16-letnia ods艂ona whisky Benriach dojrzewa艂a w d臋bowych beczkach po bourbonie i po sherry, ale r贸wnie偶 w beczkach nigdy wcze艣niej nieu偶ywanych do maturacji alkoholu. Z艂ocisty single malt zabutelkowany z moc膮 43% w butelce o pojemno艣ci 0,7 litra zachwyci Was wywa偶onymi akcentami jab艂kowej s艂odyczy, nutami korzennych przypraw i nutami s艂odkiego d臋bu.
Benriach to szkocka destylarnia po艂o偶ona w sercu Speyside, na po艂udnie od Elgin, obok siostrzanej destylarni Longmorn. Destylarnia zosta艂a za艂o偶ona w 1897 roku przez Johna Duffa pod nazw膮 Longmorn 2, w ramach strategii zaspokojenia rosn膮cego popytu na whisky pod koniec stulecia. Destylarnia dzia艂a艂a jednak zaledwie dwa lata, po czym zosta艂a zamkni臋ta, gdy boom na whisky sko艅czy艂 si臋. Przez nast臋pne 65 lat czynna by艂a jedynie s艂odownia, zaopatruj膮ca Longmorn w s艂贸d. W 1965 roku Benriach zosta艂 przej臋ty przez Glenlivet Distillers Ltd i wznowiono produkcj臋 whisky. W 1978 roku ponownie zmieni艂 w艂a艣ciciela na Seagrams, kt贸ry zosta艂 wch艂oni臋ty przez giganta Pernod Ricard w 2001 roku. Benriach dzia艂a艂 tylko przez trzy miesi膮ce w roku, a偶 przesta艂 by膰 cz臋艣ci膮 portfela Pernod i zosta艂 przej臋ty przez niezale偶ne konsorcjum pod kierownictwem Billy'ego Walkera. Od tego czasu Benriach nieprzerwanie produkuje i raz po raz udowadnia, 偶e doskonale zna si臋 na rzeczy.
Benriach jest jedn膮 z niewielu destylarni Speyside produkuj膮cych whisky zar贸wno klasyczne, jak i o torfowym charakterze, co daje mo偶liwo艣膰 przetestowania dw贸ch profili w tej samej destylarni i tym samym sprawdzenia wp艂ywu torfu na whisky. Pod kierunkiem Billy'ego Walkera Benriach stworzy艂 wiele wyra偶e艅 zas艂uguj膮cych na uwag臋 smakoszy, a 16-latek jest jednym z nich. Do dojrzewania s艂odu dobrano zar贸wno dziewicze beczki, jak i beczki po sherry i bourbonie. Ka偶dy element wp艂yn膮艂 na finalny smak whisky, buduj膮c jej owocowo-orzechowy profil.
16-latek to s艂odka whisky, zawdzi臋czaj膮ca miodowe nuty dojrzewaniu w beczkach z dziewiczego d臋bu i w beczkach po bourbonie. Maturacja w beczkach po sherry zapewni艂a wydaniu nieco bardziej owocowego charakteru.
Barwa: z艂ocista;
Aromat: orzechy w miodzie i jab艂ka w cynamonie;
Smak: korzenne przyprawy, ciasto waniliowe, karmelowe cukierki i jab艂ka;
Finisz: delikatnie dymny, s艂odko d臋bowy;
Opracowane dok艂adnie przez specjalist贸w 16-letnie wydanie whisky Benriach doskonale smakuje w zestawie z kropl膮 wody. Niepozorny sk艂adnik w wersji niegazowanej i o pokojowej temperaturze sprawi, 偶e nieco g艂臋biej ukryte aromaty i smaki wydostan膮 si臋 na powierzchni臋 i pozwol膮 bli偶ej pozna膰. Cieszcie si臋 single maltem z odpowiedniego szk艂a, najlepiej takiego na kr贸tkiej n贸偶ce i w formie tulipana.
Elegancka, obszerna tuba w kolorze b艂臋kitnego nieba prezentuje z艂ote i czarne napisy, informuj膮ce smakoszy whisky, z czym maj膮 do czynienia. Wewn膮trz tuby kryje si臋 ob艂a butelka z szyjk膮 艣redniej d艂ugo艣ci. Na bezbarwnym, g艂adkim szkle butelki wyt艂oczono logo destylarni Benriach. Na bia艂ej etykiecie dok艂adnie opisano dram, wyr贸偶niaj膮c dok艂adnie nuty smakowe i aromatyczne. Ca艂o艣膰 prezentuje si臋 elegancko i minimalistycznie.
Z艂ociste, 16-letnie wydanie whisky z destylarni Benriach to pozycja dla smakoszy lubuj膮cych si臋 w s艂odszych propozycjach. Tutaj dominuje mi贸d, d膮b i owoce, a lekki torf buduje delikatne t艂o dla ca艂o艣ci. To doskona艂a whisky do degustowania w gronie przyjaci贸艂 i pewny kompan przyjemnego wieczoru przy pysznej kolacji.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | BENRIACH |
Wiek | 16Y |
Zawarto艣膰 alkoholu | 43 |
Pojemno艣膰 | 0.7L |