Dlaczego warto kupić whisky Glenallachie 15 years old?
- Jednym z założycieli The GlenAllachie Distillers Company, która przejęła gorzelnię GlenAllachie od Chivas Brothers, jest były wieloletni Master Distiller spółki Inver House, dr Graham Stevenson
- Debiutowała w 2019 roku
- Dość słodka, bogata, wielowątkowa, dużo karmelu, toffi, czekolady (w tym z solą morską), miodu, rodzynek, banana, pomarańczy ze skórką, daktyli, orzechów, migdałów, piernika, kawy, kakao oraz skóry, dębu, cynamonu i imbiru
- Stworzona z destylatów leżakowanych przez 15 lat, przy czym podstawowa maturacja odbyła się w beczkach po Bourbonie, finisz zaś w beczkach po sherry Oloroso i Pedro Ximenez
- Nie filtrowana na zimno, nie barwiona, butelkowana z mocą alkoholu 48% ABV
- Świetna saute, pod deskę aromatycznych wędlin, serów, do ciężkich, zawiesistych sosów lub pod cygaro
- Podwójny złoty medal na San Francisco World Spirits Competition w 2020 roku
W 2019 roku do podstawowego asortymentu szkockiej destylarni Glenallachie dołączył 15-letni single malt, dojrzewający w dębowych beczkach i finiszujący w specjalnych beczkach po sherry Pedro Ximenez i Oloroso. Billy Walker, mistrz gorzelni odpowiedzialny za wspaniałą recepturę, spuentował to połączenie jako idealne wyważenie pomiędzy klasyką dramów gorzelni, a wpływem słodkiej sherry. Aromat kruchych orzeszków ziemnych i lodów czekoladowych współgra ze smakiem daktyli i świątecznych przypraw. Idealna pozycja dla spragnionych przyjemnego otulenia zmysłów ciepłymi akordami tureckiej kawy i wyrazistego imbiru.
Destylarnia Glenallachie powstała z myślą o produkcji whisky, która zostanie wykorzystana w różnych szkockich mieszankach. Pierwsze oficjalne i niezależne butelkowania gorzelni powstały w latach 90. XX wieku – sama destylarnia działa zaś od 1967 roku. To jeden z najmłodszych zakładów w całym kraju. Został założony przez spółkę Mackinlay McPherson Limited, będącą częścią firmy Scottish & Newcastle Breweries Limited. Od początków istnienia gorzelnia często przechodziła z rąk do rąk, aż wreszcie w 1989 roku trafiła pod skrzydła francuskiej firmy Pernod Ricard, która postanowiła zainwestować w wyprodukowanie gamy niezależnych butelek, a także powiększyć liczbę alembików z dwóch do czterech. Do dzisiaj jednak znacznie większa część whisky produkowanej w Glenallachie trafia do blendów Chivas Regal i House of Lords.
Pracując siedem dni w tygodniu na czterech miedzianych alembikach, szkocka gorzelnia jest w stanie wyprodukować ponad 3,2 miliona litrów whisky rocznie! Podczas produkcji złocistego alkoholu destylarnia czerpie wodę z pobliskiego źródła Ben Rinnes. Glenallachie nie słoduje samodzielnie jęczmienia, a pobiera go ze słodowni marki Chivas Regal w mieście Banffshire. Kwintesencja 15-letniego dramu klaruje się podczas przemyślanej maturacji. Większość czasu przeznaczonego na dojrzewanie, whisky spędza w klasycznych, dębowych beczkach, które nadają jej przyjemnie waniliowych nut. Później finiszuje w wyselekcjonowanych beczkach po dwóch odmianach sherry: Pedro Ximenez i Oloroso. Drewno beczek nasączone poprzednią zawartością sprawia, że trunek staje się przyjemnie owocowy, nabiera nut korzennych przypraw oraz kawy. W końcu single malt zostaje zabutelkowany z mocą 46% i trafia do dystrybucji, a później na półki sklepowe oraz prosto do barków smakoszy znających się na rzeczy.
15-letni single malt od Glenallachie przenosi nas w krainę przyjemnych smaków i aromatów, wśród których dominują nuty orzechów, kawy i przypraw świątecznych.
Barwa: ciemne złoto;
Aromat: orzeszki ziemne, daktyle, lody czekoladowe, wanilia i miód;
Smak: orzechowy, nuty rodzynek, imbir i przyprawy korzenne;
Finisz: kawa turecka, szczypta soli;
Obfity w smaki, elegancki i pełen aromatów trunek idealnie sprawdzi się podczas degustacji w większym gronie, ale też w spokojny, samotny wieczór z książką przy kominku. Chwyćmy za szklankę o grubym dnie i raczmy się single maltem bez zbędnych dodatków. Do whisky warto dodać odrobinę wody i delektować się coraz bardziej wyrazistymi akcentami imbiru i gryzącej lekko soli. Przemyślana degustacja pozwoli w pełni zapoznać się z obszerną gamą wrażeń sensorycznych, jakie do zaoferowania ma bursztynowy dram.
Rubinowy kolor whisky świetnie komponuje się z głębokim granatem etykiety o złotych napisach. Charakterystyczna dla marki czcionka nazwy wzbudza skojarzenia z estetyką starożytnego Rzymu lub innych, zamierzchłych czasów. Na etykiecie znajdziemy również podpis mistrza gorzelni, odpowiedzialnego za recepturę whisky. Pękata butelka z bezbarwnego szkła ma niedługą szyjkę, zakończoną czarną zakrętką. 15-letni single malt sprzedawany jest w prostokątnym pudełku w ciemno-niebieskich kolorach.
Wypust destylarni Glenallachie kierowany jest do wielbicieli przyjemnych i ciepłych smaków przypraw, miodu i wanilii, a także prażonych orzechów. Połączenia, które wzbudzają skojarzenia z okresem jesiennym lub świątecznym mają ogromne grono fanów. Być może zostaniesz jednym z nich? 15-letni single malt zawdzięcza swój głęboki kolor wyselekcjonowanym beczkom po sherry, które wpływają również na bogactwo smakowe i aromatyczne dramu.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Speyside |
Producent | Glenallachie Distillery |
Marka | GLENALLACHIE |
Właściciel | The Glenallachie Distillers Co. |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 15Y |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Finisz - beczka | sherry Oloroso, sherry Pedro Ximenez |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Karton |