Arran Port Cask Finish to jedna z trzech edycji z serii ‘Cask Finish’, które pojawiły się w oficjalnej dystrybucji w 2010 roku. Obok Port Finish, destylarnia Arran zaprezentowała Sauternes oraz Amarone Finish Cask. W zamyśle mistrza destylacji finishowanie miało nadać dodatkowej głębi oraz niuansów klasycznemu Arranowi. Whisky tą zabutelkowano bez deklaracji wieku, z mocą 50%.
Arran to wyspa leżąca u zachodnich wybrzeży Szkocji, pomiędzy Ayrshire i Kintyre. Na początku XIX wieku działało tu prężnie ponad 50 małych, w większości nielegalnych gorzelni. Ostatnią, która swoją działalność zakończyła w 1837 roku była destylarnia Lagg Distillery. Co ciekawe, whisky produkowana w tamtym okresie na wyspie Arran cieszyła się dość dużą renomą, co czyniło ten obszar jednym z głównych ‘okręgów’ produkcji whisky, zaraz po dolinie rzeki Livet.
Sama destylarnia Arran to stosunkowo młoda gorzelnia - powstała w 1994 roku. Zlokalizowana w północnej części wyspy o tej samej nazwie, w małej miejscowości – Lochranza. Wówczas Harold Currie (w przeszłości dyrektor Chivas Regal oraz House of Campbell oraz weteran lądowania w Normandii w 1944 – D-Day) założył firmę o nazwie Isle of Arran Distillers. Produkcja destylatu ruszyła rok później, w 1995. W tym samym momencie rozpoczęła się również sprzedaż new make’a, czyli świeżego destylatu. Co ciekawe, wpłacenie 2400 dolarów zapewniało prawo uzyskania 240 butelek tej whisky. Była to jedna z metod poprawy kondycji finansowej firmy. Drugą była emisja obligacji, uprawniających udziałowców do otrzymania w 2001 roku, dwunastu butelek whisky Arran Founder’s Reserve.
Tym samym warto wspomnieć, że początki działalności destylarni to pasmo sukcesów opartych głównie na działaniach marketingowych. Począwszy od roku 1996 do 1998, destylarnia rokrocznie otrzymywała nagrody, były to m.in.: Scottish Marketing Awards Winner oraz Scottish Exprter of the Year.
Pomimo braku deklaracji wieku, nieoficjalnie wiadomo, iż whisky Arran Port Cask Finish przed zabutelkowaniem leżakowała przynajmniej 8 lat, a ostatnie kilka miesięcy maturacji (tzw. finish) odbywało się w beczkach po portugalskim, wzmacnianym winie – Porto.
Arran to niewielka, niezależna destylarnia czerpiąca wodę z lokalnego źródła – Gleann Easan Biorach (po gaelicku Ostre wodospady), jak również z jeziora Loch na Davie (zlokalizowanego za pasmem wzgórz za destylarnią). Niewielkie zabudowania o zabielonych ścianach doskonale współgrają z okolicznym krajobrazem. Wyjątkowego charakteru budynkom destylarni nadają pagodowe dachy.
Na wyposażenie destylarni Arran składają się: kadź zacierna (wykonana ze stali nierdzewnej), 4 kadzie zacierne (sosna oregońska) oraz para alembików. Moce produkcyjne zakładu to około 1 miliona litrów alkoholu. Destylaty dojrzewają w pobliskim wielopoziomowym magazynie. Ciekawostką jest fakt, iż do niedawna część beczek Arrana – z powodu braku miejsca – dojrzewała w magazynach... Springbanka, w Campbeltown.
Okolica w której dojrzewa destylat Arran słynie z ciepłego i łagodnego mikroklimatu – atmosfera morskiej bryzy i czystego górskiego powietrza w połączeniu z ciepłym strumieniem Prądu Zatokowego sprzyja szybszemu dojrzewaniu single maltów.
W 1998 r. gorzelnia wypuściła na rynek swojego pierwszego single malta – trzyletnią Arran Single Malt Whisky. Wydarzenie to uświetnił swoją obecnością Evan McGregor – aktor ze szkockim rodowodem, znany m.in. z sagi Star Wars.
Whisky Arran używanie jest głównie do produkcji whisky single malt; zaledwie niewielka część trafia do produkcji ich asortymentu whisky blended: Lochranza Blend, Robert Burns Blend i Arran Gold Single Malt Whisky Cream Liqueur.
Destylarnia Arran jest mecenasem Światowej Federacji Roberta Burnsa – narodowego poety Szkocji, prekursora romantyzmu. Na jego cześć stworzyła whisky single malt Roberta Burnsa oraz blended whisky Roberta Burnsa. Arran jest jedyną destylarnią whisky, która może wykorzystać wizerunek i podpis poety na swoim opakowaniu.
Kolor: jasny bursztyn z rubinowymi refleksami
Zapach: suszone, czerwone owoce, słodka konfitura, śliwki z nutą cytrusów. Wyczuwalna również wanilia
Smak: kompot z suszonych owoców, śliwki, rodzynki, jabłka z cynamonem. Na drugim planie posmak słodkiej gruszki w occie.
Finisz: średniej długości, przyprawowy, korzenny, rozgrzewający
Arran Port Cask Finish to młoda whisky, bez deklaracji wieku, zabutelkowana z mocą 50%. Z racji swojej mocy, warto dodać odrobinę wody przy degustacji w czystej postaci. To również świetny składnik i baza, która może posłużyć do wykonania ulubionego drinka czy koktajlu na whisky single malt. Ogranicza Nas tylko nasza fantazja.
Od 2010 roku, kiedy whisky ta miała swoją premierę, design opakowania przeszedł pewne zmiany. Prezentowana tutaj Arran Port Cask Finish zabutelkowana jest w klasyczną dla destylarni butelkę z przetłoczeniem symbolizującym orły, umieszczonym tuż nad etykietą. Sama etykieta ze złotą czcionką, zaprojektowana w odcieniach brązu, jasnego ecru i niebieskiego, zawiera podstawowe informacje – nazwę edycji, zawartość alkoholu oraz notę degustacyjną samej whisky. Na butelce znajdziemy również informacje na temat filozofii Pure By Nature. Całość zapakowana w kartonową tubę utrzymaną w trójbarwnej kolorystyce.
Arran Port Cask Finish to produkt leżący u podstaw destylarni Arran i ich chęci eksperymentowania z beczkami. Mariaż klasycznego destylatu z beczką po Porto wyraźnie wzmocnił owocowy charakter podstawowego Arrana. To bardzo przyjemna whisky, świetnie pasująca na jesienno-zimowe wieczory przy kominku. Polecamy!
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | ARRAN |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 50 |
Pojemność | 0.7L |