Dlaczego warto kupić whisky Glenmorangie 18 years old Extremely Rare?
- Obszar, na którym stoi Glenmorangie (północna część regionu Highland), już od średniowiecza znany był z nielegalnej produkcji alkoholu
- Debiutowała pod koniec lat 80-tych XX wieku
- Niezwykle gładka, harmonijna, przepastna, głęboka, dużo miodu, karmelu, syropu i marmolady z bardzo dojrzałych owoców, do tego aromatyczne owoce tropikalne, nektarynki, brzoskwinie w zalewie, toffi, figi oraz akcenty dębowo-korzenne
- Stworzona z destylatów leżakowanych przez 18 lat w beczkach po Bourbonie, z czego 30% destylatów po 15 latach zostało przeniesionych do beczek po sherry Oloroso na okres 3 ostatnich lat maturacji
- Butelkowana z mocą alkoholu 43% ABV
- Producent podaje, iż jest to idealna pozycja na jesienne chłody
- Złoty medal na International Spirits Challenge w 2020 roku
- Jim Murray w swojej bibli whisky ocenił Glenmorangie 18 Exremely Rare na 91.
18-latek należący do Glenmorangie's Prestige Range pierwsze 15 lat spędził w beczkach po burbonie z amerykańskiego dębu białego. Po tym czasie 30% płynu trafiło do beczek po sherry Oloroso, gdzie spędziło ostatnie dni, a reszta pozostała w beczkach po burbonie. Po łącznie 18 latach whisky została ponownie połączona i butelkowana przy 43% alkoholu. To gęsty, kremowo-owocowy single malt zamknięty w cudownie eleganckiej butelce. Bogata, żywiczna jakość orzechów przechodzi kaskadowo w chrupiącą słodycz toffi, która łączy się z pieszczotliwie gładką, kremową wanilią. Trunek emanuje prestiżowym i luksusowym charakterem. Był zdobywcą wielu nagród: złotych medali w konkursie International Wine & Spirit Competition w 2019, 2017, 2014 i 2013 roku w różnych kategoriach; zwycięzcą konkursu World Whiskies Awards w 2015 roku w kategorii Best Highland Single Malt; złotego medalu w San Francisco World Spirits Competition w 2013 roku i srebrnego medalu w International Spirits Challenge w 2014 roku.
Zlokalizowana w pobliżu Tain na północy Highlands destylarnia Glenmorangie została założona w 1843 roku, kiedy William Matheson wraz z żoną przekształcili farmę Morangie w destylarnię nad morzem. Agregaty destylacyjne są najwyższe w Szkocji, mierzą aż 8 metrów, dzięki czemu tylko najlżejsze opary docierają na szczyt, co daje gładką, świeżą i elegancką gamę single malt whisky. Glenmorangie to najlepiej sprzedająca się whisky single malt w Szkocji i pozostałych krajach Wielkiej Brytanii. Od 2004 należy do francuskiej firmy Louis Vuitton Moët Hennessy.
Jęczmień wykorzystywany do produkcji zacieru dla destylatów gorzelni Glenmorangie pochodzi z Highland Grain Ltd, rolniczej spółdzielni. Firma dostarcza zakładowi wysokiej jakości ziaren, które w pierwszej kolejności poddawane są zalewaniu wodą, co stymuluje je do kiełkowania i rozkładu skrobi na cukry. W odpowiedniej chwili rozpoczyna się suszenie, później mielenie a na końcu zacieranie w zaciernych kadziach razem z gorącą wodą.
Jak łatwo zauważyć, woda bierze udział w wielu krokach produkcji whisky, a te wymienione powyżej to ledwo początek. Istota wody jest nieoceniona, dlatego surowiec ten musi być krystalicznie czysty i pochodzić z odpowiedniego źródła. Gorzelnia Glenmorangie wykorzystuje wodę prosto z Tarlogie Springs.
