Single malt Machrie Moor od destylarni Arran wersja cask strength torfowej whisky. Zabutelkowana z wysoką mocą 56,2% alkoholu powstała, aby uosabiać surowy krajobraz szkockiej wyspy Arran. Spodziewajcie się ostrych nut cytrusów i wyrazistego dymu utrzymującego się na finiszu. A do tego etykieta, która zdecydowanie zwraca uwagę...Machrie Moor to smagane wiatrem torfowisko na zachodnim wybrzeżu wyspy Arran. Na jego jałowym, pofałdowanym terenie rozrzucone są kamienne kręgi z epoki brązu. Ten bogaty krajobraz archeologiczny obejmuje kamienne kręgi, stojące kamienie i grobowce, a także kręgi, wszystkie datowane na okres od 3500 do 1500 przed naszą erą.
Destylarnia w mieście Lochranza na wyspie Arran była jedną z pierwszych z całej serii nowych destylarni, które zostały otwarte w Szkocji w ciągu ostatnich 25 lat w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na whisky single malt. Zakład został otwarty w 1995 roku i wypuścił swój pierwszy 10-letni single malt w marcu 2006 roku, przywracając produkcję whisky na wyspie od ponad 150 lat. Arran Distillers pozostaje jedynym producentem whisky na wyspie i jedną z niewielu niezależnych firm whisky w Szkocji. Firma posiada obecnie 2 destylarnie na wyspie Arran, jedną na północy i jedną na południu wyspy.
Destylarnia znajduje się w wiosce Lochranza na północy i czerpie wodę źródłową z jeziora Loch na, która jest oczyszczana przez granit i zmiękczana przez torf spływający z góry. Destylarnia Arran wyposażona jest w wykonane na zamówienie drewniane destylatory i miedziane alembiki, a do produkcji whisky wykorzystuje wyłącznie tradycyjne metody. Whisky dochodzi do perfekcji w magazynach, gdzie wpływ czystego górskiego powietrza i ciepłej bryzy jest widoczny w smaku - gładkim i kremowym, pełnym wanilii, świeżego jabłka i słodu. Dramy typu cask strength posiadają wyższą moc alkoholu – wszystko to za sprawą butelkowana z mocą z bezpośrednio po wyjęciu alkoholu z beczki.
T## orf, kokos i wanilia
Arran Machrie Moor zachwyca klasycznym, wyspiarskim klimatem – czyli mocnym torfem. Zaraz obok znajdziemy owocowe akcenty i nuty słodkiego kokosa.
Barwa: złoto;
Aromat: nuty cytrusowe z tłem torfowym i kłębem dymu;
Smak: dram z typowymi owocami z sadu wysuwającymi się na pierwszy plan ponad warstwą prażonej bułki drożdżowej i czerwonych jagód;
Finisz: długi, solidny, kremowe nuty wanilii i kokosa;
Z uwagi na wysoką zawartość alkoholu w tym single malcie, najlepszym sposobem na delektowanie się nim będzie degustacja z odrobiną wody. Dobrze będzie dodać wodę o temperaturze pokojowej lub kostkę lodu. Ważne jest, aby nie rozcieńczyć whisky zbyt mocno – wtedy pozbędziemy się ciekawych niuansów smakowych i aromatycznych.
Surowa whisky to surowy design etykiety! Tutaj dominują monochromatyczne barwy. Czarna butelka ze srebrnymi elementami wygląda nader poważnie. Wszystko za sprawą groźnego psa na łańcuchu. Szkło jest zgrabne, delikatnie obłe i zwieńczone długą szyjką. Single malt został zapakowany w srebrzystą tubę.
Arran Machrie Moor to whisky single malt dla spragnionych mocnym wrażeń. Wyrazisty kop torfu, wsparty wysoką mocą alkoholu, a tuż obok balansujące surowość nuty wanilii i kokosa. Wyjątkowa pozycja w katalogu szkockiej marki z wyspy Arran. Skierowana zdecydowanie bardziej w stronę doświadczonych smakoszy niż nowicjuszy.
Wybrane bottlingi z portfolio Arran i Lagg
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Highlands |
Producent | Arran Distillery |
Marka | ARRAN |
Właściciel | Isle of Arran Distillers |
Bottler | oficjalny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 56.2 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | tuba |
Typ whisky | torfowa |