego, że jest stosunkowo młodą destylarnią, Arran zyskała międzynarodowe uznanie. Zdobyła wiele nagród i świetną reputację (m.in. World Whiskeys Awards, International Wine & Spirit Competition (IWSC), San Francisco World Spirits Competition, Spirits Business Scotch Whiskey Masters), ugruntowując swoją pozycję w branży whisky.
Ryzyko się opłaciło. Lochranza była pierwszą destylarnią, która znalazła się na „fali nowych destylarni” lat 90-tych. Okres ten był bardzo trudny dla branży whisky, gdyż wiele destylarni zamknęło swoje podwoje pod koniec lat 80-tych z powodu światowego kryzysu gospodarczego. Arran zachwyciła jednak świat whisky, realizując najciekawsze pozycje swoich specjalistów. Wydanie dojrzewające w „quarter cask” jest jednym z nich. Małe beczki, wielkości jednej czwartej klasycznej beczki, oferują znacznie większą interakcję z drewnem niż większe beczki, ale nadal pozwalają na dłuższy czas dojrzewania.
Arran Quarter Cask o mocy 56,2% alkoholu pod złocistą szatą oferuje soczyste akcenty różnorodnych owoców w zestawie z miętą, miodem i migdałami.
Barwa: jasne złoto;
Aromat: miodowy, prażony dąb i cytryna;
Smak: kokosy, migdały, morela i ananas, akcenty pieprzu i świeżej mięty;
Finisz: lekko wiśniowy, pełen cynamonu;
Podstawowa degustacja whisky nie jest skomplikowana – właściwie nie ma nic łatwiejszego. Single malt smakuje najlepiej bez dodatków. Tylko w takiej formie poznamy prawdę o whisky, którą się raczymy. Możemy jednak zrobić nieco więcej, aby poszerzyć wachlarz smaków i aromatów i odkryć dodatkowe niuanse drzemiące w whisky. Istotne jest na przykład szkło, w jakim degustujemy dram. Najlepiej, żeby miało kształt tulipana – taka forma pozwoli aromatom nie uciekać i szybko dostać się do nosa. Tym, co możemy zrobić, aby rozwinąć wrażenia płynące z raczenia się whisky jest dodanie do niej odrobiony wody niegazowanej i pokojowej temperaturze.
Podczas budowy destylarni Lochranza w pobliżu placu budowy odkryto gniazdo pary orłów przednich, gatunku chronionego w Szkocji, co znacznie spowolniło budowę. Podczas inauguracji destylarni 17 sierpnia 1995 roku na niebie można było zobaczyć ptaki zataczające kręgi. Stanowiło to dobry prognostyk na narodziny nowej destylarni i marki – dlatego też orły są częścią logo destylarni. Logo dopełniają słoje drewna, symbolizujące oczywiście proces dojrzewania w dębowych beczkach. Wydanie Arran Quarter Cask kryje się w beżowej tubie. Beżowa jest również etykieta na froncie szkła.
Arran Quarter Cask to w najmniejszym szczególe opracowana whisky – od wykorzystania wody z naturalnego źródła w pobliżu destylarni, poprzez dobór jęczmienia i drożdży najlepszej jakości aż po wykorzystanie beczek po bourbonie o mniejszych rozmiarach. Efektem jest świetnie wyważona whisky, które z pewnością zostanie wysoko oceniona przez doświadczonych smakoszów whisky słodowej.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | ARRAN |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 56.2 |
Pojemność | 0.7L |