Dlaczego warto kupić whisky Glenmorangie Quinta Ruban?
- Glenmorangie i leżąca nieopodal Glen Moray to jedyne dwie gorzelnie na świecie, które powstały w miejsce dawnych browarów
- Debiutowała w 2007 roku jako wersja bez oznaczenia wieku, a w 2010 – jako wersja 12-letnia
- Pełna, krągła, cudownie owocowa, jagody, czerwone soczyste dojrzałe owoce, poza tym akcenty czekoladowe, syropowe, karmelowe i skórzane
- Stworzona z destylatów starzonych przez 12 lat – najpierw w beczkach po Bourbonie, następnie finiszowanych w beczkach po słodkim czerwonym Porto Ruby
- Nie filtrowana na zimno, butelkowana z mocą alkoholu 46% ABV
- Polecana dla początkujących, producent zapewnia, iż świetnie sprawdzi się w klasycznym Old Fashioned
- Nazwa Quinta Ruban odnosi się do portugalskiej Quinty (winnica) i gaelickiego Ruban (odniesienie do Porto Ruby, po którym finiszowana jest ta whisky)
- Gratka dla kolekcjonerów – w 2019 roku zastąpiona wersją 14-letnią
- Podwójny złoty medal na San Francisco World Spirits Competition w 2013 roku
- Jim Murray w swojej bibli whisky ocenił Glenmorangie Quina Ruban na 92.
Glenmorangie Quinta Ruban to jeden z czterech podstawowych słodów szkockiej destylarni z miasta Tain w rejonie Highlands. Dojrzewa przez 12 lat w dębowych beczkach po bourbonie, aby następnie finiszować w beczkach po rubinowym winie Porto. Whisky jest butelkowana bez filtracji na zimno przy 46% alkoholu. Trunek prezentuje delikatne aromaty sewilskich pomarańczy i orzecha włoskiego wkomponowane w bogatą ciemną czekoladę, drzewo sandałowe i ostry pieprz. Smak oferuje podniebieniu nuty miętowej czekolady, orzechów włoskich i pomarańczy, które przechodzą z czasem w letnie kwiaty.
Gorzelnia Glenmorangie znajduje się w regionie Highlands w Szkocji. Dokładniej - w mieście Tain w Ross Shire, które mieści się w pobliżu południcowego brzegu Dornoch Firth. W 1834 roku William Matheson przekształcił lokalny browar w gorzelnię whisky. Glenmorangie jest jednym z najmniej fenolowych i dymnych słodów w Szkocji, stawiając na wyjątkowe, głębokie nuty skórki pomarańczy i lekką wanilię. Obecnie destylarnia należy do francuskiego koncernu Louis Vuitton Moët Hennessy, który wykupił zakład w 2004 roku i mocno zainwestował w jego rozwój.
Kilka kilometrów od samej destylarni znajduje się wspaniały obiekt gościnny o nazwie Glenmorangie House. Po całym dniu zwiedzania destylarni, oglądania najwyższych alembików w Szkocji o szyjkach długości szyi żyrafy, degustacja próbek prosto beczek z magazynu, przenosi w świat bogatych walorów sensorycznych.
Słód jęczmienny jest podstawowym produktem do produkcji whisky single malt. Skrobię zawartą w ziarnie jęczmienia należy najpierw rozdzielić na cukry, zanim drożdże będą mogły rozpocząć fermentację. Produkcja słodu jęczmiennego zawsze obejmuje namaczanie ziarna, kiełkowanie i suszenie. Podczas namaczania wodą prosto ze źródeł Tarlogie, ziarno aktywuje energię słoneczną, którą zgromadziło na polu i zamienia skrobię w cukier. Ziarno jęczmienia jest jak mała fabryka i chce przekształcić cukier w celulozę, aby wyhodować korzenie i zarodek z liśćmi. Jednak po przekształceniu skrobi proces zostaje przerwany. Słód jest suszony, a następnie mielony i zacierany w gorącej wodzie. Po tym etapie jest gotowy do fermentacji przez drożdże.
