Glenmorangie Milsean to siódme już wydanie z popularnej serii Private Edition. Szkocka destylarnia wraz z dr Billem Lumsdenem zainspirowali się słodyczami, co zresztą dokładnie widać już po samym opakowaniu. Ta limitowana whisky dojrzewała w beczkach po bourbonie, a następnie finiszowała w opalanych beczkach dębowych po portugalskim winie. Nazwa Milsean pochodzi od gaelickiego słowa oznaczającego „słodkie rzeczy”, więc jeśli masz ochotę na słodycze, ta whisky będzie dla Ciebie idealna!
Faliste wzgórza regionu Highland orza naturalna woda źródlana z Tarlogie Springs zapewniły idealną lokalizacją do założenia destylarni whisky przez Williama Mathesona w 1843 roku. Marka Glenmorangie rzadko potrzebuje wprowadzenia. Whisky ze szkockiej destylarni to zawsze pięknie zapakowany, luksusowy produkt. Historia produkcji alkoholu na terenie, na którym znajduje się destylarnia, sięga początków XVIII wieku, zanim jeszcze whisky była legalna. W połowie XIX wieku legalnie uznana destylarnia zaczęła produkować whisky. W 1918 roku gorzelnia została zakupiona przez rodzinę Macdonald, która była jej właścicielem przez niespełna dziewięćdziesiąt lat. W 2004 roku Moët Hennessy Louis Vuitton kupił destylarnię od rodziny Macdonald i przystąpił do rozwoju swojego brandu.
Glenmorangie to jedna z gorzelni, które spopularyzowały szkocką single malt. Szkocka whisky słodowa to taka, która dojrzewa w beczkach z amerykańskiego dębu, a później często wykańczana jest w beczkach innego rodzaju, jak beczki po hiszpańskiej sherry. Glenmorangie Milsean osiąga pełnie smaków i aromatów finiszując w zwęglonych beczkach dębowych po portugalskim winie. Gładkość struktury whisky zawdzięcza krystalicznie czystej wodzie, która bierze udział w wielu etapach produkcji whisky. Wysokiej jakości złociste ziarno jęczmienia, destylarnia czerpie ze słodowni Port Charlotte.
Wspaniale słodki single malt o akcentach soczystych owoców, kokosa i nutami zaskakującej pikanterii w finiszu pod postacią fal imbiru.
Barwa: jasne złoto;
Aromat: akcenty kokosa, skórki z pomarańczy, owoce;
Smak: cynamon, śliwka, kokos, owocowa słodycz;
Finisz: równowaga słodyczy i pikanterii, nuty imbiru;
Otulająca słodycz nie potrzebuje dodatków. Glenmorangie Milsean świetnie smakuje na czysto w niskiej szklance lub kieliszku przeznaczonym do degustacji. Butelkowana z mocą 46% alkoholu whisky zachwyca smakami i aromatami, które łatwo spotęgować dodając do alkoholu paru kropli krystalicznej wody niegazowanej.
Wzór pudełka, które skrywa single malta od razu kojarzy się ze słodyczami, a konkretnie z biało-czerwonym lizakiem w pasy w kształcie laski. Sama butelka jest zgrabna i ma dość długą szyjkę, którą wieńczy zakrętka zdobiona podobnymi pasami. Etykieta ma głęboką, czerwoną barwę, wzbudzającą skojarzenia z czerwonym winem z Portugalii. Po prostu słodka prezentacja!
Glenmorangie Milsean to idealna opcja dla poszukujących słodkich smaków. Limitowana whisky single malt będzie świetnym prezentem dla wielbiciela alkoholi o wyraźnie owocowym profilu smakowym. Ten dram sprawdzi się podczas specjalnych okazji, jak i podczas grupowej degustacji. Nam osobiście wpasowuje się w ukres świąteczny, jednak z powodzeniem może być degustowany o dowolnej porze roku.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Highlands |
Producent | Glenmorangie Distillery |
Marka | GLENMORANGIE |
Właściciel | Moët Hennessy |
Bottler | oficjalny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | bourbon |
Finisz - beczka | wino portugalskie |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Opakowanie | karton |