Szkocka marka, produkująca jedne z najbardziej znanych single maltów na świecie, szczyci się używaniem najwyższych destylatorów w branży. Alembiki na wysokość 8 metrów i szyjach ciągnących się aż 5 metrów w górę, budzą skojarzenia z żyrafą. Sama marka szczyci się, że dzikie zwierze to symbol firmy i ochoczo wspiera finansowo akcje na rzecz ochrony dzikiej przyrody w Afryce, w tym życia tych pięknych, dostojnych zwierząt. Proces destylacji skupia się na oddzieleniu konkretnej warstwy z całej cieczy. To ten fragment płynu umieszczany jest w beczkach – początkowo klasycznych, z białego dębu po amerykańskim bourbonie na okres 15 lat. Wtedy 30% zawartości beczek ląduje na kolejne trzy lata w beczkach po sherry Oloroso. Kiedy mija 18 lat, destylaty są ze sobą łączone i butelkowane w rozlewni marki położonej na obrzeżach Edynburga.
Okrągły, mocny profil aromatyczny i smakowy z przewagą ze świeżego grejpfruta i pomarańczy Zmysłowe daktyle i figi przypominają jesienne smaki i towarzyszą im przyjemne wędzone nuty.
Kolor: złoty;
Aromat: kremowa wanilia wtapia się w aromaty cytrusów; Miód, orzechy i daktyle dopełniają jesienny klimat kwiatami jaśminu, narcyzem i geranium.
Smak: grejpfrut i świeże pomarańcze pozostawiają miejsce na roztopiony miód, kwiaty i orzechy z beczek po Sherry Oloroso; bogaty smak daktyli i fig przywodzi na myśl jesienne smaki oraz przyjemne wędzone nuty.;
Finisz: długi i stały, z suszonymi słodkimi owocami i wytrawnym charakterem, ale jednocześnie subtelny z orzechowymi nutami Oloroso;
18-letni single malt z wyższej półki, z której jeszcze przed otwarciem bije klasa i prestiż, winny być traktowany wyjątkowo. Najlepiej raczyć się nim bez zbędnych dodatków, co pozwoli nacieszyć się pełnią smaków i aromatów zawartych w złotych płynie. Dodatek wody, w postaci paru kropli, podkreśli natomiast smak dojrzałych moreli, daktyli i orzechów. Dobrze skupić się na doborze szkła i sięgnąć po krótką szklanicę z grubym dnem.
Trunek sprzedawany jest w ozdobnym pudełku. Glenmorangie 18 Year Old prezentuje się bardzo elegancko, co perfekcyjnie odzwierciedla jego rzeczywisty charakter. Butelki, do których rozlewane są destylaty ze szkockiej gorzelni, zyskały obecną formę w 2004 roku za sprawą przejęcia zakładu przez francuskie przedsiębiorstwo i nowego dyrektora kreatywnego. Są pokaźne, szersze i zaokrąglone u góry. Etykieta naszego bohatera ma brązowy, ciepły kolor, który przywodzi na myśl mleczną czekoladę. Barwa ta w połączeniu ze złotą czcionką zachwyca i zachęca. Na butelce umieszczono też symbol Glenmorangie, inspirowany kamieniem piktyjskim – tajemniczym monumentem szkockiego ludu Piktów. Etykieta przypomina również o istocie grupy The Sixteen Man of Tain. Byli to mężczyźni pracujący ciężko w każdy dzień z wyjątkiem Bożego Narodzenia nad destylacją whisky. Grupa licząca niegdyś 16, a dziś 24 osoby jest niezwykle istotna dla historii marki i jawi się jako żywa legenda.
Glenmorangie, leżakujący w specjalnych beczkach przez okres 18 lat, to pozycja dla prawdziwych fanów trunków wysokiej klasy i czystego prestiżu w szklance. Wielbiciele szkockiej destylarni docenią każdą nutkę smakową i aromatyczna zawartą w tym cudownym alkoholu z najwyższej półki. Specjalny prezent dla specjalnej osoby na specjalną okazję. Z przyjemnością postawi go na półce niejeden fan whisky typu single malt i zachowa na wyjątkowy dzień.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Highlands |
Producent | Glenmorangie Distillery |
Marka | GLENMORANGIE |
Właściciel | Moët Hennessy |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 18Y |
Zawartość alkoholu | 43 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | bourbon |
Finisz - beczka | sherry Oloroso |
Opakowanie | Eleganckie pudełko |
Jim Murray | 91 |