Ta specjalna edycja Glenmorangie The Cadboll Estate to whisky typu „field to glass” - wytwarzana z jęczmienia typu single Estate, uprawianego w Cadboll Estate. 15-letni dram spędza odpowiednią ilość czasu w beczkach po bourbonie z dębu amerykańskiego, aby później finiszować w beczkach po sherry Amontillado. Dokładnie opracowana w najmniejszym szczególe whisky, łączy karmelizowane akcenty orzechów z owocami i słodkimi przyprawami. Prawdziwy rarytas dla wielbicieli marki i znawców słodowej whisky.
Glenmorangie oznacza w szkockim gaelickim „dolinę spokoju”. Nazwa ta nie była przypadkowa, w rzeczywistości została zainspirowana sielankowym krajobrazem Highlands. Destylarnia ta została założona w 1843 roku przez Williama Mathesona, wizjonera, który w starym browarze widział możliwość wyprodukowania doskonałej whisky. Wykorzystał do tego szczególnie gęstą wodę ze źródła Tarlogie, wzbogaconą wapieniem. Jeśli istnieje marka, która ceni dziedzictwo, to niewątpliwie jest nią Glenmorangie. Szkocka destylarnia do dzisiaj pozostała wierna swoim ideałom, wspierana przez wąskie grono ekspertów od fermentacji słodu. To najlepiej sprzedająca się whisky w Szkocji.
Dopełnieniem maturacji w beczkach po bourbonie jest finisz Glenmorangie w beczkach po sherry. Zgodnie z hiszpańskim prawem każde wino oznaczone jako „sherry” musi legalnie pochodzić z „Trójkąta Sherry”, obszaru w prowincji Kadyks pomiędzy Jerez de la Frontera, Sanlucar de Barrameda i El Puerto de Santa Maria. Istnieje kilka rodzajów sherry, od wytrawnych po słodkie. Sherry zawsze dojrzewało w dębowych beczkach przez co najmniej trzy lata, a beczki te były następnie sprzedawane destylarniom szkockiej whisky w celu dokończenia dojrzewania whisky. Typową cechą whisky dojrzewającej w tych beczkach jest posmak daktyli, orzechów włoskich i sułtanek.
15-letni Glenmorangie otula aromatem orzechów i czekoladowych nut. Na podniebieniu obecne ciastka i jęczmień. Whisky żegna nas finiszem pełnym ziołowych przypraw.
Barwa: bursztynowa pomarańcza;
Aromat: owoce cytrusowe, toffi, czekoladowe ciasto i orzechy;
Smak: mleczne ciastka, krówki i jęczmienne nuty;
Finisz: delikatna słodycz, ziołowe przyprawy i orzechy;
15-latek od Glenmorangie zasługuje na specjalne traktowanie. Oznacza to, że należy zająć się nim z szacunkiem. Najlepszą formą degustacji będzie raczenie się dramem bez dodatków lub w towarzystwie niegazowanej wody. Już parę kropli sprawi, że whisky leżakująca w beczkach po bourbonie, a następnie finiszująca w beczkach po sherry, uwolni jeszcze więcej akcentów smakowych i aromatycznych.
Lekko pękata butelka z rozszerzaną w górnej części szyjką zwraca uwagę zarówno nietypowym kształtem, jak i kolorową etykietą. Niebieska etykieta w centrum bezbarwnej butli została ozdobiona kolorowymi kwiatami. Grafikę znajdziemy również na prezentowym pudełku. Wiek dramu został oczywiście wyraźnie oznaczony. Na niewielkiej, biało-pomarańczowej etykiecie dokładnie opisano cechy 15-latka.
Biorąc pod uwagę wiek, wykorzystanie do produkcji specjalnego jęczmienia oraz skomplikowany proces maturacji możemy śmiało stwierdzić, że 15-latek od Glenmorangie to whisky dla konesera. Wielbiciele marki będą zachwyceni, a doświadczeni smakosze z pewnością chętnie ocenią bursztynowy dram. To whisky z najwyższej półki, wyprodukowana w najpopularniejszej destylarni w Szkocji – nie można przejść obok niej obojętnie.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Highlands |
Producent | Glenmorangie Distillery |
Marka | GLENMORANGIE |
Właściciel | Moët Hennessy |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 15Y |
Zawartość alkoholu | 43 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | bourbon |
Finisz - beczka | sherry Amontillado |
Opakowanie | karton |