Ta bursztynowa whisky o mocy beczki 56,2%, powstaje w destylarni Lochranza na szkockiej wyspie Arran. Bazą limitowanego, 10-letniego wydania jest najstarszy w Szkocji jęczmień o nazwie Bere Barley. Podobno trafił on do Szkocji dzięki Wikingom już 1000 lat temu, a później wykorzystywany był głównie przez browary. Dzisiaj znaleźć go można jedynie na Orkney. Single malt dojrzewał dekadę w beczkach po bourbonie.
Domem whisky Arran jest Szkocja – królestwo bursztynowych trunków. Destylarnia Lochranza, gdzie powstaje whisky Arran, mieści się na północy wyspy o tej samej nazwie, zwanej również „Szkocją w miniaturze”. Wyspa znana jest z wyjątkowego klimatu, którego cechy od zawsze pożądane były przez gorzelnie – dlatego na wyspie Arran od XIX wieku działała masa nielegalnych destylarni. Faktycznie dopiero Lochranza była pierwszą (od 1995 roku) prawnie działającą gorzelnią na wyspie, a w kolejnych latach pojawiła się jej siostra, destylarnia Lagg, gdzie powstają torfowe wydania whisky Arran.
Woda używana do produkcji whisky Arran pochodzi ze źródła w górach na północnym krańcu wyspy. Gromadzi się w jeziorze około 3 km na wzgórzach za Lochranzą i dociera do destylarni przez rzekę Easan Biorach, a następnie wypływa do morza. Po drodze woda jest oczyszczana, gdy przepływa przez granitowe skały. Woda, poza jęczmieniem i drożdżami, to główny składnik receptury na single malt whisky. Arran wykorzystuje drożdże o nazwie M i MX z firmy Quest w Menstrie oraz słod jęczmienny Concerto. W przypadku 10-latka destylarnia użyła jednak najdłużej uprawianego jęczmienia w Szkocji o nazwie Bere Barley, który dzisiaj można znaleźć jedynie na Orkney. W 2004 roku destylarnia Arran nawiązała współpracę z Instytutem Agronomii Orkney College (University of the Highland & Islands) w celu wyprodukowania tego wysokiej jakości ziarna i destylacji jęczmienia Arran Bere. Po pierwszym wydaniu w 2012 roku dostępna jest teraz nowa edycja, 10-letnia, butelkowana z mocą beczki i leżakująca w beczkach po bourbonie.
10-letnia whisky destylowana ze specjalnego jęczmienia i dojrzewająca dekadę w beczkach po bourbonie, zachwyca wyważoną paletą smaków i aromatów z akcentami owoców, herbaty i miodu na czele.
Barwa: złocista;
Aromat: maślane ciastka, świeże nuty cytrusów, miód kwiatowy i nuty herbaty;
Smak: pianki marshmallow, budyń waniliowy, skórka z cytryny, melon, akcenty jabłka, kwiaty i kokos;
Finisz: długi, świeży, akcenty dęby i pieprzu.
Niewielka ilość wody dodana do whisky może uwolnić hydrofobowy (wodoodporny) element w szkle, dzięki czemu poczujesz więcej aromatów w nosie, a dzięki zmniejszeniu zawartości alkoholu możesz poczuć więcej smaków na podniebieniu. Najłatwiej to zrobić za pomocą szklanki wody i słomki. Po prostu dodaj kroplę, zamieszaj whisky, wypij łyk i powtarzaj, aż znajdziesz pyszny smak, którego szukasz. Zdecydowanie rekomendujemy wodę niż lód, jako dodatek do whisky single malt.
Kolekcja bazująca na jęczmieniu Bere Barley zachęca zdjęciem rolnika pracującego na polu. Fotografia jest czarno-biała i świetnie oddaje klimat stylu vintage, nawiązując jednocześnie do historii jęczmienia z Orkney. Eleganckie, ciemne opakowanie kryje zgrabną butlę pełną złocistej whisky. Lekko profilowana szyjka zwieńczona została czarno-miedzianą owijką.
Whisky Arran, destylowana z rzadkiego jęczmienia Bere Barley to pozycja dla smakoszy, doświadczonych degustatorów i kolekcjonerów. Limitowany single malt to dram długo dojrzewający o szerokim wachlarzu smaków i aromatów prosto z dębowych beczek po bourbonie. Nietypowy składnik w postaci jęczmienia z Orkney z pewnością zainteresuje tych bardziej dociekliwych i znających się na rzeczy.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | ARRAN |
Wiek | 10Y |
Zawartość alkoholu | 56.2 |
Pojemność | 0.7L |