Dlaczego warto kupić whisky Glenallachie Chinquapin Virgin Oak 12 years old?
- Jednym z założycieli The GlenAllachie Distillers Company, która przejęła gorzelnię GlenAllachie od Chivas Brothers, jest były wieloletni Master Distiller destylarni BenRiach, Billy Walker
- Debiutowała w 2020 roku w serii trzech whisky zwanej Virgin Oak Collection
- Słodko-pikantna, żywa, dużo miodu, wrzosu, pomarańczy ze skórką, prażonego biszkoptu, lukrecji, owoców dzikiej róży, a także toffi, gałki muszkatołowej, syropu klonowego, limonek z chili, kminku, cynamonu i czarnego pieprzu
- Stworzona z destylatów leżakowanych przez 12 lat, przy czym podstawowa maturacja odbyła się w beczkach po Bourbonie, zaś finisz w beczkach z dębu Chinquapin (Quercus Muehlenbergii – podgatunek Quercus Alba) pochodzącego z północnego regionu Ozark w stanie Missouri w USA, którego klepki suszone były przez prawie 4 lata na powietrzu, a następnie wypalane do średniego poziomu zanim trafiła do niej powyższa whisky
- Nie filtrowana na zimno, nie barwiona, butelkowana z mocą alkoholu 48% ABV
- Świetna dla kolekcjonerów – limitowana do 6600 butelek!
Przed Wami jedna z trzech odsłon serii Glenallachie's Virgin Oak. Ta szkocka whisky single malt była leżakowana przez 12 lat, włączając w to pobyt w dębowych beczkach Chinquapin. Dąb Chinquapin pochodził z regionu Ozark w stanie Missouri i był suszony na powietrzu przez prawie cztery lata, zanim został podpieczony na średnim poziomie. Zupełnie nowy wymiar dębowej rozkoszy został zabutelkowany z mocą 48% alkoholu. Bądźcie gotowi na pachnącą pomarańczę, subtelną nutę wrzosu i kremowe toffi.
Założona w 1967 roku mała destylarnia w Speyside od dawna nie przyciągała uwagi. Ale w 2017 roku Glenallachie wpadła w ratujące ręce luminarza whisky Billy'ego Walkera. Wraz ze swoimi partnerami Trishą Savage i Grahamem Stevensonem kupili destylarnię i stworzyli jej nowy kierunek. Z Walkerem, który wcześniej był odpowiedzialny między innymi za GlenDronach i BenRiach, destylarnia miała pod ręką wspaniałego mistrza destylacji. Wpływ Walkera został szybko zauważony, ponieważ destylarnia coraz bardziej specjalizowała się w starzeniu w beczkach po sherry, ale nie tylko – co doskonale widać w przypadku 12-latka dojrzewającego w beczkach z dębu Chinquapin. Nowi właściciele przywiązują dużą wagę do doskonałego zarządzania beczkami, co jest wyraźnie widoczne w whisky. Bardzo intensywne nuty owocowe w połączeniu z lekką pikantnością sprawiają, że Glenallachie jest złożoną whisky o wielu aspektach.
Whisky dojrzewa przez wiele lat w beczkach różnego pochodzenia. Jaki jest wpływ na dojrzewanie? Dlaczego whisky z jednej destylarni czasami smakują tak różnie? Najmniejsze zmiany w procesie dojrzewania mają więc ogromny wpływ na późniejszy smak whisky. Przyjrzyjmy się drewnianej beczce, najważniejszej części procesu starzenia. Choć w dzisiejszych czasach do produkcji beczek wykorzystuje się coraz więcej maszyn, sam proces produkcyjny pozostaje w rękach ludzkich. Do maturacji 12-letniego wydania, szkocka destylarnia wybrała wyjątkowe beczki z dębu Chinquapin, suszone uprzednio cztery lata na świeżym powietrzu i odpowiednio podpieczone. Beczki zapewniły whisky zupełnie nowy wymiar dębowego charakteru.
12-letni Glenallachie pod barwą ciepłego bursztynu kryje nuty soczystej pomarańczy, dębowych przypraw i słodkiego syropu klonowego.
Barwa: ciepły bursztyn;
Aromat: pachnąca pomarańcza i cytryna, z subtelną pikantną nutą wrzosu w tle;
Smak: toffi i syrop klonowy z dużą ilością dębowych przypraw;
Finisz: lekko kwiatowy, brązowy cukier, kminek i czarny pieprz;
Delektuj się tym dębowym single maltem tak, jak lubisz. Aby w pełni poznać bogaty i zróżnicowany profil smakowy złotej whisky, dodaj do szklanki dwie krople wody o pokojowej temperaturze. W taki sposób sprawisz, że smaki i aromaty 12-latka ukryte gdzieś głębiej staną się bardziej wyczuwalne dla podniebienia.
Pękata butelka z dość długą szyjkę ma na froncie ciemno-brązową etykietę, emitującą drewno beczek. Złotymi napisami o osobliwej czcionce wyróżniono na niej typ i pochodzenie dramu. Poniżej, na fioletowej etykiecie, swój podpis złożył gorzelnik odpowiedzialny za wyjątkową formułę 12-latka, Billy Walker. Dębowy Glenallachie cierpliwie czeka w obszernym, fioletowo-brązowym pudełku.
Jeżeli lubisz wyraziście dębowe, drzewne whisky to ten single malt jest właśnie dla Ciebie. Seria Virgin Oak Finish pozwala poznać różne wymiary drewna. 12-letni Glenallachie prezentuje nam odsłonę prosto z Missouri, pełną głębi i osobliwych niuansów. Whisky nie tylko dla specjalistów – świetnie sprawdzi się również na początek przygody ze światem whisky słodowej.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | GLENALLACHIE |
Wiek | 12Y |
Zawartość alkoholu | 48 |
Pojemność | 0.7L |