Tarlogie Springs zapewniają gorzelni niezwykle twardą wodę, która wpływa na finalny smak destylatów Glenmorangie. Surowiec jest krystalicznie czysty i zdatny do picia prosto ze źródła. W 1977 roku destylarnia zakupiła tereny, na których znajdują się źródła, żeby mieć łatwiejszy dostęp do naturalnych dóbr.
Jedną z kluczowych części procesu produkcji whisky jest destylacja. W zakładzie Glenmorangie ma ona miejsce w najwyższych w całej Szkocji destylatorach! Alembiki wykonane są z miedzi, która ma właściwości oczyszczające. Szkockie single malty są destylowane dwukrotnie – najpierw w destylatorach zwanych „wash still”, następnie w „spirit still”. Specjaliści od brandingu marki sprytnie dobrali żyrafę, jako swoiste „spirit animal” Glenmorangie. Szyja tego eleganckiego zwierza dorównuje szyjom alembików o długości 5 metrów.
Proces destylacji kończy się, kiedy odpowiednia warstwa cieczy zostaje odłączona od reszty. Wówczas rozpoczyna się beczkowanie. Alkohol ląduje najpierw w klasycznych, dębowych beczkach po amerykańskim bourbonie na dekadę. Ostatnie dwa lata nabiera owocowych nut w beczkach po winie Porto.
Glenmorangie Quinta Ruban ma wierne grono fanów. Niejeden surowy i wymagający smakosz whisky uległ akordom owoców i czekolady.
Barwa: dość rdzawa, ciemny bursztyn;
Aromat: tarta owocowa z dodatkiem cukru pudru, aromatycznego cedru, mlecznej kawy i ciastek migdałowych;
Smak: migdałowe nuty, mus czekoladowy, herbatniki, olej pomarańczowy, czarna porzeczka i rodzynki;
Finisz: trwałe bogactwo duszonych jagód i gorzkiej czekolady, dość długi;
Finiszujący w beczkach po winie Porto destylat marki Glenmorangie świetnie współgra z sokiem grejpfrutowym. Producent szczególnie rekomenduje również koktajl o nazwie Glamor Engine – świeży, owocowy i aromatyczny. Do jego przyrządzenia potrzebujemy oczywiście Glenmorangie Quinta Ruban, syrop z granatu, pomarańczowy bitters, piwo korzenne i plaster pomarańczy. Taki drink zaserwowany w wysokim szkle wypełnionym lodem powali na kolana! Oczywiście w sensie smakowym.
12-letnia propozycja Glenmorangie zwraca uwagę czarną etykietą ze złotymi napisami. Finezyjna czcionka dobrze prezentuje się w towarzystwie symbolu marki, inspirowanego kamieniem piktyjskim. Piktowie byli tajemniczym ludem, zamieszkującym niegdyś rejony Highlands i wyróżniającym się praktyką malowania swoich ciał. Od 2004 roku, kiedy zakład został przejęty przez francuską firmę, styl etykiet i kształt butelki uległ zmianie. Produkty z katalogu destylarni zyskały na spójności i estetyce.
Glenmorangie Quinta Ruban zdobył wiele prestiżowych nagród: złoty medal w konkursie International Wine & Spirit Competition w 2019 roku oraz srebrny medal w International Spirits Challenge. Wypust stanowi jeden z czterech reprezentacyjnych trunków w katalogu marki. Jeżeli jesteś fanem szkockiej destylarni, a jeszcze nie miałeś okazji spróbować tej pozycji – nie zwlekaj!
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Highlands |
Producent | Glenmorangie Distillery |
Marka | GLENMORANGIE |
Właściciel | Moët Hennessy |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 12Y |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Finisz - beczka | Porto Ruby |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Opakowanie | karton |
Jim Murray | 92 |