Dlaczego warto kupić whisky Glenmorangie Nectar D'or?
- W gorzelni Glenmorangie, co unikalne, używa się bogatej w składniki mineralne tzw. twardej wody
- Debiutowała w 2007 roku (w latach 2007-2011 bez oznaczenia wieku, potem do 2019 roku jako 12-letnia, obecnie znów bez oznaczenia wieku)
- Bardzo aromatyczna, pełna słodkich nut francuskiej cukierni, owocowe ciasta, biała czekolada, krem cytrynowy, karmel, migdały, sklep ze słodyczami, do tego miód, wanilia, pikantny imbir i kokos
- Stworzona z destylatów leżakowanych w beczkach po Bourbonie i finiszowanych w beczkach po słynnym francuskim słodkim winie Sauternes (Bordeaux)
- Nie filtrowana na zimno, butelkowana z mocą alkoholu 46% ABV
- Znakomita do bogatych koktajli, ostrych serów oraz jako cudownie rozgrzewający digestif
- Złoty medal na International Spirits Challenge w 2020 roku
- Jim Murray w swojej bibli whisky ocenił Glenmorangie Nectar D'or na 94.
Szkocka destylarnia z rejonów Highlands prezentuje niezwykle złożony trunek z dokładnie opracowanym sposobem maturacji – Nectar D'or o mocy 46%. Pozycja zadebiutowała w 2007 roku bez oznaczenia wieku, następnie whisky przemianowano na 12-letni destylat. Single malt dojrzewa początkowo dekadę w beczkach po burbonie z amerykańskiego dębu, a następnie przenoszony jest do beczek po słodkim, francuskim winie firmy Sauternes na dwa lata. Sam producent zapewnia, że „popijanie Nectar d'Or to jak wysyłanie zmysłów na wakacje do francuskiej cukierni, gdzie powietrze wiruje słodkimi zapachami, zrównoważonymi delikatnym bębnieniem przypraw”. Trunek jest słodko-pikantny, bogaty w nuty imbirowe, elementy gałki muszkatołowej, bezy cytrynowej i plastra miodu. Warto zauważyć, że Nectar D’or oznacza „złoty nektar”, ponieważ „Or” to gaelickie słowo oznaczające „złoto”. Wraz ze słodkimi aromatami z drewna pojawia się głęboki złoty kolor – a nazwa trunku ma zwrócić na niego uwagę.
Glenmorangie to jeden z najlepiej sprzedających się słodów na świecie. Destylacja whisky w tym miejscu sięga 1730 roku, ale oficjalna licencja została wydana w 1843 roku prosto w ręce Williama Mathesona, który przekształcił stary browar w mieście Tain w gorzelnię whisky. Praca twórcy marki wyróżniła się i wprawiła historię w ruch, tworząc wyjątkowy single malt w czasie, gdy inni koncentrowali się na mieszankach. Stworzona Mathesona gładka, ale złożona whisky została zainspirowana spokojnym otoczeniem destylarni nad brzegiem Dornoch Firth. Obecnie marka działa pod skrzydłami francuskiej firmy, produkującej alkohole - Louis Vuitton Moët Hennessy. Przedsiębiorstwo wykupiło destylarnię w 2004 roku i wprowadziło nową politykę marki, co znacznie zwiększyło sprzedaż.
W 1977 roku zarząd destylarni Glenmorangie zadecydował o wykupieniu terenów obejmujących źródła Tarlogie. Dzięki temu ruchowi, gorzelnia zapewniła sobie pełne prawo do wykorzystywania krystalicznie czystej i niezwykle twardej wody z położonej na wyżynach źródeł. Cenny surowiec bierze udział w wielu etapach produkcji whisky. Jest używany już podczas wytwarzania zacieru do namaczania ziarna jęczmienia, który marka czerpie z rolniczej spółdzielni Highland Grain Ltd. Jęczmień następnie jest suszony, mielony i zacierany.
Glenmorangie często w materiałach promocyjnych zwraca uwagę na fakt, że pracuje na najwyższych w Szkocji alembikach. Mają one wysokość 8 metrów, podczas gdy ich szyja ciągnie się aż 5 metrów w górę – zupełnie, jak szyja żyrafy! Alembiki dają niezwykle owocowy i delikatny alkohol.
Destylat początkowo leżakuje w beczkach dębowych, a następnie finiszuje w wyjątkowych beczkach po winie sauturnes. Beczki używane do produkcji białego wina pustynnego są pełne cukrów, które naturalnie trafiają do whisky Nectar D’or. Wszystkie te fakty składają się na wspaniałą wiadomość dla koneserów, którzy lubią słodką i dość złożoną whisky.
Glenmorangie Nectar D'or to przede wszystkim mocna słodycz przybrana w nuty cytrusowe i przyprawy. Złoty płyn zapewnia bogatą przyjemność dla podniebienia, które nabiera ochoty na więcej.
Barwa: gęsta, złota
Aromat: skórka limonki i pomarańczy, kokos i sułtanki, z przyprawami i bogatymi nutami suszonych owoców;
Smak: syropowy, imbir i gałka muszkatołowa, migdały i cytryna, słodka wanilia, biała czekolada, przyprawy;
Finisz: dąb, cytryna, kruche ciasto i ciasteczka imbirowe;
Rekomendujemy dwa koktajle alkoholowe, w których szczególnie warto wykorzystać single malt Glenmorangie Nectar D’or. Jeśli masz ochotę na formę drinka highball, połączenie whisky z sokiem grejpfrutowym i kawałkiem limonki będzie prawdziwą ucztą. Druga propozycja to tak zwany „A Ginger Lemon Mule” - rześki i słodki koktajl z dodatkiem soku z cytryny, syropu imbirowego, bittersa, wody gazowanej, liści mięty i lodu. Polecamy również raczenie się cudownie słodką whisky bez żadnych dodatków lub na kościach lodu, kiedy potrzebujemy ochłodzenia w gorący dzień.
Glenmorangie Nectar D’or jest sprzedawany w pudełku z zawiasami, klamrami i złotymi napisami wytłoczonymi na matowym wykończeniu. Jak przystało na whisky szkockiej marki, design butelki jest spójny z innymi alkoholami z katalogu firmy. Etykieta przybrała pastelowy, fioletowo-szary kolor. Wzrok przyciąga złoty kwadrat na środku butelki, pełen finezyjnych wzorów – to logo marki, wzorowane na piktyjskim kamieniu, relikcie przeszłości i kultury ludu Piktów.
Glenmorangie to wielokrotnie nagradzany na międzynarodowych konkursach destylat. Czysty, łagodny spirytus szkockiej whisky jest destylowany w najwyższych alembikach w Szkocji, dojrzewa w najlepszych beczkach, a nad całym procesem czuwa doświadczony Master Distiller. Zaangażowanie i wieloletnie doświadczenie gorzelników zapewnia perfekcyjnie słodkie nuty bytujące w harmonii z nutami przypraw i owoców. Glenmorangie Nectar D’or to jeden z czterech podstawowych wypustów marki, zaraz obok The Original, LaSanta i Quinta Ruban. Idealna propozycja dla fanów słodyczy i wielbicieli single maltów.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Highlands |
Producent | Glenmorangie Distillery |
Marka | GLENMORANGIE |
Właściciel | Moët Hennessy |
Bottler | oficjalny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | bourbon |
Finisz - beczka | wino Sauternes |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | karton |
Jim Murray | 94 |